Tips van de leesconsulent

De lente is daar en we trekken er op uit. En zeg nou zelf, er is niets lekkerders dan met je gezicht in het zonnetje en een goed boek of leuk tijdschrift. Intussen staat de bibliotheek nog steeds voor je klaar om je gereserveerde boeken of tijdschriften af te halen. Verder staat deze nieuwsbrief boordevol leestips en leuke online workshops.

Groetjes, Maarten, Marjolein, Connie en Sabina

Hoe werkt een raket? Om samen met je kind te kijken!

Of het nou voor jong of oud is, illustrator Tjarko van der Pol vertelt zijn verhaal graag aan de hand van leuke beelden en gave proefjes!

In dit online college vertelt Tjarko je meer over de geschiedenis van de ruimtevaart. Hoe werkt een raket eigenlijk en wie waren de eerste ruimtevaarders? Zijn astronauten altijd alleen mannen en wat is er nodig voor een landing op de maan? Je leert over de planeten van ons zonnestelsel en het nut van ruimtevaart.

Tjarko is illustrator van kinderboeken en hij maakt illustraties voor NRC Media. Hij maakte de prachtige illustraties bij het boek van Govert Schilling Hadden de Grieken al raketten?

Dit Familiecollege is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar en ook leuk voor ouders/verzorgers om te kijken.

Is het lezen van strips goed voor mijn kind? Zeker!

Nieuwe woorden begrijpen is makkelijker met een plaatje erbij. Als je nieuwe woorden in teksten tegen komt, dan blijkt niets zo goed te werken voor het leren van nieuwe woorden, als het lezen van nieuwe woorden in stripverhalen. De verklaring is simpel: in stripverhalen zie je een nieuw woord niet alleen in een geschreven vorm, maar vaak ook in een plaatje.

Gelukkig zijn strips tegenwoordig voor alle leeftijden voorhanden. Zo zijn er, naast de klassieke strips als Kuifje, Asterix en Donald Duck, bijvoorbeeld ook strips voor beginnende lezers, zoals de AVI strips Waar is Jan en Bul is boos. En zijn boeken in stripvorm als Dog Man en Spoken ontzettend populair.

Ontdek ons grote aanbod aan verschillende strips en tijdschriften. 

Hoe help ik mijn kind in de online wereld?

Hoe lang geef ik schermtijd? Wanneer geef ik mijn kind een smartphone? Hoe help ik mijn kind als er online iets vervelends gebeurt? Deze en andere vragen bespreken we tijdens deze online bijeenkomst over een mediawijze opvoeding.

Kinderen groeien op in een wereld vol sociale media, games en video’s op YouTube. Opvoeders met kinderen in de basisschoolleeftijd vragen zich vaak af hoe ze dit moeten aanpakken, wat doe je wel en wat juist niet? Blijf op de hoogte, krijg nieuwe inzichten en ga met leesmediaconsulenten Marjolein en Maarten van de Bibliotheek Amstelland in gesprek tijdens deze interactieve online bijeenkomst over een mediawijze opvoeding. 

Voor ouders van kinderen tussen 4 en 12 jaar

Wie geef jij een boek cadeau?

Wat zou het mooi zijn als ieder kind een eigen verzameling met de mooiste kinderboeken in zijn kamer heeft staan. De campagne Geef een boek cadeau heeft als missie om alle kinderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken. 

Dit jaar is het jeugdboek De brief voor de koning van Tonke Dragt vanaf vrijdag 23 april verkrijgbaar in alle boekhandels in Nederland en Vlaanderen voor € 3,50.

Leen ook nu gewoon boeken bij de bieb!

Gelukkig hoeft niemand zonder boek te zitten met de afhaalservice van de Bibliotheek.

Je kunt vooraf gereserveerde materialen ophalen tijdens de huidige openingstijden. Hoe je dat doet?

Wij helpen je graag met een duidelijke uitleg. Bekijk een van de instructiefilmpjes.

Lekker lezen met de Kinderjury

Vanaf 3 maart tot en met 9 mei zijn de Leesweken van de Kinderjury, de lezersprijs van de Kinderboekenweek. We roepen op om op school, thuis of in de bibliotheek zoveel mogelijk boeken te lezen.  Alle boeken die verschenen zijn in 2020 doen mee. Om kinderen te helpen kiezen is er ook een Tiplijst. De Tiplijst bestaat uit 25 boeken per leeftijdscategorie.

Nieuwe boekentips

 • Aap leest een letter

  Isabelle Gielen, Jan Van Lierde

  In korte verhaaltjes maak je kennis met alle letters van het alfabet. En ook met tweeklanken als eu, oe en ng. Bij elke letter hoort een grote fantasievolle kleurenillustratie. Vanaf ca. 6 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Aap leest een letter

 • De grote ontsnapping

  Harmen van Straaten

  Als zijn baasjes op vakantie gaan, mag speurhond Top Bob naar een vakantiepretpark voor honden. Maar hij vindt het eerder een strafkamp. Dan komen ook zijn hondenvrienden logeren. Is dat toeval, of is er meer aan de hand? Met veel grappige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 7 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De grote ontsnapping

 • Het bamboemeisje

  Edward van de Vendel

  Een oude bamboesnijder vindt een heel klein meisje tussen het bamboe. Samen met zijn vrouw, de jurkenmaakster, voedt hij haar op alsof het hun eigen kind is. Als Jie oud genoeg is om te trouwen, blijkt zij een groot geheim te hebben. Verhaal met veel kleurentekeningen in waterverf gebaseerd op een oud Japans volksverhaal. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het bamboemeisje

 • Troostfilosofie

  Marijke Klompmaker, Stine Jensen

  Welke kunst troost jou? Met wie maak je ruzie? Via korte gedachten, citaten en filosofische uitspraken sta je even stil bij thema's als iemand missen, regels en afscheid. Voor opvoeders om met kinderen van ca. 9 t/m 12 jaar te praten over wat je bezighoudt.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Troostfilosofie

 • Zo zie je mij wel en zo weer niet

  Jonny Lambert, Patricia Hegarty

  Kameleon vindt het geweldig dat hij van kleur kan veranderen. Want daardoor kan hij zich goed verstoppen, ongezien eten afpakken en andere dieren plagen. Kikker is soms ook bijna onzichtbaar, maar hij wil niet meedoen met de stunts van Kameleon. Waarom niet? Prentenboek met uitbundig gekleurde, collageachtige illustraties en tekst op rijm. Vanaf ca....

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Zo zie je mij wel en zo weer niet

 • Mijn jaar in een tent

  Tiny Fisscher

  Zwaan (12, ik-persoon) wil zich, net als haar school, inzetten voor kinderen in vluchtelingenkampen. Als challence kiest ze ervoor om buiten in een tent te slapen. Dat valt niet mee, want Zwaan is gauw bang. Hoeveel geld kan ze in een week ophalen, en ook haar angsten overwinnen? Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Mijn jaar in een tent

Versje

Appel
Joke van Leeuwen

krijgt een blos

steeltje los

op de grond

in een hand

in een mand

in een mond

in een keel

kort verblijf

in het lijf

het teveel

komt eruit

is nog best

voor de mest

voor het fruit

bloesem bloeit

appel groeit

krijgt een blos

steeltje los(uit Hee daar mijn twee voeten, versjes van Joke van Leeuwen)

Meer tips voor de jeugd

Jeugd

Alles over de Bibliotheek & onderwijs

Onderwijs