Veelgestelde vragen: Abonnementen

Sinds januari 2018 kent de Bibliotheek Amstelland het Maandje Bieb abonnement. Op deze pagina hebben we een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet.

Zit jouw vraag er niet tussen, kijk dan onderaan de pagina voor andere relevante onderwerpen en het contactformulier.


Nieuwe en oude abonnementen

We willen gastvrij en klantvriendelijk zijn en onze klanten plezier en gemak bieden. Daarom kiezen we vanaf 2018 voor een eenvoudig maandabonnement: Maandje Bieb.

Bij Maandje Bieb betaal je maar een klein bedrag per maand en kun je iedere maand weer stoppen, als je dat wilt. Naast Maandje Bieb Basis introduceren we Maandje Bieb Onbezorgd met een aantal fijne voordelen, zoals boetevrij lenen.

Kijk bij Lid worden naar een overzicht van abonnementen, prijzen en voordelen.

Is de prijs van het abonnement veranderd?

Nee, het Maandje Bieb Basis kost omgerekend naar een jaartarief evenveel als het oude basisabonnement. Maandje Bieb Onbezorgd is iets duurder, maar je krijgt er ook veel voor terug.

Bij Maandje Bieb bieden we geen leeftijdsgebonden korting voor 65+ of jongeren. Wel geven we korting aan mensen die een laag inkomen hebben of studenten en CJP-pashouders. Heb je nog een abonnement met 65+ korting of een jongerenabonnement? Die kun je gewoon blijven gebruiken. 

Bekijk het overzicht van tarieven.

Hoe stap ik over op het nieuwe abonnement Maandje Bieb?

Dat kan online of kom langs in de Bibliotheek tijdens de fullservice. Je maakt eerst nog je abonnementsjaar af. Die heb je namelijk al vooruitbetaald. Aan het eind van je abonnementsjaar word je automatisch overgezet op maandelijks betalen.

Stap je tussentijds over op Maandje Bieb Onbezorgd? Dan betaal je het prijsverschil over de resterende maanden van je abonnementsjaar. Maandje Bieb Onbezorgd is namelijk iets duurder. Dit schrijven we van je bankrekening. Je krijgt een e-mail met de kostenspecificatie. Zo weet je precies waar je voor betaalt. Je kunt dan direct gebruik maken van de extra voordelen. Als je abonnementsjaar afloopt, ga je automatisch over op maandelijks betalen.

Waarom moet ik iets bijbetalen?

Je bent overgestapt op Maandje Bieb Onbezorgd. Dat is iets duurder. De meerprijs verrekenen we met de maanden van je huidige abonnement die je al vooruitbetaald hebt. Loopt je huidige abonnement bijvoorbeeld nog drie maanden door, dan betaal je drie maanden Bieb Onbezorgd (€14,70) minus de maanden die je al hebt betaald. Dat varieert van €1 tot €15 en dat betaal je tussendoor. De maandelijkse contributie gaat in na het lopende abonnementsjaar.

Mag ik ook mijn oude abonnement blijven gebruiken?

Ja, dat is geen enkel probleem. We willen je nergens toe dwingen.

Nieuwe leden kunnen alleen kiezen voor de nieuwe abonnementen.

Wat is het verschil tussen Maandje Bieb Basis en Maandje Bieb Onbezorgd?

Kijk bij Lid worden naar een overzicht van abonnementen, prijzen en voordelen.


Over betalen

We willen dat de informatie rondom de betaling zo duidelijk mogelijk is.

Hoe betaal ik mijn abonnementsgeld?

Het abonnement Maandje Bieb is alleen af te nemen met een maandabonnement. Dat betekent ook dat je de contributie maandelijks betaalt. Om dit gemakkelijk te regelen, vragen we je om een machtiging te geven voor automatische incasso.

Wanneer schrijven jullie het geld af?

De maandelijkse incasso vindt rond de 24e van de maand plaats.

Je betaalt altijd een maand vooruit. Eind februari betaal je dus voor je abonnement in maart.

De eerste afschrijving is hoger dan het maandbedrag, klopt dit wel?

De contributie betaal je normaal gesproken altijd vooraf. Als je net bent ingeschreven, betaal je door de administratieve verwerking echter pas na 1 à 2 maanden. Je betaalt dan de eerste maand en een maand vooruit. Tenzij je al voor het eind van de maand hebt opgezegd, dan betaal je slechts de eerste maand.

Bij de eerste afschrijving komen ook nog de eenmalige inschrijfkosten van €2,50. Dat is voor het aanmaken van een pas en de administratieve verwerking.


Kortingen

In sommige gevallen krijg je korting op je abonnement.

Krijg ik nog seniorenkorting of jongerenkorting?

Bij de oude abonnementen hadden we een leeftijdsgebonden korting. Het abonnement was goedkoper voor mensen tot 23 jaar en vanaf 65 jaar. Daar zijn we in 2018 van afgestapt, want leeftijd zegt namelijk niet direct iets over je bestedingsruimte.

De leeftijdsgebonden korting bieden we niet meer aan nieuwe leden of aan bestaande leden die na 2018 18 of 65 jaar worden. Ben je al lid, en heb je al een leeftijdsgebonden korting, dan mag je hier gebruik van blijven maken. 

