De Maakplaats

Wat maak jij vandaag?

Iedere woensdag kun jij een workshop volgen in de Bibliotheek Stadsplein.
Bekijk ook de online workshops!

Wat is de Maakplaats?

De Maakplaats is een plek in de Bibliotheek Amstelveen Stadsplein, waar kinderen van 4 tot 12 jaar zich ontwikkelen op het gebied van techniek en creativiteit.

Je leert hoe het is om zelf dingen te bouwen en in beweging te krijgen. Zo zijn er bijvoorbeeld LEGO-workshops waarin er robots geprogrammeerd worden. Of je gaat zelf een windmolentje in elkaar schroeven of aan de slag met je eigen digitale verhaal.

Kinderen ontdekken waar zij enthousiast van worden en ontwikkelen nu al belangrijke vaardigheden voor later!

Waarom in de Bibliotheek?

De initiatiefnemers van de Bieb vertellen over de maatschappelijke behoefte aan de Maakplaats en over wat er je allemaal kunt verwachten!

In de agenda: Maakplaats

Met korting naar de Maakplaats

In de Maakplaats is er meestal plek voor zo'n 15 deelnemers. Koop daarom op tijd je kaartje. Ben je lid van de Bibliotheek, dan krijg je 50% korting!

Kinderen kunnen tot 18 jaar gratis lid worden, kom daarvoor even langs in de Bibliotheek.

De vier thema's van de Maakplaats

 • LEGO

  Bedenk de meest innovatieve ontwerpen en bouw ze met onze moderne LEGO pakketten. Maak bijvoorbeeld een verhaal na of zoek uit hoe je een speeltoestel of een robot kan laat bewegen.

  Bekijk details van LEGO

 • Digitale verhalen

  Zit jouw hoofd boordevol verhalen? Ga aan de slag met video, geluid en stop motion en deel jouw verhalen met de wereld.

  Bekijk details van Digitale verhalen

 • Robotica: programmeren & coderen

  Robots worden steeds vaker ingezet in onze samenleving. Leer hoe robots in elkaar zitten en welke mogelijkheden ze ons te bieden hebben. En leer hoe je ze programmeert zodat ze precies doen wat jij zegt.

  Bekijk details van Robotica: programmeren & coderen

 • Maken

  Iets bouwen met je eigen handen geeft een kick! Leer hoe je met de juiste techniek en het juiste gereedschap zelf ingewikkelde dingen kunt maken.

  Bekijk details van Maken

Online workshops

Tijdens de corona-sluiting zijn we online doorgegaan.
Bekijk de filmpjes om thuis aan de slag te gaan!

Online workshop 1: Scratch

We gaan een verhaal met Scratch (gratis programma) maken. Je geeft de computer opdrachten om figuren te laten bewegen en geluid te laten maken. Het programma is zo opgebouwd dat je er snel mee aan de slag kunt gaan en je spelenderwijs leert programmeren. In de video wordt uitgelegd hoe je het doet.

Maak jij een mooi verhaal?

Online workshop 2: Maak je eigen fotostrip

Tijdens deze workshop bedenk je een spannend of grappig verhaal en maak je daar een strip van. Met LEGO (of iets anders) bouw je je scenes en met een tablet maak je foto’s die je in je strip kunt gebruiken. In deze workshop gebruiken we de gratis Ipad app Storyvisualizer.

Welk verhaal bedenk jij? 

Online workshop 3: Ballonraket maken

Wat heb je eigenlijk nodig om een raket te lanceren? In ieder geval een motor en brandstof. Vandaag is de ballon onze motor en de lucht onze brandstof. Test de raket en kijk hoe je hem zo ver mogelijk kunt lanceren. Hoe snel gaat jouw raket?

Voor deze workshop heb je nodig: 1 wasknijper, 1 rietje, 1 ballon, dun draad, karton, liniaal, plakband, schaar, 2 stoelen.

Online workshop 4: Fotografie

Als een echte fotograaf maak je een reisverslag van een figuurtje dat op avontuur gaat in jouw huis. Je verzint zelf het verhaal en maakt foto’s met een tablet of telefoon.

Tijdens deze workshop leer je iets over hoe foto’s vroeger gemaakt werden. En natuurlijk leer je mooie foto’s maken op 3 verschillende manieren.

