Tips van de leesconsulent

Zomervakantie!

 

De zomervakantie staat voor de deur. Kinderen die ook in de zomervakantie blijven lezen hebben daar het komende schooljaar veel plezier van. Gelukkig is de bibliotheek open en kan er naar hartelust boeken en strips geleend worden. Maar er is nog veel meer te ontdekken en te beleven. Daarom in deze nieuwsbrief alles over ons zomerprogramma en veel (voor)leestips. 

Groetjes, Maarten, Marjolein, Connie en Sabina

Gaat jouw kind ook lezend de zomer door?

Kinderen die in de zomer boeken komen lenen, krijgen een te gekke zomertas cadeau. Haal de rugtas, speel de bingo uit en win zomerse prijzen! Nog geen lid? Jongeren onder de 18 worden gratis lid.

Ik wil een tas

Welk boek wil jij aan iedereen aanraden?

Promoot jouw lievelingsboek voor een greenscreen en monteer in de Maakplaats je eigen flitsende boekpromo.

Bekijk de uitleg in dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=6H4-b3smluQ

Meld je aan via de website, dan sturen we je alle informatie over wat je nodig hebt voor zo’n video. Daarna maken we een afspraak voor jouw eigen studiotijd voor het greenscreen in de Maakplaats. Natuurlijk helpen we je dan ook met het monteren van het filmpje. En het allerleukste: jouw filmpje komt dan op ons YouTube-kanaal, zodat iedereen het kan zien! Doe je mee?

Voorlezen aan kinderen van 8 jaar en ouder?

In de nieuwe podcastserie 'Je brein is er dol op'  bespreken Anton, Meliza en Hiske collega en (ervarings)deskundige Maarten Spaan alles over het voorlezen aan 8-plussers. Maarten Spaan vertelt waarom voorlezen aan je kinderen gedurende de hele basisschool tijd zo belangrijk is en geeft tips om dit te doen.

Je brein is er dol op! wordt gemaakt door programmamakers Anton Furnée, Meliza de Vries en Hiske Deinema. In de afleveringen worden actuele onderwerpen behandeld met bijzondere gasten.

De eerste reeks afleveringen staat in het teken van voorlezen, kinderboeken en meertaligheid. 

Blijf jij ook thuis? Kom backpacken met de bieb

Zin om op vakantie te gaan bij jou in de buurt? De Bibliotheek gaat tijdens de zomervakantie de wijken in met een bakfiets vol leesplezier met het thema “Lees de wereld rond”.

Kom luisteren naar mooie verhalen in onze tipi of lees zelf een leuk boek. Vind je het boek mooi? Dan kun je deze direct lenen bij ons. Naast lezen en luisteren kun je ook je eigen ansichtkaart maken of een reisverhaal schrijven met behulp van een speelse schrijfoefening. Geen verre vlucht of lange autorit, gewoon bij jou in de buurt! 

Backpacken met de Bieb is bedoeld voor kinderen in de leeftijd 4 t/m 8.

Serie onder de aandacht: jij en je lichaam

Kinderen hebben veel vragen over hoe hun lijf werkt. Vooral in de jonge tienerjaren zitten ze met veel vragen, waar ze niet altijd met volwassenen over willen of durven praten. Als ouder wil je natuurlijk dat je kind goede informatie krijgt en dat kan met deze boeken.

In deze serie wordt er op een heldere manier uitleg gegeven over onder andere gezondheidsvragen, roken en seksualiteit. Kinderen kunnen zo op een veilige manier ontdekken hoe hun lijf werkt.

Geschikt vanaf 10 jaar

 

Je kind helpen kiezen? Zo doe je dat...

Er zijn verschillende soorten boeken: informatie boeken, verhalende boeken, stripverhalen, tijdschriften.... Ga eens lekker snuffelen en kijk ook eens bij het 'makkelijk lezen plein'. Je helpt je kind met kiezen door samen naar de kaft te kijken, de achterzijde te lezen en te bladeren in het boek. Spreekt de kaft je kind aan? Lijkt het verhaal of inhoud je kind leuk? Is het boek dik of dun genoeg? En is de tekst goed te lezen voor je kind? 

