Tips van de leesconsulent

Kinderboekenweek!

Yes! Het is weer tijd voor de leukste week van het jaar: de Kinderboekenweek! In onze nieuwsbrief van oktober vind je de laatste nieuwtjes, leukste activiteiten en nieuwste boekentips. Veel leesplezier!

Groetjes, Maarten, Marjolein, Connie en Annemieke

Kinderboekenweek 2020

De Kinderboekenweek van 2020 staat voor de deur! In deze feestelijke week, die van 30 september t/m 11 oktober duurt, staat alles in het teken van leesplezier. Het thema van dit jaar is En toen? Oftewel verhalen en boeken die de geschiedenis tot leven brengen. Arend van Dam (auteur van wel méér dan 30 kinderboeken!) heeft het kinderboekenweekgeschenk geschreven. Dit geschenk heet De diamant van Banjarmasin en krijg je tijdens de Kinderboekenweek gratis bij de aanschaf van een kinderboek. Het prentenboek van de Kinderboekenweek is geschreven door Mylo Freeman en heet Tweeling! 

Speuren in de schoolbieb

Omdat de school van jouw kind structureel samenwerkt met de bibliotheek, wordt er extra aandacht besteed aan het up-to-date houden van de schoolbieb. We schaffen regelmatig nieuwe boeken aan en verwijderen verouderde of kapotte boeken. Want nieuwe, aantrekkelijke boeken zijn heel belangrijk voor het leesplezier. Wist je dat je thuis in de collectie van de schoolbieb kunt neuzen? Leuk om samen met je kind te doen als er een nieuw boek geleend moet worden of gelezen boeken te bekijken. Ook een gesprekje over boeken zorgt namelijk voor meer leesplezier! Klik op de knop hieronder en zoek het logo van je school.

Gratis lid van de bieb!

Wist je dat kinderen tot 18 jaar gratis lid zijn van de bibliotheek? Dus kom samen naar de bieb en zoek de leukste boeken uit! Nog geen lid? Dat kan heel eenvoudig via onderstaande knop. En wist je dat een jeugdpas meer voordelen biedt? Zo kunnen kinderen gratis gebruik maken van bijvoorbeeld het leesprogramma Yoleo, oefenprogramma Junior Einstein én luisterboeken en e-books lenen.

Maakplaats on tour

De Maakplaats gaat op woensdag 14 oktober on tour naar het Cobra Museum voor Moderne Kunst. Laat je inspireren door de schilderkunst en maak zelf muziek met een Makey Makey. Daarmee kun je zelf verbindingen maken en knoppen plaatsen op je eigen instrument. Dit is een uitdagende rondleiding en workshop voor kinderen van 8-10 jaar. Klik op de knop voor meer info.

Kijk- en zoekboeken

Kijk- en zoekboeken zijn een enorme boost voor het leesplezier en de taalontwikkeling. Want wat is er leuker dan te verdwalen in een zoekplaat over de herfst, ridders of New York. Sommige kijk- en zoekboeken geven zoekopdrachten, waardoor het nog leuker wordt! In onze collectie hebben we prachtige kijk- en zoekboeken voor jong en oud. Je vindt ze bij de jeugd informatieboeken.

Leestips

Wij gaan wekelijks naar basisscholen toe om kinderen enthousiast te maken over nieuwe boeken en lezen. 

 

Duik mee de geschiedenis in!

 • Ridder Tim is dapper

  Judith Koppens, Eline van Lindenhuizen

  Ridder Tim gaat met zijn vriendjes naar de speeltuin. Saar en Max willen in de klimtoren en van de kabelbaan roetsjen. Maar Tim durft dat niet, want zijn ridderkleren zitten in de was. Kan hij toch dapper zijn? Prentenboek met kleurrijke illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Ridder Tim is dapper

 • Weet je nog, opa?

  Vivian den Hollander

  Tom en Mila gaan met opa Bak mee naar een feest in zijn oude dorp. Ze doen spelletjes van vroeger en gaan naar zijn oude school. AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Weet je nog, opa?

 • Stoere Steffie en de rare uitvinder

  Annemarie Bon

  De bal van Steffie is door de ruit van de rare uitvinder Rinus gegaan. Hij heeft de bal naar het verleden gestuurd. Steffie wil de bal gaan halen. Nu kan Rinus zijn tijdmachine testen. AVI-E4. Vanaf ca. 7,5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Stoere Steffie en de rare uitvinder

 • Dop

  Jonne Kramer

  Dop (11) is molenaarsknecht geworden. Dat vindt ze geweldig, totdat er veel dorpelingen ziek worden. Ze beschuldigen de molenaar en Dop van vergiftiging. Dop voelt zich niet veilig meer, maar ze is vastbesloten te ontdekken wie de schuldige is. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Dop

 • Reis door de tijd

  Lotje®

  Reis mee door de tijd en kijk/lees over de tijd van de dino's, de eerste mensen, de Romeinen, de ridders en de ontdekkingsreizigers. Groot kartonnen kijk- en zoekboek, met zoekopdrachten, informatie, opdrachtjes en spelletjes. Vanaf ca. 4 t/m 6 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Reis door de tijd

 • Op zoek naar Tom bij de Romeinen

  Fatti Burke

  Tom gaat terug in de tijd en bezoekt het oude Romeinse Rijk. Hij ziet onder meer het Forum (een marktplein), het circus, aquaduct en het Colosseum, waar gladiatoren met elkaar vechten. Vrij groot prentenboek met kleurenillustraties waarop veel te zien is en grappige zoekopdrachten. Vanaf ca. 8 t/m 11 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Op zoek naar Tom bij de Romeinen

 • Wat een geschiedenis!

  Mack

  Maak een reis door de geschiedenis van de mens. Van de prehistorie tot het oude Egypte, de middeleeuwen tot de wereldoorlogen en de eerste stap op de maan. Met kleurenfoto's, stripachtige tekeningen en interactieve vragen.Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Wat een geschiedenis!

 • 20 bijzondere mensen die de wereld hebben ontdekt

  Gabriella Santini

  Twintig beroemde ontdekkingsreizigers zoals Odysseus, Columbus, Darwin en Amundsen vertellen over hun jeugd, dromen en hoe ze hun ontdekkingen deden. Met een grote kleurenillustratie van elke beroemdheid. Vanaf ca. 10 t/m 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van 20 bijzondere mensen die de wereld hebben ontdekt

Gedicht

Hoe zou het zijn als de tijd niet bestond?
     Bette Westera

 

Soms stel ik mijn opa voor,
zo oud als ik nu ben.
Mijn opa Bas, een jongen die
dezelfde rode jas had
als ik nu heb.

Ik vraag me af
of ik hem dan herken
en of we vriendjes zouden zijn
als hij in onze klas zat,
of ik in die van hem.

Zou hij dan ook het liefste taal doen?
En was hij –net als ik-
de kleinste jongen van de klas?
En was hij even blond?
Hij was natuurlijk nog niet kaal toen,
de jongen die mijn opa werd,
maar die het nog niet was.

 

(uit gedichtenbundel Was de aarde vroeger plat? van Bette Westera) 

 

Meer tips voor de jeugd

Jeugd

Alles over de Bibliotheek & onderwijs

Onderwijs