Bij de nieuwe abonnementen geven we korting aan studenten, CJP-pashouders en mensen met een minimum inkomen. Deze korting is niet (meer) te combineren met de leeftijdsgebonden korting van je oude abonnement. Dus: wil je gebruik maken van de CJP-korting of de Amstelveenpaskorting, dan moet je overstappen op het nieuwe basisabonnement. 

Met welke pas krijg ik korting op het nieuwe abonnement?

Je kunt met de volgende (geldige) passen korting krijgen:

  • CJP-pas, studentenpas of scholierenpas:
    Je krijgt 50% korting op het basisabonnement, je betaalt per jaar.

  • Amstelveenpas of Aalsmeerpas: 
    Voor mensen met een minimuminkomen, aan te vragen bij de gemeente.
    Je krijgt 60% korting op het basisabonnement, je betaalt dit per jaar. 

Je moet ieder jaar weer even langskomen om een geldig pasje te laten zien.

We geven geen extra CJP-korting meer op de oude abonnementen met leeftijdsgebonden korting. Had je bijvoorbeeld een jongerenabonnement en kreeg je vorig jaar ook nog CJP-korting? Dat is nu niet meer mogelijk. 

Tot welke leeftijd ben ik gratis lid?

Je bent gratis lid tot je 18e. We willen namelijk dat kinderen zo lang en zo veel mogelijk blijven lezen. Als je 18 wordt krijg je een aanbod voor een proefabonnement thuisgestuurd. Je kunt zo nog eens bekijken wat de Bibliotheek je allemaal te bieden heeft.

Ik ben nog geen 18, maar ik heb toch betaald voor mijn abonnement. Hoe zit dat?

Voorheen liep het gratis abonnement tot 15 jaar. We zijn blij dat we deze leeftijd nu hebben opgehoogd. Maar het kan zijn dat je net pech had en jouw abonnement vlak voor de aanpassing startte. Dan heb je een rekening gekregen.

Heb je die betaald? We vinden het vervelend voor je, maar we kunnen niet anders dan je hartelijk bedanken voor je bijdrage. Hopelijk kun je volgend jaar weer genieten van een gratis abonnement.

Heb je niet betaald en opgezegd? Je kunt dan nu weer kosteloos lid worden. Kom even langs bij de balie, dan regelen we het direct. Je kunt je oude pas gebruiken, dan betaal je geen inschrijfkosten.


Over boetevrij lenen

Met Maandje Bieb Onbezorgd leen je boetevrij. We willen je graag vertellen hoe dat werkt.

Waarom boetevrij?

We willen klanten blij maken! Boetes leiden echter vaak tot ergernissen. Het komt zelfs regelmatig voor dat klanten door de boetes geen gebruik meer maken van hun abonnement. Met Maandje Bieb Onbezorgd bieden we daarvoor een oplossing.

Mag ik het boek dan zo lang houden als ik wil?

Nee, dat niet. De collectie van de bibliotheek is niet oneindig groot en we willen graag dat elk bibliotheeklid voldoende keus heeft. Daarom verwachten we dat iedereen de geleende materialen ook netjes binnen een redelijke termijn weer terugbrengt. 

Je hebt dus nog steeds een uitleentermijn en we versturen nog steeds herinneringen. Maar als het je niet lukt om de boeken op tijd terug te brengen berekenen we geen boete. Als je het boek na diverse herinneringen niet inlevert, dan gaan we ervanuit dat je het boek wilt houden. Je krijgt dan een rekening voor het vergoeden van het materiaal.

Komen de boeken nog wel terug?

Inmiddels biedt een derde van de bibliotheken een boetevrij abonnement. De ervaringen zijn goed: er zijn minder frustraties, minder administratie en meer blije klanten. Uit onderzoek blijkt dat boeken nauwelijks later worden ingeleverd en dat klanten daar vrijwel niets van merken. 

Wat gebeurt er met mijn openstaande boetes als ik Maandje Bieb Onbezorgd neem?

De openstaande boetes moet je nog wel betalen, maar dat zal de laatste keer zijn. Een momentje om van te genieten dus! ;-)


Over de partnerpas

Met Maandje Bieb Onbezorgd kun je een extra pas aanvragen voor je partner.

Wat is een partnerpas?

De partnerpas is een extra pasje, zodat je samen op één abonnement kunt lenen.

Hoe kom ik aan een partnerpas?

Je kunt een partnerpas aanvragen bij de balie. De partnerpas is alleen voor volwassenen die op hetzelfde adres zijn ingeschreven als de hoofdabonnee.

Hebben we nu twee abonnementen?

Nee, je leent samen binnen één abonnement. Je kunt nog steeds maximaal twintig materialen lenen. En je hebt één Mijn Bibliotheek-omgeving, die je bereikt met de gebruikersnaam en het wachtwoord van de hoofdlener.


Andere vragen

Staat jouw vraag er niet tussen? Kijk eens op de overige pagina's over lenen en abonnementen. Of neem contact met ons op via dit formulier, we helpen je graag verder!