Tips van de leesconsulent

We beginnen het nieuwe jaar helaas met een strenge lockdown. Gelukkig zijn er online nog veel mogelijkheden en kun je nog gewoon naar de Bibliotheek komen om gereserveerde boeken af te halen. In deze nieuwsbrief van januari/februari 2021 lees je hier alles over. Blijf gezond en tot snel!

Groetjes, Maarten, Marjolein, Connie en Annemieke

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen staan weer voor de deur. Van 20 januari t/m 30 januari staat alles weer in het teken van dit voorleesfeestje. Centraal staat het prentenboek van het jaar: Coco kan het! van Loes Riphagen. Tijdens deze dagen lezen we extra veel voor op kinderdagverblijven en scholen. Over voorlezen gesproken: wist je dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met voorlezen? En dat dagelijks 15 minuten voorlezen zorgt voor 1000 nieuwe woorden per jaar? Daarnaast vergroot voorlezen het concentratievermogen, prikkelt het de fantasie en de sociaal-emotionele ontwikkeling en is het heel goed voor de band met je kind. Voorlezen is dus letterlijk een feestje!  

Digitale bronnen voor de jeugd

In deze tijd waarin we ons thuis moeten vermaken is het extra fijn dat er online veel mogelijkheden zijn. In de eerste lockdown wezen we jullie al op de mogelijkheden van diverse digitale bronnen en dat doen we graag nog een keer. Klik op onderstaande knop voor ons aanbod van e-books en luisterboeken, diverse voorleesfilmpjes, digitale prentenboeken van Bereslim en Wepboek en allerlei extra oefenmateriaal van Junior Einstein. Door in te loggen met het pasnummer en wachtwoord van de bibliotheekpas van je kind zijn deze diensten gratis. Is je kind nog geen lid van de bibliotheek? Geen probleem! Dat kan heel eenvoudig online en is gratis tot 18 jaar. 

Digitale Voorleestas

Heb je kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar? Bekijk dan eens ons aanbod van Digitale Voorleestassen. Dit is een verzameling van de leukste prentenboeken en bijpassende activiteiten. Je haalt het prentenboek zelf op in de Bibliotheek. Vervolgens kun je met de offline en online activiteiten nog veel meer uit het boek halen. Ideaal voor deze tijd waarin we ons weer thuis moeten vermaken. Klik hieronder voor meer info.

De bieb tijdens de lockdown

Het was even slikken toen we hoorden dat we tot en met 21 januari een strenge lockdown in gaan. Gelukkig hoeft niemand zonder boek te zitten met de afhaalservice van de Bibliotheek. Je kunt vooraf gereserveerde materialen ophalen tijdens de huidige openingstijden. Zelf boeken uitzoeken in de Bibliotheek kan de komende tijd niet. En sommige online activiteiten gaan nog gewoon door. Klik op de knop voor meer informatie.

Online Maakplaats

De Bibliotheek is dicht voor activiteiten, maar gelukkig kan onze Maakplaats online doorgaan! Laat je verrassen met de leukste workshops voor thuis. Wat dacht je van een lichtgevende kaart maken, fantasiedier ontwerpen of een game in elkaar zetten? Klik op de knop hieronder voor deze en nog meer leuke workshops voor thuis. Trots op het resultaat? Stuur gerust een foto naar maakplaats@debibliotheekamstelland.nl.

Verfilmde kinderboeken op Netflix

De komende weken zijn heel geschikt om lekker te lezen en voor te lezen. En voor de afwisseling is het leuk om eens een boekverfilming te bekijken met je kind. Netflix staat vol met leuke boekverfilmingen. Lekker kijken met het hele gezin!

De brief voor de Koning
Dolfje weerwolfje
Mees Kees
Foeksia de miniheks
Dik Trom
De Boskampi’s
Dummie de mummie
Pluk van de Petteflat
Snuf de hond
Koning van Katoren
Minoes
Meester Kikker
De Griezelbus
Achtste groepers huilen niet
Superjuffie
100% Coco
Wiplala
De piraten van hiernaast

Leestips

Wij gaan wekelijks naar basisscholen toe om kinderen enthousiast te maken over nieuwe boeken en lezen. 

 

Nieuwe boekentips

 • Samen zijn we thuis

  Chris Sasaki, Stephanie Parsley Ledyard

  Een meisje beschrijft waarom haar thuis voelt als thuis. Door het kleedje in de gang, een knuffel van mama, met de liefste mensen samen eten, en alles kunnen vinden met je ogen dicht. Totdat ineens alles verandert. Kun je thuis ook meenemen? Prentenboek met sfeervolle illustraties in warme kleuren met veel aardetinten. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Samen zijn we thuis

 • Mo en Tijger vieren feest

  Elisabeth Mollema

  Mo en zijn nichtje Toos bereiden in het geheim een feest voor. Hun oma en de vader van Mo worden namelijk samen wel honderd jaar. Lukt het hen om het geheim te houden? En zal het feest een succes worden? Vijf verhalen, oplopend van AVI-E3 t/m AVI-M5. Vanaf ca. 6,5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Mo en Tijger vieren feest

 • Sam Wu is niet bang voor spoken

  Katie Tsang, Kevin Tsang

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Sam Wu is niet bang voor spoken

 • Een schoolvakantie

  Sakoentela Hoebba-Kalka

  Akash en Ali wonen in Suriname. Ali komt uit een rijke familie en wordt thuis erg verwend. Akash moet hard werken, ook inde vakantie. De jongens zijn heel verschillend, maar toch beste vrienden. In de zomervakantie maken ze samen spannende dingen mee, Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Een schoolvakantie

 • Waar is de eenhoorn in wonderland?

  Adrienn Greta Schönberg, Frances Evans, Paul Moran

  Zeven eenhoorns uit de Regenboogvallei, één in elke kleur van de regenboog, reizen door Wonderland. Ze bezoeken onder meer het betoverde bos, Snoepstad, de kristalgrotten en de hoofdstad Klokkendam. Zoekboek met zeer gedetailleerde, kleurrijke zoekplaten. Vanaf ca. 5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Waar is de eenhoorn in wonderland?

 • Verdachte raadsels

  Ángels Navarro

  Een diefstal in een museum en brand in een warenhuis: wie heeft het gedaan en waarom? Puzzel en denk mee negen raadselachtige zaken op te lossen. Lees de aanwijzingen, maar kijk vooral naar de illustraties! Grote uitgave met veel kleurenillustraties en oplossingen. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Verdachte raadsels

Gedicht

De boom in de tuin
Koos Meinderts

De boom in de tuin
rilt van wortel tot kruin
Wat heeft hij het koud
tot diep in zijn hout.

Zonder zijn blaadjes
is hij zo bloot.
Als dit zo doorgaat,
vriest hij nog dood.

Van de zomer stond hij
nog vol in het blad.
Gek hoor, daar had hij
nu meer aan gehad.

Ging het maar sneeuwen,
wat lijkt me dat fijn.
Dan zou het een boom
met een bontjas aan zijn.

(uit gedichtenbundel Jij & ik en al het moois om ons heen)

Meer tips voor de jeugd

Jeugd

Alles over de Bibliotheek & onderwijs

Onderwijs