Tips van de leesconsulent

Wij zijn weer open!

 

De bibliotheek heeft haar deuren weer geopend voor publiek. En dat is fijn, want nu kun je samen met je kind lekker snuffelen tussen de boeken en leuke boeken kiezen om te lezen en voor te lezen. Wil je weten hoe je je kind kunt helpen met kiezen? Dat lees je in deze nieuwsbrief.

Groetjes, Maarten, Marjolein, Connie en Sabina

Wie geef jij een prentenboek cadeau?

Wat zou het mooi zijn als ieder kind een eigen verzameling met de mooiste kinderboeken in zijn kamer heeft staan.

Hoe bereiken we alle kinderen?

Door te geven!

Voor een klein bedrag zijn de boeken te koop in de boekhandel, om cadeau te geven aan jezelf of een ander. Door de nadruk te leggen op ‘geven’, hoopt de stichting alle kinderen te bereiken. Ook de kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. 

Het prentenboek van 2021 is Max en de Maximonsters van Maurice Sendak en ligt vanaf 18 juni in de boekhandel voor € 2,50.

Wie geef jij een prentenboek cadeau?

 

Hoe help je je kind bij het kiezen van een boek?

Nu de bibliotheek haar deuren weer geopend heeft is het tijd om lekker met je kind opzoek te gaan naar een leuk boek. Maar hoe help je je kind bij het vinden van een geschikt boek?

Er zijn verschillende soorten boeken: informatie boeken, verhalende boeken, stripverhalen, tijdschriften.... Ga eens lekker snuffelen en kijk ook eens bij het 'makkelijk lezen plein'. Je helpt je kind met kiezen door samen naar de kaft te kijken, de achterzijde te lezen en te bladeren in het boek. Spreekt de kaft je kind aan? Lijkt het verhaal of inhoud je kind leuk? Is het boek dik of dun genoeg? En is de tekst goed te lezen voor je kind? 

Lukt het nog niet om geschikte boeken te vinden, vraag dan gerust hulp aan een van de bibliotheekmedewerkers. Wij staan graag voor je klaar.

Nationale voorleeswedstrijd En de winnaar is....

De achtentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door Mohammed Oulad Chaib uit Delft van Obs De Schatkaart. Mohammed mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2021 noemen.

Naast De Nationale Voorleeskampioen is Mohammed het komende jaar de speciale kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus vond de finale dit jaar plaats in Tivoli Vredenburg via een livestream. Klasgenootjes van de finalisten konderen via de livestream van zich horen, waardoor er geen gebrek was aan aanmoediging.

 

Nieuwe boekentips

 • Wie liet die scheet?

  Phyllis F. Hart

  Kun je op de zoekplaten ontdekken wie de scheet liet? Let goed op de aanwijzingen! Zoekboek met vijftien zoekplaten in kleur, met veel details en zoekopdrachten. Vanaf ca. 7 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Wie liet die scheet?

 • De bijenkorf

  Petra Bartíková

  Stel je voor dat je een bij bent, en een dag in een bijenkorf doorbrengt. Wat doe je dan? In het voorjaar verzamel je bij bloemen nectar of stuifmeel. En leer je ook hoe je honing maakt! Ontdek van alles over het leven van bijen in dit hardkartonnen prentenboek, dat er als bijenkorf uitziet! Vanaf ca..4 t/m 6 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De bijenkorf

 • Berlage en een boef in het museum

  Georgien Overwater

  Omdat Vos het gezellig wil maken in zijn hol, gaat hij naar Kunstmuseum Den Haag. Hij vindt er allerlei mooie schilderijen en andere kunstwerken. Maar dan wordt Berlage wakker! Prentenboek over de architect Berlage (1856-1934), met kleurenillustraties gebaseerd op zijn werk. Voorlezen vanaf ca. 5 t/m 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Berlage en een boef in het museum

 • Gekte onder de grond

  Tjibbe Veldkamp

  Boef graaft een gat. Hij wil weg uit de cel. Dat mag niet van agent! Maar boef graaft door. Waar komt hij uit? AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Gekte onder de grond

 • De vergeten tuin

  Sandra J. Paul

  Het is 1621 in Kraaidorp. De moeder van Colette (12) wordt op de brandstapel gezet omdat ze heks zou zijn. Colette wil wraak. Ze gaat op zoek naar een vergeten tuin, die toegang geeft tot het eeuwige leven. Vanaf ca. 11 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De vergeten tuin

 • De nieuwe jongen

  David Almond

  Dan en Maxie krijgen vlak voor de meivakantie een nieuwe jongen in de klas. Het is moeilijk om contact met George te krijgen. Wat is er aan de hand met deze bijzondere jongen? En waarom wordt hij geobserveerd door een begeleidster, mevrouw Kristal? Dan en Maxie willen George helpen. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De nieuwe jongen

Gedicht

Het kleefkruid

Ik ben het aankijken niet waard,

want 'mooi zijn' ligt niet in mijn aard

Ook ben ik iedereen tot last:

ik hecht me overal aan vast.

 

Toch trekt mijn vagebond bestaan

de meeste kinderen wel aan:

want als het om een grapje gaat,

dan weten ze waar het kleefkruid staat.

 

Cicely Mary Barker, vertaling Nannie Kuiper,

uit gedichtbundel  Jij & Ik en al het moois om ons heen

Meer tips voor de jeugd

Jeugd

Alles over de Bibliotheek & onderwijs

Onderwijs