Vacatures

De Bibliotheek Amstelland is een dynamische organisatie; 7 dagen per week open, 4 vestigingen in 3 gemeenten, 800.000 bezoekers per jaar, 36.000 leden, 200.000 verschillende producten, een uitgebreid lesprogramma en een programmering van sociale en culturele activiteiten voor jong en oud. Kortom het platform voor kennis en cultuur in de regio Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn.

Het doel:
De bibliotheek levert zichtbaar meerwaarde voor de inwoners van haar werkgebied.

De inzet: pro-actief cultureel ondernemerschap vanuit de waarden van een professionele cultuur en een lerende organisatie.
De merkwaarden van de bibliotheek zijn daarbij leidende principes: plezier, zelfontplooiing en verbinding.

Onze belofte: De Bibliotheek maakt je rijker!

Spreekt dit je aan en wil jij jouw expertise delen? Wij zoeken:

Adviseur Informatie en Media (AIM)


Ben jij enthousiast over boeken en media?

Lever jij graag een bijdrage aan leesplezier en digitale geletterdheid?
En wil jij mensen helpen verder te komen in de maatschappij?

Word dan onze nieuwe collega

Adviseur Informatie en Media met specialisme educatie en Maakplaats
16 – 24 uur per week

Het team
De Adviseurs Informatie en Media van het team Publieke Dienstverlening van de Bibliotheek Amstelland zijn eerste aanspreekpunt voor alle bezoekers van onze vestigingen en zorgen voor een prettig verblijf. Hartelijk, open, gastvrij en oprecht geïnteresseerd. In de frontoffice zetten zij hun enthousiasme, deskundigheid en gevoel voor service in op advisering en ondersteuning van klanten en bezoekers. Daarnaast geef jij ook lessen over leesplezier en digitale geletterdheid op scholen en kinderopvang, en verzorg je cursussen en workshops in de Maakplaats van de bibliotheek. De verdeling van je uren frontoffice en educatie/Maakplaats kunnen in de tijd wijzigen maar is op dit moment ongeveer 2/3 frontoffice en 1/3 educatie/Maakplaats.  

Je taken
● Adviseren over leesplezier, taalbevordering, digitale informatiebronnen en media.
● Uitvoeren van het ledenadministratieproces en het uitleenproces.
● Beantwoorden van facilitaire vragen. 
● Verkopen van het aanbod, dat bestaat uit zowel abonnementen als activiteiten. 
● Werken met en presenteren van de collectie.
● Geven van lessen over leesplezier en digitale geletterdheid op scholen en kinderopvang. Dit varieert van een les over de eerste kennismaking met de bieb tot aan mediawijze lessen over vloggen, nepnieuws en reclame.
● Geven van workshops aan kinderen, in de Maakplaats van het Stadsplein en de andere drie vestigingen van de Bibliotheek Amstelland. Hier ontwikkelen kinderen zich op het gebied van techniek en creativiteit. Zo programmeren ze robots, maken ze verhalen met video, geluid en stop motion en bouwen ze dingen met hun handen.
● Geven van cursussen digivaardigheden aan volwassenen, zodat zij bewust, kritisch en actief kunnen meedoen aan de digitale samenleving.

Wat breng je mee
● Je hebt een (bijna) afgeronde hbo-opleiding, bij voorkeur gericht op onderwijs of media.
● Je hebt didactische vaardigheden op zak.
● Je hebt aantoonbaar ervaring met 21ste-eeuwse vaardigheden, zoals informatievaardigheden, ICT basisvaardigheden en mediawijsheid.
● Je hebt affiniteit met techniek.
● Je kunt goed uitleggen aan en omgaan met verschillende doelgroepen, van kinderen, pubers tot senioren.
● Je hebt geen gespreid bedje nodig, eigen inbreng wordt gewaardeerd. 
● Je hebt uitstekende communicatieve vaardigheden, een flexibele instelling en ervaring met projectmatig werken. 
● Je hebt ervaring met advies en verkoop. En bent daarin resultaatgericht en ambitieus. 
● Je bent ook beschikbaar voor werk in de avonden en het weekend. Je bent op (minimaal 2) woensdagen en minimaal 2 zaterdagen per maand beschikbaar.
● Je hebt een rijbewijs.
● Je bent een collegiale teamspeler én een zelfstandige werker. 

