Jagtlust

Annejet van der Zijl

Tip van Corrie | 17 april 2020

Dit verhaal geeft een schitterende inkijk in het leven van de vrijgevochten kunstenaars in de jaren vijftig.

In dit boek beschrijft Annejet van der Zijl de geschiedenis van het vervallen Gooise buitenhuis Jagtlust  in de jaren vijftig. Het huis werd in die tijd bewoond door Fritzi ten Harmsen van der Beek. Zowel Fritzi als het huis in het Gooi hadden een enorme aantrekkingskracht op schrijvers en kunstenaars als Remco Campert, Cees Nooteboom, Gerard Reve, Jan Vrijman, Johan van der Keuken en vele anderen. Fritzi was na de dood van haar rijke, artistieke ouders – haar vader was de bedenker en tekenaar van ‘Flipje’ – een welgestelde vrouw, maar verbraste haar erfenis, samen met haar broer in rap tempo. Zij betrok in berooide staat het leegstaande landhuis en leefde daar een onaangepast leven met drank, feesten en schulden, kunstenaars die kwamen en weer vertrokken.

Hoewel onaangepast was zij vooral een authentieke verrassende dichteres en door de inspanningen van Remco Campert verschenen enkele van haar gedichten in Tirade en vervolgens streden alle uitgevers om haar werk. Zij had echter een aversie van publieke aandacht en had angst om te publiceren. Zo bleef het na een relatief productieve periode in de jaren zestig stil. In 1971 werd Jagtlust verkocht en moest Fritzi vertrekken. Een rijke oom en een handvol bekenden kochten voor haar een huisje in een Gronings dorpje. 

Het verhaal is informatief en onderhoudend. De gedichten van Remco Campert en Fritzi, de foto’s en tekeningen vormen een waardevolle aanvulling op het verhaal. Goed geschreven, heel plezierig om te lezen.

 

Corrie

Adviseur Media & Informatie

Aanbevolen door de Bieb: om te lezen en luisteren

Aanbevolen door de Bieb: om te doen

 • Poëziecafé - Vrijheid

  Elke laatste donderdag van de maand is het Poëziecafé in het Venstra Café. De dichters willen ook nu hun gedichten met jou delen. Het thema is 'Vrijheid'.

  28 mei 2020

  Bekijk details van Poëziecafé - Vrijheid

 • Walk&Talk Online

  Kom je ook deelnemen op donderdag 28 mei van 10.30 - 11.30 uur ?

  12 mei 2020

  Bekijk details van Walk&Talk Online

 • Waar kijk jij naar uit?

  Waar kijk jij naar uit? We zijn benieuwd wat je het meeste mist tijdens de coronacrisis.

  12 mei 2020

  Bekijk details van Waar kijk jij naar uit?

 • Plotscast

  Plotscast is een werk-, een speel-, een ontmoetings- en een luisterplaats ineen voor dichters, denkers, dromers gesproken woord artiesten, muzikanten en ook-niet-weters.

  8 mei 2020

  Bekijk details van Plotscast

 • Online lezing: Florence

  In Florence kom je ogen tekort. Bureau Boeiend geeft je tijdens de online lezing een mooie selectie van de immense rijkdom van de kerken, kloosters, musea en paleizen.

  8 mei 2020

  Bekijk details van Online lezing: Florence

 • Mode tijdens de Tweede Wereldoorlog

  Kostuum- en kunsthistorica Birthe Weijkamp vertelt over mode in De Tweede Wereldoorlog en toont kledingstukken uit haar collectie.

  7 mei 2020

  Bekijk details van Mode tijdens de Tweede Wereldoorlog

 • Online expo Literatuurmuseum

  Literair leven na de oorlog - de achterkant van de bevrijding

  23 april 2020

  Bekijk details van Online expo Literatuurmuseum

 • Pakhuis de Zwijger LIVECAST

  Live & gratis te volgen elke werkdag stipt om 20.30.

  22 april 2020

  Bekijk details van Pakhuis de Zwijger LIVECAST

 • Poëziecafé - Het uur van de waarheid

  Elke laatste donderdag van de maand is het Poëziecafé in het Venstra Café. De dichters willen ook nu hun gedichten met jou delen. Het thema is 'Het uur van de waarheid' in de Maand van de Filosofie.

  14 april 2020

  Bekijk details van Poëziecafé - Het uur van de waarheid