De Maakplaats

Wat maak jij vandaag?

Wat is de Maakplaats?

Tijdens de Maakplaats workshops kunnen kinderen van 7 jaar en ouder zich kunnen ontwikkelen op gebied van techniek, creativiteit en cultuur. 

Tussen de schoolvakanties worden de Maakplaats workshops in Club vorm gegeven. In een reeks van 6 workshops van 1,5 uur leer je elke keer iets nieuws en is het een beetje moeilijker. Elke Club reeks heeft een centraal onderwerp, bijvoorbeeld door te onderzoeken hoe verschillende dieren jagen of bewegen door deze te bouwen en daarna te programmeren met LEGO WeDo of verschillende technieken van een stopmotion film onderzoeken. Je mag samenwerken maar je kan meestal ook individueel werken. Soms moeten we de spullen delen. De uitleg is klassikaal en er is aandacht voor elkaars werk. Want je kan veel van elkaar leren!

Ben je lid van de Bibliotheek Amstelland? Dan kost het €49,00 om mee te doen aan de Maakplaats Club (6 workshops van 1,5 uur).
Als je nog geen lid bent van de Bibliotheek Amstelland dan kost het €98,00.
Psssst: lidmaatschap van de bibliotheek voor kinderen tot 18 jaar is gratis! Schrijf je online of bij de balie in tijdens full-service uren.
Als je een Amstelveenpas hebt dan kan je gratis meedoen. Let op: dit is de pas van de gemeente Amstelveen voor minima niet de pas van het winkelcentrum van Amstelveen.


Voorlopig is de Maakplaats Club alleen nog in de bibliotheek Amstelveen Stadsplein.
 

Bekijk de aankomende workshops

Ben je bijna jarig?

Hoera! Vier jouw verjaardagsfeestje met een leuke Maakplaats workshop naar keuze!

Vanaf 4 jaar!

Lees meer

In de agenda: Maakplaats

Als je lid bent, krijg je 50% korting op de Maakplaats!

Online workshops

Online Maakplaats: Maak je eigen Coco trekpop

Laat jij Coco vliegen? Knip samen met je ouders de vleugels, de pootjes, het lijfje en de snavel uit en maak ze aan elkaar vast met splitpennen.

Als je dan een touwtje aan de vleugels en de pootjes vastmaakt, kun je Coco laten bewegen. Coco kan het!

Voor deze workshop heb je nodig:

 • Deze knutselplaat 
 • Karton
 • 4 splitpennen
 • Evt. wiebelogen
 • Schaar 
 • Lijm 
 • Kleurpotloden

Online workshop: Maak een quiz

Tijdens deze workshop maak je een quiz met een weetjesboek.

Heb je een leuk weetjesboek gelezen? En weet je nu alles over bijvoorbeeld nachtdieren, de aarde of piraten? Maak er dan een leuke quiz van met de gratis app TinyTap! Die kun je downloaden via de App store of via Google Play

We zijn benieuwd naar jouw quiz! Stuur je jouw quiz naar maakplaats@debibliotheekamstelland.nl? 

Online workshop: Maak je eigen fantasiedier

Van grote stukken karton maak je een reuzegroot en bewegend fantasiedier.

Het recyclen en hergebruiken van oud karton was nog niet eerder zo leuk! Met een speciale kartonzaag zaag je mooie vormen uit karton. Die vormen zet je met speciale schroeven vast en zo zet je je fantasiedier in elkaar. Lukt het jou ook om hem te laten bewegen? Stuur je een foto van het resultaat naar maakplaats@debibliotheekamstelland.nl?

Voor deze workshop heb je nodig:

Online workshop: Maak je eigen kettingreactie

Een kettingreactie is een serie gebeurtenissen waarin iedere
gebeurtenis door een vorige wordt uitgelokt; actie = reactie.

Met allerlei materialen experimenteer, onderzoek en test je totdat jouw kettingreactie helemaal klaar is. Je kunt allerlei materialen gebruiken voor jouw kettingreactie.

