Zwarte schuur

van Oek de Jong

Tip van Cissy | 10 april 2020

De hoofdpersoon in dit spannende verhaal is Maris Coppoolse, een gevierd beeldend kunstenaar van middelbare leeftijd. In het eerste hoofdstuk van het boek bezoekt hij zijn eigen expositie in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Al snel begrijp je als luisteraar dat deze man geen gelukkig leven leidt, ondanks al zijn succes en zijn geld.

Een verschrikkelijke gebeurtenis tijdens zijn jeugd die hem levenslang blijft achtervolgen, met als gevolg een slecht huwelijk en een constante angst dat zijn geheim aan het licht komt.

Het tweede deel van het boek gaat terug naar zijn jeugd op het Zeeuwse boerenland. Langzaam maar zeker ontdek je wat zich heeft afgespeeld in de zwart-geteerde schuur. Maris zal hierdoor voor altijd een buitenstaander blijven, zich voor altijd verbonden blijven voelen met hen die door de maatschappij geminacht worden, en leven met schuldgevoelens.

Uiteindelijk krijg je als luisteraar begrip voor de strijd die de hoofdpersoon moet voeren met zichzelf en met zijn geliefden.

Een bijkomend thema in het boek  is de beeldende kunst. De stijl van het boek past hierbij omdat het taalgebruik ook zeer beeldend is. We zien het Zeeuwse boerenland van Maris’ jeugd als het ware voor ons uitgetekend, evenals de ruige punkfeesten die Maris in de jaren tachtig bezoekt wanneer hij een jong, aankomend kunstenaar is.

Op rustige manier voorgelezen is het beluisteren van dit boek een zeer aangename manier om deze vreemde weken door te brengen.

De luisterboeken zijn te vinden in de LuisterBieb-app

 

Cissy

Adviseur Media & Informatie


Aanbevolen door de Bieb: om te lezen en luisteren

Aanbevolen door de Bieb: om te doen

 • Poëziecafé - Vrijheid

  Elke laatste donderdag van de maand is het Poëziecafé in het Venstra Café. De dichters willen ook nu hun gedichten met jou delen. Het thema is 'Vrijheid'.

  28 mei 2020

  Bekijk details van Poëziecafé - Vrijheid

 • Walk&Talk Online

  Kom je ook deelnemen op donderdag 28 mei van 10.30 - 11.30 uur ?

  12 mei 2020

  Bekijk details van Walk&Talk Online

 • Waar kijk jij naar uit?

  Waar kijk jij naar uit? We zijn benieuwd wat je het meeste mist tijdens de coronacrisis.

  12 mei 2020

  Bekijk details van Waar kijk jij naar uit?

 • Plotscast

  Plotscast is een werk-, een speel-, een ontmoetings- en een luisterplaats ineen voor dichters, denkers, dromers gesproken woord artiesten, muzikanten en ook-niet-weters.

  8 mei 2020

  Bekijk details van Plotscast

 • Online lezing: Florence

  In Florence kom je ogen tekort. Bureau Boeiend geeft je tijdens de online lezing een mooie selectie van de immense rijkdom van de kerken, kloosters, musea en paleizen.

  8 mei 2020

  Bekijk details van Online lezing: Florence

 • Mode tijdens de Tweede Wereldoorlog

  Kostuum- en kunsthistorica Birthe Weijkamp vertelt over mode in De Tweede Wereldoorlog en toont kledingstukken uit haar collectie.

  7 mei 2020

  Bekijk details van Mode tijdens de Tweede Wereldoorlog

 • Online expo Literatuurmuseum

  Literair leven na de oorlog - de achterkant van de bevrijding

  23 april 2020

  Bekijk details van Online expo Literatuurmuseum

 • Pakhuis de Zwijger LIVECAST

  Live & gratis te volgen elke werkdag stipt om 20.30.

  22 april 2020

  Bekijk details van Pakhuis de Zwijger LIVECAST

 • Poëziecafé - Het uur van de waarheid

  Elke laatste donderdag van de maand is het Poëziecafé in het Venstra Café. De dichters willen ook nu hun gedichten met jou delen. Het thema is 'Het uur van de waarheid' in de Maand van de Filosofie.

  14 april 2020

  Bekijk details van Poëziecafé - Het uur van de waarheid