Lukt het nog niet om geschikte boeken te vinden, vraag dan gerust hulp aan een van de bibliotheekmedewerkers. Wij staan graag voor je klaar.

Keuze van de kinderen: en de winnaars zijn...

Tijdens de Stemweek van de Kinderjury van 10 t/m 16 mei hebben kinderen in Nederland massaal gestemd op hun favoriete boek. Kinderjury is de lezersprijs van de Kinderboekenweek en de enige prijs voor kinderboeken die door kinderen wordt bepaald.

In de categorie 6 t/m 9 jaar heeft De Zoete Zusjes zoeken een schat (Kosmos) van Hanneke de Zoete gewonnen. Het leven van een loser: Totaal gesloopt (De Fontein) van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor is de winnaar in de categorie 10 t/m 12 jaar.

 

Nieuwe boekentips

 • Vieze versjes

  Emanuel Wiemans, Naomi Tieman

  Grappige korte en lange versjes over stinkende zusjes, boeren latende reuzen, vieze winden, poep en snottebellen. Trouwens, de vieze woorden zijn vaak vervangen door stippeltjes. Met expressieve kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 t/m 6 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Vieze versjes

 • Voetstappen in de donkere nacht

  Rindert Kromhout

  In Rome hingen lang geleden opeens (verboden) protestbriefjes op standbeelden. De 'sprekende' beelden beklaagden zich over de grote verschillen tussen arm en rijk. Renzo en Lucia vinden het reuze spannend. Zeker als ze mee mogen doen met het protest! Deels waargebeurd verhaal. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Voetstappen in de donkere nacht

 • De walvis wilde meer

  Jim Field, Rachel Bright

  Walvis Wilbert verzamelt voortdurend spullen uit de zee, om het lege gevoel van binnen te vullen. Hij verlangt altijd naar meer maar weet niet waarvan. Door het dappere krabbetje Klaartje ontdekt hij dat geven en delen veel gelukkiger maakt dan nemen. Prentenboek met dynamische illustraties in diepe kleuren en tekst op rijm. Vanaf ca. 5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De walvis wilde meer

 • Krijn en Kaatje en het dak van de boomhut

  Jeanette Molema

  Krijn (7) en Kaatje (8) trappen tegen de wind in naar school. De terugweg gaat veel makkelijker. Maar Krijn wordt aangevallen door een zwart ding. Wat moet hij doen? Kaatje heeft een plan. AVI-E4. Vanaf ca. 7,5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Krijn en Kaatje en het dak van de boomhut

 • Offline

  Marco Kunst

  Mike verhuist in 2046 naar Nieuw Babylon, een door computers en robots gebouwde stad. Zijn vriendin Demer blijft achter in de Aardelaar, waar alles nog handmatig gebeurt. Dan krijgt Mike een verontrustende waarschuwing en opdracht van een mysterieuze man. Mike moet de ondergang van de mensen verhinderen. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Offline

 • Zepie

  Janneke Schotveld

  Zepie is op de vlucht voor een meisje. Hij verstopt zich in een wasmachine. En dan gebeurt er iets raars. De wasmachine begint ineens te draaien. Als die stopt, wacht een rat in een zwembroek hem op. In wat voor wereld is hij nu? Vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Zepie

Versje

Het schrijvertje

Een schrijvertje schreef

kringen op het water

en wilde weten wat

hij juist geschreven had.

Maar hij was vergeten dat

het de aard is van zijn wezen

dat hij schrijft

maar niet kan lezen.

Dus toen zocht hij

en hij vond mij

en ik las het voor en zei:

O, o, o, o, o, o, o!

Mooi geschreven!

Bis! Bravo!

 

geschreven door Ted van Lieshout, getekend door Sieb Posthuma

uit Het schrijvertje en andere versjes

Meer tips voor de jeugd

Jeugd

Alles over de Bibliotheek & onderwijs

Onderwijs