Voor deze workshop heb je nodig:

Meer inspiratie voor je kettingreactie vind je op de “Lekker samen klooien”.

Online workshop: Dance to the beat met Scratch

Maak een dansje met Scratch (gratis programma).

Je programmeert twee figuurtjes (Sprites) zodat ze gaan dansen. Je leert hoe je je figuurtje beweegt en hoe je een muziekje toevoegt.

Hoe ziet jouw Scratch dans eruit? Stuur je het resultaat naar maakplaats@debibliotheekamstelland.nl?

Online workshop: Maak een Scratch game - deel 2

Deze workshop kun je alleen doen, als je de workshop van vorige week hebt gedaan.

In dit tweede deel van de online Maakplaats, ga je verder met je Scratch-game en leer je hoe je punten en levens kunt toevoegen. En ook hoe je “game over” programmeert. Als je alle stappen hebt doorlopen, heb je je eigen spannende game gemaakt die je door je vrienden kunt laten spelen. Hoe leuk is dat!

Als je na het volgen van de workshop het programmeren in de vingers hebt, kun je zelf nieuwe games gaan verzinnen. Misschien maak je wel een voetbal spel of wordt het een kat en muis-spel?

Online workshop: Animatie maken

Je maakt je eigen animatie van het verhaal “Apedruk” op een iPad.

De figuren uit het verhaal komen tot leven in de app. Jij kan ze zelf laten bewegen en laten praten. En daarna kun je zelfs zelf meespelen in het verhaal. En zelf een mooi verhaal verzinnen.

Voor deze workshop heb je de iPad-app Puppet Pals HD nodig en de plaatjes uit het boek.

Online workshop: Lichtgevende kaart

Maak je eigen lichtgevende kaart met een echt lampje!

Tijdens deze workshop ga je aan de slag met het maken van een stroomkring en leer jij hoe je een lampje laat schijnen. Je bepaalt jouw ontwerp zodat jij een zelfgemaakte, lichtgevende kaart in handen krijgt. Stuur je een foto van het resultaat naar maakplaats@debibliotheekamstelland.nl?

Voor deze workshop heb je nodig:

 • Knoopcel batterij 3V, zoals deze.
 • Lichtdiode (5 mm) rood of andere kleur, zoals deze.
 • Koperband zelfklevend, zoals deze.
 • Plakband/lijm
 • Gekleurd karton
 • Scharen
 • Lijm

Online workshop: Borstelbotje maken

Wist je dat je van een afwasborsteltje een robot kan maken?

Tijdens deze workshop maak je een robotje met een kop van een afwasborstel met daarop een motor en batterij. Als het elektrisch circuit gesloten is, draait de motor waardoor de robot gaat bewegen. Hoe beweegt jouw borstelbot?

Voor deze workshop heb je nodig:
• 1x borstelrobot pakketje, die je bijvoorbeeld hier kunt bestellen.
• 1x AA batterij
• Dubbelzijdig tape
• Schaar
• Striptang
• Schroevendraaier
• Versierspullen

Online workshop: LEGO Storytales

Met deze workshop kunnen ook de allerkleinsten meedoen!

We bouwen het verhaal “De prinses op de erwt” na met Duplo. Je mag natuurlijk ook zelf een verhaal verzinnen en bouwen met Duplo (of iets anders).

Wordt het een spannend verhaal over ridders die een schatkist vinden of een heldhaftig verhaal over een meisje dat haar broer redt uit een krokodillenvijver?

Laat je fantasie de vrije loop en laat je verhaal zien aan je ouders, opa en oma en je vriendjes. Stuur je ook een mooie foto of filmpje van je verhaal naar ons?

Online workshop: Maak een Scratch game - deel 1

Samen een game maken met Scratch (gratis programma).

In de game laat je een figuurtje ballen (of iets anders) vangen. De workshop bestaat uit 2 delen.

Deze week leer je hoe je je figuurtje (Sprite) naar links en naar rechts beweegt en hoe je een bal kan laten vallen. Ook programmeer je een geluid als je figuurtje de bal vangt. Volg de stappen in de video en programmeer je eigen game!

