Max, Mischa & het Tet-offensief

van Johan Harstad

Tip van Gertrude | 27 maart 2020

Het is geen wonder dat De Wereld Draait Door dit boek deze maand als Boek van de Maand uitkiest. In een tijd waarin je veel zaken niet kunt doen, kun je in elk geval blijven lezen. En in dit boek kan je echt een tijd verblijven!

Zelf heb ik het vorig voorjaar gelezen, het trok me enorm aan, maar ik was ook wat geïmponeerd door de 1230 pagina’s – klein letterype! – die me vanaf de kast in de slaapkamer lagen aan te kijken. Rond de meivakantie trok ik de stoute schoenen aan, om vervolgens direct het eerst deel ingezogen te worden.

Maar het e-book heeft die drempel uiteraard helemaal niet. Met ruim 130 pagina’s is de beschrijving van de jeugd van Max in Noorwegen al een prachtig boek an sich. De karakters komen tot leven in al hun sympathieke en minder sympathieke facetten. Als je van the great America novel in de stijl van John Irving, Richard Russo, Jonathan Franzen of dichter bij huis, Peter Buwalda houdt, spreekt Max, Mischa en het Tet-offensief je waarschijnlijk ook erg aan.

Na zijn jeugd in Noorwegen verhuist Max met zijn gezin naar de Verenigde Staten en als lezer verhuisde ik mee. Door de diverse verwijzingen naar bestaande personen en historische gebeurtenissen pakte ik regelmatig google erbij en verdween ik in een gerelateerde historische verhaallijn. Niet omdat ik uit het boek wilde stappen, maar omdat ik juist nog dichter bij wilde komen.

Maar vooral de schrijfstijl was prachtig, meesleepend en liefdevol. Aan het eind van het boek miste ik de hoofdpersonen echt, en ik heb het afgelopen jaar meerdere mensen op het boek geattendeerd. Maar ja, de tijd vinden voor z’n dik boek hè…

Ik hoop dat meer mensen het boek en zijn hoofdpersonen nu deze periode leren kennen!

 

Gertrude

Manager Educatie & Programmering

Aanbevolen door de Bieb: om te lezen en luisteren

Aanbevolen door de Bieb: om te doen

 • Poëziecafé - Vrijheid

  Elke laatste donderdag van de maand is het Poëziecafé in het Venstra Café. De dichters willen ook nu hun gedichten met jou delen. Het thema is 'Vrijheid'.

  28 mei 2020

  Bekijk details van Poëziecafé - Vrijheid

 • Walk&Talk Online

  Kom je ook deelnemen op donderdag 28 mei van 10.30 - 11.30 uur ?

  12 mei 2020

  Bekijk details van Walk&Talk Online

 • Waar kijk jij naar uit?

  Waar kijk jij naar uit? We zijn benieuwd wat je het meeste mist tijdens de coronacrisis.

  12 mei 2020

  Bekijk details van Waar kijk jij naar uit?

 • Plotscast

  Plotscast is een werk-, een speel-, een ontmoetings- en een luisterplaats ineen voor dichters, denkers, dromers gesproken woord artiesten, muzikanten en ook-niet-weters.

  8 mei 2020

  Bekijk details van Plotscast

 • Online lezing: Florence

  In Florence kom je ogen tekort. Bureau Boeiend geeft je tijdens de online lezing een mooie selectie van de immense rijkdom van de kerken, kloosters, musea en paleizen.

  8 mei 2020

  Bekijk details van Online lezing: Florence

 • Mode tijdens de Tweede Wereldoorlog

  Kostuum- en kunsthistorica Birthe Weijkamp vertelt over mode in De Tweede Wereldoorlog en toont kledingstukken uit haar collectie.

  7 mei 2020

  Bekijk details van Mode tijdens de Tweede Wereldoorlog

 • Online expo Literatuurmuseum

  Literair leven na de oorlog - de achterkant van de bevrijding

  23 april 2020

  Bekijk details van Online expo Literatuurmuseum

 • Pakhuis de Zwijger LIVECAST

  Live & gratis te volgen elke werkdag stipt om 20.30.

  22 april 2020

  Bekijk details van Pakhuis de Zwijger LIVECAST

 • Poëziecafé - Het uur van de waarheid

  Elke laatste donderdag van de maand is het Poëziecafé in het Venstra Café. De dichters willen ook nu hun gedichten met jou delen. Het thema is 'Het uur van de waarheid' in de Maand van de Filosofie.

  14 april 2020

  Bekijk details van Poëziecafé - Het uur van de waarheid