Ik kom terug

van Adriaan van Dis

Tip van Nicole | 27 maart 2020

“We stonden tegenover elkaar, mijn moeder en ik. Zij aan de ene kant van de kist, ik aan de andere. We rukten aan de hengsels. Zij droeg sloffen, ik schoenen. Ze gleed weg en ik zette haar klem. Gewonnen.”

Zo begint de roman ‘Ik kom terug’ van Adriaan van Dis, waarin hij een ontroerend beeld schetst van de strijd tussen moeder en zoon. Van Dis neemt je mee in zijn leven en dat van zijn moeder en zijn familie. Zijn moeder nadert de honderd en is levensmoe. Haar hele leven is ze zwijgzaam geweest, maar aan het eind van haar leven begint ze te praten. Tegen haar zoon. Hij mag het allemaal opschrijven in ruil voor een pil, die haar een zachte dood moet bezorgen. Ze vertelt verhalen over haar familie, haar echtgenoten, haar ervaringen in de beide wereldoorlogen, in Indië en op het Brabantse platteland; herinneringen die zij altijd voor hem verborgen heeft gehouden. 

Een meeslepend boek, trefzeker en met humor geschreven. En als luisterboek ook nog eens meesterlijk voorgelezen door de meester zelf.

 

Nicole

Adviseur Media & Informatie