Ondanks de zwaartekracht

van Suzanna Jansen

Tip van Cissy | 31 maart 2020

De laatste boekenweek stond in het thema van Dwarsdenkers en Rebellen. Werd jij daardoor geïnspireerd en wil je nog meer lezen over mensen die zich niet neerleggen bij de gewone gang van zaken? Lees dan het boek van Suzanna Jansen “Ondanks de zwaartekracht”.

Hierin wordt het leven beschreven van twee mensen, die elkaar in werkelijkheid nooit ontmoet hebben maar beiden zijn bepalend geweest voor het leven van de schrijfster. Het gaat om de architect Cornelis van Eesteren (1897-1988) en de danseres Steffa Wine (1913-1991). Ondanks tegenwerking vanuit hun ouderlijk huis wisten beiden het ver te schoppen in hun carrière. Zij vochten ervoor de wereld een stuk mooier te maken.

Van Eesteren ontwierp stadswijken waar jij en ik vandaag nog doorheen kunnen wandelen, gebaseerd op het principe, lucht, licht en ruimte. Voor iedereen. En met name voor de arbeidsklasse die tot dan toe gewoond had in kleine, benauwde, ongezonde kelderwoningen. Steffa Wine zette haar eigen dansschool op, bedacht haar eigen choreografieën en trad overal in Europa op. Ze leefde voor de dans maar zij had geen gemakkelijk leven. Vele liefdes die op niets uitliepen en een gecompliceerde verhouding met haar dochter.

Suzanna Janzen, die we ook kennen van het boek “Het pauperpardijs” schrijft hierover op intrigerende wijze. Hierin wordt ook haar eigen geschiedenis beschreven, haar grote frustratie, want ook zij werkte ooit aan een carrière als balletdanseres, maar het mocht niet zo zijn.

En wanneer je dit boek gelezen hebt en de musea zijn straks weer open, dan is het leuk om een bezoek te brengen aan het van Eesteren museum in Amsterdam.

 

Cissy

Adviseur Media & Informatie