Drie luisterboeken

van John Williams

Tip van Eric | 3 april 2020

Voor mij is dit de ultieme luisterboek ervaring: 3 totaal verschillende boeken van dezelfde schrijver, allen voorgelezen door Jan Donkers. De sobere directe stijl van schrijver John Williams leent zich bij uitstek om voorgelezen te worden en dat nog wel met de bij uitstek perfecte stem hiervoor.

Augustus
(1972) neemt je mee naar het Romeinse keizerrijk van 63 v. Chr. tot 14 n. Chr. Hier vertelt Williams na grondige research de verzonnen waarheid rond het leven van deze keizer aan de hand van een verzameling verloren gewaande maar teruggevonden documenten. Een nieuwe invulling van het begrip “historische roman”.

Butcher’s
Crossing (1960) is een spannend verslag van een grote bisonjacht in 1873. Deze roman kan gelezen worden als een anti-western en de jacht wordt een grote deceptie, beeldend verwoord, waarin de mens het moet afleggen tegen de natuur. Williams toont zich een meester in het beschrijven van de kleurrijke romanfiguren die niet alleen met zichzelf worstelen maar ook onder spanning met elkaar en de natuur moeten zien te overleven. De natuurbeschrijvingen hebben zo’n filmisch karakter, dat het levensecht op je netvlies gebrand staat.

Stoner
(1965) was de literaire sensatie van 2013 toen de roman in Nederlandse vertaling herontdekt werd. En terecht, want het universele thema – struggle for life – komt door de sobere observerende schrijfstijl, die afstandelijk overkomt, des te schrijnender voor het voetlicht.

Zelden zijn geschreven woorden zo mooi uitgesproken als door Jan Donkers.

De luisterboeken zijn te vinden in de LuisterBieb-app

 

Eric

Adviseur Media & Informatie