Jagtlust

Annejet van der Zijl

Tip van Corrie | 17 april 2020

Dit verhaal geeft een schitterende inkijk in het leven van de vrijgevochten kunstenaars in de jaren vijftig.

In dit boek beschrijft Annejet van der Zijl de geschiedenis van het vervallen Gooise buitenhuis Jagtlust  in de jaren vijftig. Het huis werd in die tijd bewoond door Fritzi ten Harmsen van der Beek. Zowel Fritzi als het huis in het Gooi hadden een enorme aantrekkingskracht op schrijvers en kunstenaars als Remco Campert, Cees Nooteboom, Gerard Reve, Jan Vrijman, Johan van der Keuken en vele anderen. Fritzi was na de dood van haar rijke, artistieke ouders – haar vader was de bedenker en tekenaar van ‘Flipje’ – een welgestelde vrouw, maar verbraste haar erfenis, samen met haar broer in rap tempo. Zij betrok in berooide staat het leegstaande landhuis en leefde daar een onaangepast leven met drank, feesten en schulden, kunstenaars die kwamen en weer vertrokken.

Hoewel onaangepast was zij vooral een authentieke verrassende dichteres en door de inspanningen van Remco Campert verschenen enkele van haar gedichten in Tirade en vervolgens streden alle uitgevers om haar werk. Zij had echter een aversie van publieke aandacht en had angst om te publiceren. Zo bleef het na een relatief productieve periode in de jaren zestig stil. In 1971 werd Jagtlust verkocht en moest Fritzi vertrekken. Een rijke oom en een handvol bekenden kochten voor haar een huisje in een Gronings dorpje. 

Het verhaal is informatief en onderhoudend. De gedichten van Remco Campert en Fritzi, de foto’s en tekeningen vormen een waardevolle aanvulling op het verhaal. Goed geschreven, heel plezierig om te lezen.

Bekijk het e-book op onlinebibliotheek.nl

 

Corrie

Adviseur Media & Informatie