Stuur je ons je fotocollage via m.de.vries@debibliotheekamstelland.nl

Online workshop 5 - Tekenrobot

In deze workshop maak je een tekenrobotje. In het eerste deel van de workshop maken we een robotje van een leeg bakje waar vier stiften aan vastzitten en daarop een melkopschuimer.

In het tweede deel gaan we met de trilmotor uit de melkopschuimer aan de slag. We raden aan om het tweede gedeelte onder begeleiding van ouders te doen.

Voor deze workshop heb je nodig: 1 melkopschuimer, bijv. deze, 2 AA-batterijen, 1 bakje, 4 stiften, duct tape, versierspullen, schaar, vellen papier en (voor deel 2) 1 batterijhouder voor 2 AA batterij, zoals deze.

Online workshop 6: Stopmotion video

Stilstand én beweging: stop-motion is het allebei en staat daarmee tussen foto en film in. In deze workshop maak je je eigen stopmotion video met LEGO. Bouw een scène uit een boek na of verzin zelf een verhaal.

En maak dan foto’s met een speciale stopmotion app via de app store of via Google Play. Hoe meer foto's je maakt, hoe beter je filmpje wordt.

We zijn benieuwd naar jouw video! Stuur je jouw filmpje naar m.de.vries@debibliotheekamstelland.nl?

Online workshop 7: Borstelbotje maken

Wist je dat je van een afwasborsteltje een robot kan maken? Tijdens deze workshop maak je een robotje met een kop van een afwasborstel met daarop een motor en batterij. Als het elektrisch circuit gesloten is, draait de motor waardoor de robot gaat bewegen. Hoe beweegt jouw borstelbot?

Voor deze workshop heb je nodig:
• 1x borstelrobot pakketje, die je bijvoorbeeld hier kunt bestellen.
• 1x AA batterij
• Dubbelzijdig tape
• Schaar
• Striptang
• Schroevendraaier
• Versierspullen

Online workshop 8: LEGO Storytales

Met deze workshop kunnen ook de allerkleinsten meedoen! We bouwen het verhaal “De prinses op de erwt” na met Duplo. Je mag natuurlijk ook zelf een verhaal verzinnen en bouwen met Duplo (of iets anders).

Wordt het een spannend verhaal over ridders die een schatkist vinden of een heldhaftig verhaal over een meisje dat haar broer redt uit een krokodillenvijver?

Laat je fantasie de vrije loop en laat je verhaal zien aan je ouders, opa en oma en je vriendjes. Stuur je ook een mooie foto of filmpje van je verhaal naar ons?

Online workshop 9: Maak een Scratch game - deel 1

We gaan een game maken met Scratch (gratis programma). In de game laat je een figuurtje ballen (of iets anders) vangen. De workshop bestaat uit 2 delen.

Deze week leer je hoe je je figuurtje (Sprite) naar links en naar rechts beweegt en hoe je een bal kan laten vallen. Ook programmeer je een geluid als je figuurtje de bal vangt. Volg de stappen in de video en programmeer je eigen game!

Heb je de smaak van het programmeren te pakken? Kijk dan volgende week naar deel 2, dan leer je hoe je punten en levens toe kunt voegen.

Online workshop 10: Maak een Scratch game - deel 2

Deze workshop kun je alleen doen, als je de workshop van vorige week hebt gedaan.

In dit tweede deel van de online Maakplaats, ga je verder met je Scratch-game en leer je hoe je punten en levens kunt toevoegen. En ook hoe je “game over” programmeert. Als je alle stappen hebt doorlopen, heb je je eigen spannende game gemaakt die je door je vrienden kunt laten spelen. Hoe leuk is dat!

Als je na het volgen van de workshop het programmeren in de vingers hebt, kun je zelf nieuwe games gaan verzinnen. Misschien maak je wel een voetbal spel of wordt het een kat en muis-spel?

Online workshop 11: Animatie maken

Je maakt je eigen animatie van het verhaal “Apedruk” op een iPad. De figuren uit het verhaal komen tot leven in de app. Jij kan ze zelf laten bewegen en laten praten. En daarna kun je zelfs zelf meespelen in het verhaal. En zelf een mooi verhaal verzinnen.

Voor deze workshop heb je de iPad-app Puppet Pals HD nodig en de plaatjes uit het boek.