Je wilt bij ons werken, omdat
● Wij een innoverende organisatie zijn die constant in beweging is, en dat spreekt je aan. 
● Wij een grote maatschappelijke ambitie hebben, die jij met ons deelt.
● Je de leukste (klant)contacten wilt ervaren en energie krijgt van het werken met groepen cursisten.
● Je een passend salaris van ons krijgt op basis van de CAO openbare bibliotheken (schaal 6) en goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

Wij bieden in eerst instantie een dienstverband aan voor één jaar op basis van een deeltijdcontract van 16 tot 24 uur.
 
Enthousiast geworden?
Mail dan voor 1 april jouw motivatiebrief met je CV naar Secretariaat@debibliotheekamstelland.nl  t.a.v. Lizet van Zegveld, Manager Publieke Dienstverlening. Meer informatie kun je opvragen bij Lizet van Zegveld 020-641 41 26. 

Wie wij zijn
Met 800.000 bezoekers per jaar, 36.000 leden, 200.000 verschillende producten, een uitgebreid lesprogramma en een programmering van sociale, innovatieve en culturele activiteiten voor jong en oud is de Bibliotheek Amstelland het platform voor kennis en cultuur in de regio. We zijn 7 dagen per week open met 4 vestigingen in de gemeenten Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn.

We bieden een aantrekkelijk publiek programma voor de doelgroepen kinderen, jongeren, ouderen, mensen met een sociaal economische achterstand en zelfredzame volwassenen. Daarnaast bieden we lessen op het gebied van leesplezier en digitale geletterdheid, aan alle scholen en instellingen in de regio.
 
De Maakplaats is een initiatief van de Bibliotheek Amstelland waarbij kinderen kunnen kennismaken met digitale technologie. Leren door te maken, dat is het principe waar de Maakplaats op inzet.
 
Meer informatie over de Bibliotheek Amstelland vind je op www.debibliotheekamstelland.nl 

Vrijwilligers

 

Vrijwilligers gezocht voor Amstelland Bibliotheken
Vind je het leuk om anderen te helpen? Word vrijwilliger in één van onze bibliotheken of bij één van onze samenwerkingspartners. Op dit moment helpen er al bijna 100 vrijwilligers in en rond onze bibliotheken. Er is altijd ruimte voor nieuwe enthousiaste vrijwillige medewerkers. 


Over de bibliotheek
De Bibliotheek Amstelland is een krachtige verbinder van mensen, kennis en cultuur om de persoonlijke wereld van mensen te ontwikkelen en te verrijken. De merkwaarden van onze bibliotheek zijn daarbij leidende principes. 

• Plezier: in lezen en leren

• Zelfontplooiing: leven lang leren

• Verbinding: van mensen en organisaties

Wij zetten onze deskundigheid in op het gebied van taalontwikkeling, leesbevordering en basisvaardigheden. En daarbij gaan wij actief samenwerkingen aan vanuit onze kracht als laagdrempelige organisatie met een groot bereik.  De klant stellen wij centraal in al onze werkprocessen. Voor onze medewerkers gaan we uit van de principes van een lerende organisatie en een professionele cultuur. Daarbij vinden wij aandacht voor vitaliteit en een goede energiebalans bij onze medewerkers belangrijk om onze organisatiedoelen te realiseren. Onze inspanningen zijn gericht op een groeiend bereik.

