Aalsmeerse verhalen

Aalsmeerse verhalen van toen

Voor de tentoonstelling Aalsmeerse Verhalen van toen verzamelden we verhalen uit Aalsmeer en Kudelstaart. Op deze pagina kan je de verhalen beluisteren en de bijbehorende beelden bekijken. 

Maand van de geschiedenis in de Oude Veiling

Op zaterdag 30 en zondag 31 oktober 2021 vullen we de Oude Veiling met beelden en verhalen over Aalsmeer. Het thema van de Maand van de Geschiedenis is “Aan het werk”. De tentoonstelling in de bibliotheek, de lezingen en de filmvertoningen in De Oude Veiling vertellen je over de bedrijvigheid in Aalsmeer en Kudelstaart door de geschiedenis heen.


De Oude Veiling in Aalsmeer

In twee films van Ton Offerman/ Hanoff Video vertelt architect Joop Kok over de geschiedenis van De Oude Veiling in Aalsmeer en over het ontstaan van het veilingwezen in Aalsmeer.

Van de eerste naar De Oude Veiling

Van veiling naar Huiskamer van Aalsmeer


Muziek in De Oude Veiling

Blood, Sweat & Kiers

Blood, Sweat & Kiers. Met gitaar, drums, (contra)bas, drie vocalen maar vooral met de tenorsaxofoon van Wouter Kiers, klinkt Blood, Sweat & Kiers als een muzikale snelkookpan van diverse stijlen. Zowel rock & roll als blues, jazz, rythm en soul zijn in het repertoire aanwezig.

bron 0297.NL

De Hobo String Band

De Oude Veiling was min of meer de thuishaven van de in de jaren zeventig nationaal bekende Hobo String Band uit Aalsmeer. Op het parkeerterrein, aan de zijkant van het pand in de Marktstraat, stond het eigen onderkomen van deze vijfmansformatie.

Bron Nieuwe Meerbode

Ode aan de bugel

Een van de lokale muziekverenigingen is de fanfare Flora. Deze muziekvereniging bestaat al meer dan 120 jaar. De prachtige klank van de fanfare wordt voor een groot deel bepaald door de bugel.


Concerten in De Oude Veiling

Impressie van Popkoor Soundsation

Het verhaal over de concerten in beeld en geluid

Local Heroes: de Hobo String Band

David Olney

Philip Paar

Remmelt, Muus en Femke


Theater in De Oude Veiling

In 1935 werd een bijzonder toneelstuk opgevoerd in De Oude Veiling: Hoe Antjie Pauwe, toe ze trouwe most an d’r huisboel kwam, van de Aalsmeerse dichter Jan Eveleens Dzn. Het toneelstuk is helemaal in Aalsmeers dialect geschreven. 

Beeld- en geluid: Archief Stichting Oud Aalsmeer

Toelichting

Fragment 1

Fragment 2


De bibliotheek in De Oude Veiling

Twee medewerkers van de Bibliotheek Amstelland vertellen over de geschiedenis van de bibliotheek in Aalsmeer, die ook al in de jaren ’50 van de vorige eeuw in De Oude Veiling was gevestigd.

Beeld- en geluid: de Bibliotheek Amstelland en Archief Stichting Oud Aalsmeer.

De Openbare Bibliotheek in Aalsmeer

De Verenigde Bibliotheken Aalsmeer in DOV


Geschiedenis in De Oude Veiling

In de bibliotheek bevindt zich een uitgebreide collectie boeken over de geschiedenis van Aalsmeer en Kudelstaart. De nieuwste aanwinst van deze collectie is het boek Kudelstaart in Oorlogstijd.

Beleef de geschiedenis van Aalsmeer. Opnames in De Oude Veiling

Presentaties, foto's, films en gebruiksvoorwerpen uit de Historie van Aalsmeer. Camera en montage namens de Beeldgroep: Dick P. van der Zwaard.


Kudelstaart in Oorlogstijd

In april 2020 verscheen het boek Kudelstaart in Oorlogstijd, samengesteld door Jan Buskermolen en Dick van Wees. Dit boek is geschreven op basis van brieven, documenten en interviews met bewoners die actief waren tijdens de Tweede Wereldoorlog en met hun nabestaanden. Hieronder laten we een selectie zien van onderwerpen die in het boek behandeld worden.

Het boek is verkrijgbaar via www.kudelstaartinoorlogstijd.nl

De meidagen van 1940 beelden Dick van Wees

Verslag over de strijd om de Grebbeberg. W. van Doorn

Dwangarbeid in Hitler Duitsland

Brief van Jan Springintveld vanuit Duitsland

Briefkaart van Jan Kort uit krijgsgevangenschap

De economie in de oorlogsjaren