De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren

Haruki Murakami

Tip van Anton

De jeugdvrienden van Tsukuru Tazaki willen van de ene op de andere dag niets meer met hem te maken hebben. De reden voor deze verwijdering is voor hem volslagen raadselachtig. Komt het omdat zijn naam De kleurloze betekent, terwijl de andere vier vrienden allemaal een kleur in hun naam hebben? 

Tsukuru gaat werken bij een bureau dat stations bouwt en ontmoet Sala, met wie hij een verhouding krijgt. Zij spoort hem aan om zich in zijn verleden te verdiepen, want hij heeft een groot emotioneel probleem. Hij gaat op zoek naar zijn oude vrienden om de waarheid van de plotselinge breuk te achterhalen. 

In deze prachtige roman komen thema’s uit eerder werk van Murakami terug, zoals eenzaamheid, vriendschap, een zoektocht in de ziel, en een fluïde overgang tussen droom, herinnering en werkelijkheid. Muziek speelt in deze roman, net als in ander werk van Murakami, een belangrijke rol. De titel verwijst naar de Années de Pèlerinage (Pelgrimsjaren) van Franz Liszt, een pianocyclus waarin de componist zijn indrukken van drie reizen verklankt. Het stuk “Le mal du pays” komt in de roman steeds terug, en is daarmee een soort leidmotief. Het brengt Tsukuru terug in de tijd, en herinnert hem aan een van de vrienden, Witje, die het stuk vaak voor hem speelde. 


De uitvoering waar de roman naar verwijst, is van Lazar Berman.
Deze is via Spotify te beluisteren: Le Mal du Pays
Bekijk het e-book op onlinebibliotheek.nl