Heb je de smaak van het programmeren te pakken? Kijk dan volgende week naar deel 2, dan leer je hoe je punten en levens toe kunt voegen.

Online workshop: Fotografie

Als een echte fotograaf maak je een reisverslag van een figuurtje dat op avontuur gaat in jouw huis. Je verzint zelf het verhaal en maakt foto’s met een tablet of telefoon.

Tijdens deze workshop leer je iets over hoe foto’s vroeger gemaakt werden. En natuurlijk leer je mooie foto’s maken op 3 verschillende manieren.

Stuur je ons je fotocollage via maakplaats@debibliotheekamstelland.nl

Online workshop: Tekenrobot

Maak je eigen tekenrobot!

In het eerste deel van de workshop maken we een robotje van een leeg bakje waar vier stiften aan vastzitten en daarop een melkopschuimer.

In het tweede deel gaan we met de trilmotor uit de melkopschuimer aan de slag. We raden aan om het tweede gedeelte onder begeleiding van ouders te doen.

Voor deze workshop heb je nodig: 1 melkopschuimer, bijv. deze, 2 AA-batterijen, 1 bakje, 4 stiften, duct tape, versierspullen, schaar, vellen papier en (voor deel 2) 1 batterijhouder voor 2 AA batterij, zoals deze.

Online workshop: Stopmotion video

Stilstand én beweging: stop-motion is het allebei en staat daarmee tussen foto en film in.

In deze workshop maak je je eigen stopmotion video met LEGO. Bouw een scène uit een boek na of verzin zelf een verhaal.

En maak dan foto’s met een speciale stopmotion app via de app store of via Google Play. Hoe meer foto's je maakt, hoe beter je filmpje wordt.

We zijn benieuwd naar jouw video! Stuur je jouw filmpje naar maakplaats@debibliotheekamstelland.nl?

Online workshop: Scratch

Wil jij ook een verhaal maken met Scratch (gratis programma)?

Je geeft de computer opdrachten om figuren te laten bewegen en geluid te laten maken. Het programma is zo opgebouwd dat je er snel mee aan de slag kunt gaan en je spelenderwijs leert programmeren. In de video wordt uitgelegd hoe je het doet.

Maak jij een mooi verhaal?

Online workshop: Maak je eigen fotostrip

Tijdens deze workshop bedenk je een spannend of grappig verhaal en maak je daar een strip van.

Met LEGO (of iets anders) bouw je je scenes en met een tablet maak je foto’s die je in je strip kunt gebruiken. In deze workshop gebruiken we de gratis Ipad app Storyvisualizer.

Welk verhaal bedenk jij? 

Online workshop: Ballonraket maken

Wat heb je eigenlijk nodig om een raket te lanceren? In ieder geval een motor en brandstof.

Vandaag is de ballon onze motor en de lucht onze brandstof. Test de raket en kijk hoe je hem zo ver mogelijk kunt lanceren. Hoe snel gaat jouw raket?

Voor deze workshop heb je nodig: 1 wasknijper, 1 rietje, 1 ballon, dun draad, karton, liniaal, plakband, schaar, 2 stoelen.

De vier thema's van de Maakplaats

 • Robotica: programmeren & coderen

  Robots worden steeds vaker ingezet in onze samenleving. Leer hoe robots in elkaar zitten en welke mogelijkheden ze ons te bieden hebben. En leer hoe je ze programmeert zodat ze precies doen wat jij zegt.

 • Maken

  Iets bouwen met je eigen handen geeft een kick! Leer hoe je met de juiste techniek en het juiste gereedschap zelf ingewikkelde dingen kunt maken.

 • LEGO

  Bedenk de meest innovatieve ontwerpen en bouw ze met onze moderne LEGO pakketten. Maak bijvoorbeeld een verhaal na of zoek uit hoe je een speeltoestel of een robot kan laat bewegen.

 • Digitale verhalen

  Zit jouw hoofd boordevol verhalen? Ga aan de slag met video, geluid en stop motion en deel jouw verhalen met de wereld.