Jouw abonnement

Hoe werkt het abonnement van de Bibliotheek? Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen.

Om lid te worden kun je je online inschrijven.

Staat jouw vraag er niet tussen, dan kun je altijd contact opnemen. We helpen je graag verder.


Abonnementen

Welk abonnement bieden jullie aan?

Het lidmaatschap van de Bibliotheek heet Maandje Bieb. Je betaalt per maand en het abonnement is maandelijks opzegbaar. Ben je nog geen 18, dan ben je gratis lid.

Je kunt kiezen voor Maandje Bieb Basis of Maandje Bieb Onbezorgd. In dat geval betaal je geen telaatgeld, heb je een langere leentermijn en mag je meer boeken thuis hebben.

Ben je voor 2018 lid geworden, dan heb je waarschijnlijk nog een jaarabonnement. Overstappen op Maandje Bieb kan altijd, maar hoeft uiteraard niet.

Kijk bij Lid worden naar een overzicht van abonnementen, prijzen en voordelen.

Is Maandje Bieb even duur als het oude jaarabonnement?

Ja, het Maandje Bieb Basis kost omgerekend naar een jaartarief evenveel als het oude basisabonnement. Maandje Bieb Onbezorgd is iets duurder, dan het oude dubbelabonnement. Maar daar krijg je ook meer voor terug!

Bij Maandje Bieb bieden we geen leeftijdsgebonden korting voor 65+ of jongeren. Wel geven we korting aan mensen die een laag inkomen hebben of studenten en CJP-pashouders. Heb je nog een abonnement met 65+ korting of een jongerenabonnement? Die kun je gewoon blijven gebruiken. 

Bekijk het overzicht van tarieven.

Hoe stap ik over op Maandje Bieb?

Dat kan online of kom langs in de Bibliotheek tijdens de fullservice. Je maakt eerst nog je abonnementsjaar af. Die heb je namelijk al vooruitbetaald. Aan het eind van je abonnementsjaar word je automatisch overgezet op maandelijks betalen.

Stap je tussentijds over op Maandje Bieb Onbezorgd? Dan betaal je het prijsverschil over de resterende maanden van je abonnementsjaar. Maandje Bieb Onbezorgd is namelijk iets duurder. Dit schrijven we van je bankrekening. Je krijgt een e-mail met de kostenspecificatie. Zo weet je precies waar je voor betaalt. Je kunt dan direct gebruik maken van de extra voordelen. Als je abonnementsjaar afloopt, ga je automatisch over op maandelijks betalen.

Hoe zit het met lenen, verlengen en reserveren?

De informatie over de leentermijn, het verlengen, reserveren en eventuele kosten hebben we op andere pagina's uitgelegd.

Betalen

We willen dat de informatie rondom de betaling zo duidelijk mogelijk is.

Hoe betaal ik mijn abonnementsgeld?

Het abonnement Maandje Bieb is alleen af te nemen met een maandabonnement. Dat betekent ook dat je de contributie maandelijks betaalt. Om dit gemakkelijk te regelen, vragen we je om een machtiging te geven voor automatische incasso.

Wanneer schrijven jullie het geld af?

De maandelijkse incasso vindt rond de 24e van de maand plaats.

Je betaalt altijd een maand vooruit. Eind februari betaal je dus voor je abonnement in maart.

De eerste afschrijving is hoger dan het maandbedrag, klopt dit wel?

De contributie betaal je normaal gesproken altijd vooraf. Als je net bent ingeschreven, betaal je door de administratieve verwerking echter pas na 1 à 2 maanden. Je betaalt dan de eerste maand en een maand vooruit. Tenzij je al voor het eind van de maand hebt opgezegd, dan betaal je slechts de eerste maand.

Bij de eerste afschrijving komen ook nog de eenmalige inschrijfkosten van €2,50. Dat is voor het aanmaken van een pas en de administratieve verwerking.

Kortingen

In sommige gevallen krijg je korting op je abonnement.

Kan ik korting krijgen op het bibliotheekabonnement?

Je kunt met de volgende (geldige) passen korting krijgen:

  • CJP-pas, studentenpas of scholierenpas:
    Je krijgt 50% korting op het basisabonnement, je betaalt per jaar.

  • Amstelveenpas of Aalsmeerpas: 
    Voor mensen met een minimuminkomen, aan te vragen bij de gemeente.
    Je krijgt 60% korting op het basisabonnement, je betaalt dit per jaar. 

Wil je gebruik maken van de korting, kom dan even bij ons langs met je kortingspas.

Tot welke leeftijd ben ik gratis lid?

Je bent gratis lid tot je 18e. We willen namelijk dat kinderen zo lang en zo veel mogelijk blijven lezen. Als je 18 wordt krijg je een aanbod voor een proefabonnement thuisgestuurd. Je kunt zo nog eens bekijken wat de Bibliotheek je allemaal te bieden heeft.

Boetevrij

Met Maandje Bieb Onbezorgd leen je boetevrij. We willen je graag vertellen hoe dat werkt.

Waarom boetevrij?

We willen klanten blij maken! Boetes leiden echter vaak tot ergernissen. Het komt zelfs regelmatig voor dat klanten door de boetes geen gebruik meer maken van hun abonnement. Met Maandje Bieb Onbezorgd bieden we daarvoor een oplossing.

Mag ik het boek dan zo lang houden als ik wil?

Nee, dat niet. De collectie van de bibliotheek is niet oneindig groot en we willen graag dat elk bibliotheeklid voldoende keus heeft. Daarom verwachten we dat iedereen de geleende materialen ook netjes op tijd weer inlevert.

Je hebt dus nog steeds een uitleentermijn en we versturen nog steeds herinneringen. Maar als het je niet lukt om de boeken op tijd terug te brengen berekenen we geen boete. Als je het boek na de herinnering niet inlevert, dan gaan we ervanuit dat je het boek wilt houden. Je krijgt dan een rekening voor het vergoeden van het materiaal.

Komen de boeken nog wel terug?

Inmiddels biedt een derde van de bibliotheken een boetevrij abonnement. De ervaringen zijn goed: er zijn minder frustraties, minder administratie en meer blije klanten. Uit onderzoek blijkt dat boeken nauwelijks later worden ingeleverd en dat klanten daar vrijwel niets van merken. 

Wat gebeurt er met mijn openstaande boetes als ik Maandje Bieb Onbezorgd neem?

De openstaande boetes moet je nog wel betalen, maar dat zal de laatste keer zijn. Een momentje om van te genieten dus! ;-)

Partnerpas

Met Maandje Bieb Onbezorgd kun je een extra pas aanvragen voor je partner.

Wat is een partnerpas?

De partnerpas is een extra pasje, zodat je samen op één abonnement kunt lenen.

Hoe kom ik aan een partnerpas?

Je kunt een partnerpas aanvragen bij de balie. De partnerpas is alleen voor volwassenen die op hetzelfde adres zijn ingeschreven als de hoofdabonnee.

Hebben we nu twee abonnementen?

Nee, je leent samen binnen één abonnement. Je kunt nog steeds maximaal twintig materialen lenen. En je hebt één Mijn Bibliotheek-omgeving, die je bereikt met de gebruikersnaam en het wachtwoord van de hoofdlener.


Andere vragen

Staat jouw vraag er niet tussen? Kijk eens op de overige pagina's over lenen en abonnementen. Of neem contact met ons op via dit formulier, we helpen je graag verder!