Tips van de leesconsulent

De bibliotheek is en blijft open voor het lenen van boeken. Maar welke leuke
boeken zijn er allemaal? En wat kun je er nog meer mee? Welke boeken
zijn nieuw of echt een aanrader om (voor) te lezen? Je leest het in
onderstaande nieuwsbrief van januari 2022!

Veel leesplezier!

Groetjes, Maarten, Marjolein, Connie en Sabina

Dag dichter, dicht de dag

Social online

De gedichtendag op 27 januari is het startsein voor een week lang extra aandacht rondom poëzie en gedichten. Zo kun je in de bibliotheek leuke workshops volgen samen met je kind.

Ook op scholen worden tijdens deze Poëzieweek activiteiten georganiseerd. Poëzie is een andere kijk op taal en prikkelt de taalontwikkeling en creativiteit van kinderen. Wist je dat je thuis ook heel leuk met gedichten aan de slag kunt? Zo zijn er veel prentenboeken met tekst op rijm en hebben we in de bibliotheek verschillende gedichtenbundels voor kinderen met leuke, herkenbare, grappige, gekke, mooie, verdrietige, serieuze of lieve gedichten. Er zijn zelfs stripboeken met gedichten! 

Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen staan weer voor de deur. Van 26 januari t/m 5 februari staat alles weer in het teken van dit voorleesfeestje. Centraal staat het prentenboek van het jaar: Maar eerst ving ik een monster, van Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer. Tijdens deze dagen lezen we extra veel voor op kinderdagverblijven en scholen.

Over voorlezen gesproken: wist je dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met voorlezen? En dat dagelijks 15 minuten voorlezen zorgt voor 1000 nieuwe woorden per jaar? Daarnaast vergroot voorlezen het concentratievermogen, prikkelt het de fantasie en de sociaal-emotionele ontwikkeling en is het heel goed voor de band met je kind.

Voorlezen is dus letterlijk een feestje!

Lezen en koken? Zeker wel!

Koken is populair bij kinderen. Door programma's als CupCakeCup op Zapp, Junior Masterchef en vele YouTube kookhelden, zijn veel kinderen gek geworden op koken.

Door het lezen en maken van heerlijke recepten oefenen kinderen ook hun leesvaardigheid. Een prachtige kans om je kind met plezier te laten lezen en kokkerellen. Dus zoek een lekker kookboek uit en ga (samen met) je kind de keuken in.

 

Koken niets voor jouw kind? Kijk dan eens bij onze andere informatieve boeken. Wij hebben bijvoorbeeld ook knutselboeken, bouwboeken, buitenboeken en nog veel meer...

Nieuwe boekentips

 • Zonder hoop

  Elias Våhlund

  Rozenheuvel is in shock! Plotseling zijn weer zeven kinderen verdwenen. De mensen zijn boos op de politie en het Rode Masker, waar Lisa (9) en Max bij horen. Maar wat voor superheld ben je eigenlijk als je de kinderen niet kunt vinden? Met veel stripachtige illustraties in kleur. Vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Zonder hoop

 • Een wonderprachtig dier

  Een krokodil als huisdier, een zwaluw die nog geen zomer maakt en huilende wolven. Verzameling gedichten van ruim 190 auteurs over de natuur, voor elke dag van het jaar is er een gedicht. Kloeke bundel met paginagrote sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 8 t/m 18 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Een wonderprachtig dier

 • 24 uur in de steentijd

  Lan Cook, Laurent Kling

  Stripverhaal waarin Auri, met wat grapjes, van alles vertelt over zijn leven in de steentijd. Lees hoe hij hij zijn eten verzamelt, een speer maakt en een rotsschildering verft. Met tussendoor allerlei weetjes over de steentijd. Stripverhaal met grote en kleine kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van 24 uur in de steentijd

 • Stuntvlogger Sam en de strijd om de award

  Jelmer Jepsen

  Stuntvlogger Sam is genomineerd voor een Vloggie Award in de categorie Beste Nieuwkomer. Sam moet supergoede stunts bedenken om meer stemmen te krijgen dan Make-up Mandy en Ravi de Receptenkoning. Maar tijdens de live prijsuitreiking gedraagt de presentator zich raar en gaat er van alles mis. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Stuntvlogger Sam en de strijd om de award

 • ABC zoekboek

  Milja Praagman

  Vader Flamingo neemt zijn kind mee door de stad. Samen ontdekken ze overal letters. Kun jij de dieren die met een bepaalde letter beginnen, ook vinden in de illustraties? ABC-prentenboek met kunstzinnnige kleurenillustraties. Vanaf ca. 5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van ABC zoekboek

 • Draken delen niet!

  Nicola Kinnear

  Draakje Ruby volgt de regels in haar drakenhandboek goed: ze is heel erg eng, ze steelt wat ze maar kan en ze deelt helemaal niets! Maar als ze haar drakenhandboek kwijtraakt weet ze niet meer wat ze moet doen. Gelukkig heeft Goose een goed idee. Prentenboek met kleurrijke, levendige illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Draken delen niet!

Gedicht

Doosje

Ik vond op straat een doosje boos.

Ik wilde het verkopen,

maar niemand wou een doosje boos.

 

Ik deed het doosje open.

 

Er zaten woeste woorden in

en grimmige gedachten

Die lagen in dat doosje

op een boze bui te wachten.

 

Ik had geen boze bui.

Ik deed het doosje snel weer dicht.

 

Het staat nu in mijn vensterbank,

een beetje uit het zicht.

Daar wacht het tot ik boos word,

want dan ga ik het gebruiken.

 

Je mag er niet in kijken,

maar je mag er wel aan ruiken.

 

Door Bette Westera

Uit gedichtenbundel Tintelvlinders en pantoffelhelden

Meer tips voor de jeugd

Jeugd

Alles over de Bibliotheek & onderwijs

Onderwijs