Abonnementen 2018

Met ingang van 1 januari 2018 hebben we nieuwe abonnementen: Maandje Bieb. Op deze pagina informeren we je daarover.


Nieuwe en oude abonnementen

Waarom hebben jullie nieuwe abonnementen?

We willen gastvrij en klantvriendelijk zijn en onze klanten plezier en gemak bieden. Daarom kiezen we vanaf 2018 voor een eenvoudig maandabonnement: Maandje Bieb.

Bij Maandje Bieb betaal je maar een klein bedrag per maand en kun je iedere maand weer stoppen, als je dat wilt. Naast Maandje Bieb Basis introduceren we Maandje Bieb Onbezorgd met een aantal fijne voordelen, zoals boetevrij lenen.

Kijk bij Lid worden naar een overzicht van abonnementen, prijzen en voordelen.

Is de prijs van het abonnement veranderd?

Nee, het Maandje Bieb Basis kost omgerekend naar een jaartarief evenveel als het oude basisabonnement. 

Bij Maandje Bieb bieden we geen leeftijdsgebonden korting voor 65+ of jongeren. Wel geven we korting aan mensen die een laag inkomen hebben of studenten en CJP-pashouders. Heb je nog een abonnement met 65+ korting of een jongerenabonnement? Die kun je gewoon blijven gebruiken. 

Bekijk het overzicht van tarieven.

Hoe stap ik over op het nieuwe abonnement?

Ja, je mag op ieder moment overstappen. Dat kan online of kom langs in de Bibliotheek tijdens de fullservice. Je maakt dan eerst nog je abonnementsjaar af, daarna word je automatisch overgezet op maandelijks betalen.

Stap je over op Maandje Bieb Basis?
Dan zal de eerste maandelijkse afschrijving plaatsvinden nadat je lopende abonnementsjaar is afgelopen.

Stap je over op Maandje Bieb Onbezorgd?
Dan kun je direct gebruik maken van alle voordelen. We verrekenen de resterende maanden van je abonnement. Loopt je huidige abonnement bijvoorbeeld nog drie maanden door, dan betaal je drie maanden Bieb Onbezorgd (€14,70) minus de maanden die je al hebt betaald. Dat is meestal zo'n €5 à €15. De maandelijkse betaling gaat in vervolgens in na het lopende abonnementsjaar.

Mag ik ook mijn oude abonnement blijven gebruiken?

Ja, dat is geen enkel probleem. We willen je nergens toe dwingen!

Nieuwe leden kunnen alleen kiezen voor de nieuwe abonnementen.

Wat is het verschil tussen Maandje Bieb Basis en Maandje Bieb Onbezorgd?

Kijk bij Lid worden naar een overzicht van abonnementen, prijzen en voordelen.


Over betalen

Hoe betaal ik mijn abonnementsgeld?

Het abonnement Maandje Bieb is alleen af te nemen met een maandabonnement. Dat betekent ook dat je de contributie maandelijks betaalt. Om dit gemakkelijk te regelen, vragen om een machtiging voor automatische incasso.

Wanneer schrijven jullie het geld af?

De maandelijkse incasso vindt rond de 24e van de maand plaats.

Je betaalt altijd een maand vooruit. Eind februari betaal je dus voor je abonnement in maart.

Ik heb dubbel betaald, klopt dit wel?

De contributie betaal je normaal gesproken altijd vooraf. Als je net bent ingeschreven, betaal je door de administratieve verwerking echter pas na 1 à 2 maanden. Je betaalt dan bij die eerste afschrijving ook direct een maand vooruit. Het klopt dus dat de eerste afschrijving hoger is dan verwacht.


Over boetevrij lenen

Met Maandje Bieb Onbezorgd leen je boetevrij. We willen je graag vertellen hoe dat werkt.

Waarom boetevrij?

We willen klanten blij maken! Boetes leiden echter vaak tot ergernissen. Het komt zelfs regelmatig voor dat klanten door de boetes geen gebruik meer maken van hun abonnement. Met Maandje Bieb Onbezorgd bieden we daarvoor een oplossing.

Mag je het boek dan zo lang houden als ik wil?

Nee, dat niet. De collectie van de bibliotheek is niet oneindig groot en we willen graag dat elk bibliotheeklid voldoende keus heeft. Daarom verwachten we dat iedereen de geleende materialen ook netjes binnen een redelijke termijn weer terugbrengt. 

Je hebt dus nog steeds een uitleentermijn en we versturen nog steeds herinneringen. Maar als het je niet lukt om de boeken op tijd terug te brengen berekenen we geen boete. Als je het boek na diverse herinneringen niet inlevert, dan gaan we ervanuit dat je het boek wilt houden. Je krijgt dan een rekening voor het vergoeden van het materiaal.

Komen de boeken nog wel terug?

Inmiddels biedt een derde van de bibliotheken een boetevrij abonnement. De ervaringen zijn goed: er zijn minder frustraties, minder administratie en meer blije klanten. Uit onderzoek blijkt dat boeken nauwelijks later worden ingeleverd en dat klanten daar vrijwel niets van merken. 

Wat gebeurt er met mijn openstaande boetes als ik Maandje Bieb Onbezorgd neem?

De openstaande boetes moet je nog wel betalen, maar dat zal de laatste keer zijn. Een momentje om van te genieten dus! ;-)


Over de partnerpas

Met Maandje Bieb Onbezorgd kun je een extra pas aanvragen voor je partner.

Wat is een partnerpas?

De partnerpas is een extra pasje, zodat je samen op één abonnement kunt lenen.

Hoe kom ik aan een partnerpas?

Je kunt een partnerpas aanvragen bij de balie. De partnerpas is alleen voor volwassenen die op hetzelfde adres zijn ingeschreven als de hoofdabonnee.

Hebben we nu twee abonnementen?

Nee, je leent samen binnen één abonnement. Je kunt nog steeds maximaal twintig materialen lenen. En je hebt één Mijn Bibliotheek-omgeving, die je bereikt met de gebruikersnaam en het wachtwoord van de hoofdlener.


Andere vragen

Staat jouw vraag er niet tussen? Kijk eens op de overige pagina's over lenen en abonnementen. Of neem contact met ons op via dit formulier, we helpen je graag verder!