Soorten vrijwilligerswerk
Binnen onze organisatie is er verschillend vrijwilligerswerk. Veel vrijwilligers helpen mee in de vestigingen.  In de ochtend tijdens de selfservice uren of in de middag tijdens de fullservice uren. Ook werken vrijwilligers mee in de Bibliotheek Aan Huis dienstverlening. Zij zoeken de boeken uit en bezorgen boeken bij leden die niet meer zelf naar de bibliotheek kunnen komen. Binnen de bibliotheek werken we actief samen met organisaties zoals de Voorleesexpress en het Taalhuis. Wilt u meer informatie over het Taalhuis kunt u contact opnemen met Dirma Nagelhout. Voor de Voorleesexpress kunt u contact opnemen met Jenny Fatisis

Waarom vrijwilliger worden?
Als vrijwilliger van de Bibliotheek Amstelland geef je iets van jezelf aan de omgeving. Je krijgt er ook veel voor terug:

• Werkervaring opdoen en ontwikkelen van je talenten;

• Een plezierige werkomgeving;

• Bijdragen aan de ontwikkeling van de mensen in de maatschappij;

• Een onbezorgd bibliotheek abonnement.

Vacatures
Amstelland Bibliotheken heeft vier  vestigingen. Amstelveen Stadplein, Bibliotheek Westwijk in Amstelveen, Bibliotheek Aalsmeer en bibliotheek Uithoorn.

Gastheer/gastvrouw selfservice
Op de rustige tijden is de bibliotheek volledig bemand door vrijwilligers. Hierdoor kan de bibliotheek vaker en langer open zijn. 

Bent u minimaal 1 x per week beschikbaar tussen 11.00 uur en 14.00 uur.
Maandag tot en met zaterdag.

Takenpakket:

• Bezoekers gastvrij  ontvangen

• Bezoekers wegwijs maken in de bibliotheek

• Helpen bij diverse apparatuur

• Media sorteren en presenteren

• Koffiecorner op orde houden

Gastheer/gastvrouw fullservice
Op de drukke tijden is de bibliotheek werken vrijwilligers en medewerkers samen. Bent u minimaal 1 x per week beschikbaar tussen 14.00 uur en 18.00 uur.

Maandag tot en met zondag.

Takenpakket:

• Bezoekers gastvrij ontvangen

• Bezoekers wegwijs maken in de bibliotheek

• Helpen bij diverse apparatuur

• Media sorteren en presenteren

• Koffiecorner op orde houden

Bibliotheek Aan Huis vrijwilliger
Amstelland Bibliotheken heeft een Bibliotheek aan Huis dienstverlening. Deze dienstverlening is bedoeld voor klanten die of niet goed meer ter been zijn, of ziek zijn of iets anders mankeren, waardoor ze niet naar de bibliotheek kunnen gaan. De klant geeft het genre door wat hij of zij graag wil lezen, daarna zoeken vrijwilligers de boeken voor de klanten op, lenen ze aan de desbetreffende klant uit. De BAH vrijwilliger brengt de boeken naar het woonadres van de klant. Neemt de materialen die gelezen zijn mee retour en deze worden in de innamekast gezet waarna ze later weer verder worden verwerkt.

Takenpakket:

• Uitzoeken van de boeken, DVD’s of andere materialen voor de klant van BAH

• Uitlenen van de uitgezochte items.

• Het weg- en terugbrengen van de geleende materialen

• Het plaatsen van de materialen in de innamekast

Concreet
Een inzet van twee momenten per week lijkt ons ideaal. We houden daarbij uiteraard rekening met individuele wensen. Het gaat hier om vrijwilligerswerk, maar we stellen er graag iets tegenover. Na kennismaking en wederzijdse overeenstemming, volgt een instructieprogramma en een bezoek aan de vestiging van uw keuze. Heeft u hiervoor Belangstelling? Stuur dan via de link hieronder een bericht naar ons secretariaat met daarin naam, adres, telefoonnummer, voorkeursdatum en een korte motivatie. We kijken nieuwsgierig uit naar reacties!