Ondanks de zwaartekracht

van Suzanna Jansen

Tip van Cissy | 31 maart 2020

De laatste boekenweek stond in het thema van Dwarsdenkers en Rebellen. Werd jij daardoor geïnspireerd en wil je nog meer lezen over mensen die zich niet neerleggen bij de gewone gang van zaken? Lees dan het boek van Suzanna Jansen “Ondanks de zwaartekracht”.

Hierin wordt het leven beschreven van twee mensen, die elkaar in werkelijkheid nooit ontmoet hebben maar beiden zijn bepalend geweest voor het leven van de schrijfster. Het gaat om de architect Cornelis van Eesteren (1897-1988) en de danseres Steffa Wine (1913-1991). Ondanks tegenwerking vanuit hun ouderlijk huis wisten beiden het ver te schoppen in hun carrière. Zij vochten ervoor de wereld een stuk mooier te maken.

Van Eesteren ontwierp stadswijken waar jij en ik vandaag nog doorheen kunnen wandelen, gebaseerd op het principe, lucht, licht en ruimte. Voor iedereen. En met name voor de arbeidsklasse die tot dan toe gewoond had in kleine, benauwde, ongezonde kelderwoningen. Steffa Wine zette haar eigen dansschool op, bedacht haar eigen choreografieën en trad overal in Europa op. Ze leefde voor de dans maar zij had geen gemakkelijk leven. Vele liefdes die op niets uitliepen en een gecompliceerde verhouding met haar dochter.

Suzanna Janzen, die we ook kennen van het boek “Het pauperpardijs” schrijft hierover op intrigerende wijze. Hierin wordt ook haar eigen geschiedenis beschreven, haar grote frustratie, want ook zij werkte ooit aan een carrière als balletdanseres, maar het mocht niet zo zijn.

En wanneer je dit boek gelezen hebt en de musea zijn straks weer open, dan is het leuk om een bezoek te brengen aan het van Eesteren museum in Amsterdam.

 

Cissy

Adviseur Media & Informatie

Aanbevolen door de Bieb: om te lezen en luisteren

Aanbevolen door de Bieb: om te doen

 • Poëziecafé - Vrijheid

  Elke laatste donderdag van de maand is het Poëziecafé in het Venstra Café. De dichters willen ook nu hun gedichten met jou delen. Het thema is 'Vrijheid'.

  28 mei 2020

  Bekijk details van Poëziecafé - Vrijheid

 • Walk&Talk Online

  Kom je ook deelnemen op donderdag 28 mei van 10.30 - 11.30 uur ?

  12 mei 2020

  Bekijk details van Walk&Talk Online

 • Waar kijk jij naar uit?

  Waar kijk jij naar uit? We zijn benieuwd wat je het meeste mist tijdens de coronacrisis.

  12 mei 2020

  Bekijk details van Waar kijk jij naar uit?

 • Plotscast

  Plotscast is een werk-, een speel-, een ontmoetings- en een luisterplaats ineen voor dichters, denkers, dromers gesproken woord artiesten, muzikanten en ook-niet-weters.

  8 mei 2020

  Bekijk details van Plotscast

 • Online lezing: Florence

  In Florence kom je ogen tekort. Bureau Boeiend geeft je tijdens de online lezing een mooie selectie van de immense rijkdom van de kerken, kloosters, musea en paleizen.

  8 mei 2020

  Bekijk details van Online lezing: Florence

 • Mode tijdens de Tweede Wereldoorlog

  Kostuum- en kunsthistorica Birthe Weijkamp vertelt over mode in De Tweede Wereldoorlog en toont kledingstukken uit haar collectie.

  7 mei 2020

  Bekijk details van Mode tijdens de Tweede Wereldoorlog

 • Online expo Literatuurmuseum

  Literair leven na de oorlog - de achterkant van de bevrijding

  23 april 2020

  Bekijk details van Online expo Literatuurmuseum

 • Pakhuis de Zwijger LIVECAST

  Live & gratis te volgen elke werkdag stipt om 20.30.

  22 april 2020

  Bekijk details van Pakhuis de Zwijger LIVECAST

 • Poëziecafé - Het uur van de waarheid

  Elke laatste donderdag van de maand is het Poëziecafé in het Venstra Café. De dichters willen ook nu hun gedichten met jou delen. Het thema is 'Het uur van de waarheid' in de Maand van de Filosofie.

  14 april 2020

  Bekijk details van Poëziecafé - Het uur van de waarheid