Tips van de leesconsulent

Tips voor de zomervakantie

Na een bewogen schooljaar staat de zomervakantie voor de deur. Tijd voor ontspanning en.. tijd om te lezen! Wist je dat lekker lezen in de zomervakantie een terugval in leesniveau helpt te voorkomen? Kijk hieronder voor onze zomertips, zomeracties en zomeractiviteiten. Fijne vakantie!

Groetjes, Maarten, Marjolein, Connie en Annemieke

Lekker lezen in de vakantie!

Tijd om uit te rusten en…tijd om te lezen! Maar welk boek gaat jouw kind lezen deze zomer? We helpen ze kiezen met leuke filmpjes vol boekentips. Er zijn filmpjes voor groepen 3-4, groep 5-6 en groep 7-8 waarin we boeken over sport, dieren en enge griezels laten zien. Al die boeken zijn te leen in de Bibliotheek, Online Bibliotheek en Luisterbieb. En wist je dat iedereen in de zomer iets langer de tijd heeft om bibliotheekboeken in te leveren? De uitleentermijn is vanaf juli 4 weken zijn in plaats van 3!

Zomertasje voor alle kinderen

Deze zomer hebben we een extra leuke actie! Vanaf 4 juli kunnen alle kinderen een gratis zomertasje ophalen in de bibliotheek met daarin een zomerbingo én een zomerse verrassing. Ze hebben hiervoor wel een abonnement nodig bij de Bibliotheek. Mochten ze dat nog niet hebben: het is gratis voor kinderen tot en met 17 jaar. Aanvragen kan via onderstaande knop. 

 

Vakantiebieb

Vanaf 1 juni t/m 28 augustus kan iedereen (leden en niet-leden van de Bibliotheek) weer gebruiken maken van de gratis app de Vakantiebieb. Maar liefst 45 titels voor de jeugd staan erin, als E-book of als luisterboek. Te downloaden voor de tablet of de smartphone. Ideaal als verantwoorde schermtijd! 

Activiteiten in de bieb

Vanaf 29 juni zijn alle vestigingen van de Bibliotheek Amstelland weer meer open! Ook het activiteitenprogramma komt weer op gang. Zo kunnen kinderen vanaf 24 juni weer naar de Maakplaats komen. Ze kunnen daar weer workshops volgen, zoals LEGO robots bouwen en programmeren en digitale verhalen maken.

Een prentenboek cadeau!

Hij is er weer! De actie Geef een prentenboek cadeau!. Voor €2,50 kun je in de boekhandel het prentenboek van Woeste Willem kopen. Woeste Willem is een grappig en mooi verhaal over een norse zeerover die bevriend raakt met het jongetje Frank. Benieuwd naar het boek? Kijk dan alvast samen met je kind naar het voorleesfilmpje.

Leestips

Hieronder zie je de leukste boeken uit de Vakantiebieb. Veel leesplezier!

 

De leukste e-books en luisterboeken uit de Vakantiebieb

 • Dievenschool

  Dirk Nielandt

  De opa en vader van Rolf zijn echte dieven. Maar Rolf wil geheim agent worden. Daarom sturen ze hem naar de dievenschool. AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar.

  E-book

  Bekijk details van Dievenschool

 • Top Bob

  Harmen van Straaten

  Hond Top Bob is de held van de buurt. Nou ja, dat denkt hij. Zijn goedbedoelde reddingsacties lopen niet altijd even goed af. Zal Bob dit keer de boef die in de buurt rondhangt kunnen vangen? Met veel grappige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 7 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Top Bob

 • De bullebakbaas

  Marte Jongbloed

  De ouders van Wies zijn vaak weg op hun geheime missies. Wies brengt veel tijd door bij haar oma, die in Huize Grijsoord woont. Maar de nieuwe directeur van het tehuis voert veel te strenge regels in. Wies en haar vrienden bedenken een plan om die nare Dick Tator aan te pakken. Vanaf ca. 8 jaar.

  Gesproken boek

  Bekijk details van De bullebakbaas

 • Hartjes & bommen

  Marlies Slegers

  Meral wil een wedstrijd op Instagram winnen. Wie de meeste likes krijgt voor een foto met grootouders, mag met een populaire vlogger naar Disneyland. Stijn doet ook mee. De strijd gaat tussen Meral en Stijn, totdat ineens een oude man veel likes krijgt. Met weetjes over sociale media. AVI-E5. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Hartjes & bommen

 • Lampje

  Annet Schaap

  Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, steekt elke avond het licht in de vuurtoren aan. Als op een stormachtige avond de lucifers op zijn, strandt een schip op de kust. Lampje wordt ondergebracht in het huis van de admiraal, waar een monster schijnt te wonen. Vanaf ca. 9 jaar.

  E-book

  Bekijk details van Lampje

 • Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle

  Simon van der Geest

  Eva (12, ik-persoon) heeft een andere huidskleur dan haar moeder maar ze weet niets over haar vader. Daarom wil ze haar schoolwerkstuk schrijven over ‘biologische vaders’. De zoektocht leidt al gauw naar Suriname. Kan het opsporingsprogramma van televisie haar helpen? Of heeft ze meer aan haar beste vriend Luuk? Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle

Gedicht

Smultuin
  
Reine de Pelseneer

We eten buiten, in de schaduw
van de grote parasol.
De avond ruikt nog warm,
de tafel staat propvol
met slaatjes en tomaatjes
en glazen glimmend sap.

We genieten met z’n allen
van elke slok en hap,
maar ik smikkel het meest,
want buiten smaakt echt alles
ongelofelijk naar feest.

(uit gedichtenbundel Ahoy! van Reine de Pelseneer) 

Meer tips voor de jeugd

Jeugd

Alles over de Bibliotheek & onderwijs

Onderwijs