Drie luisterboeken

van John Williams

Tip van Eric | 3 april 2020

Voor mij is dit de ultieme luisterboek ervaring: 3 totaal verschillende boeken van dezelfde schrijver, allen voorgelezen door Jan Donkers. De sobere directe stijl van schrijver John Williams leent zich bij uitstek om voorgelezen te worden en dat nog wel met de bij uitstek perfecte stem hiervoor.

Augustus
(1972) neemt je mee naar het Romeinse keizerrijk van 63 v. Chr. tot 14 n. Chr. Hier vertelt Williams na grondige research de verzonnen waarheid rond het leven van deze keizer aan de hand van een verzameling verloren gewaande maar teruggevonden documenten. Een nieuwe invulling van het begrip “historische roman”.

Butcher’s
Crossing (1960) is een spannend verslag van een grote bisonjacht in 1873. Deze roman kan gelezen worden als een anti-western en de jacht wordt een grote deceptie, beeldend verwoord, waarin de mens het moet afleggen tegen de natuur. Williams toont zich een meester in het beschrijven van de kleurrijke romanfiguren die niet alleen met zichzelf worstelen maar ook onder spanning met elkaar en de natuur moeten zien te overleven. De natuurbeschrijvingen hebben zo’n filmisch karakter, dat het levensecht op je netvlies gebrand staat.

Stoner
(1965) was de literaire sensatie van 2013 toen de roman in Nederlandse vertaling herontdekt werd. En terecht, want het universele thema – struggle for life – komt door de sobere observerende schrijfstijl, die afstandelijk overkomt, des te schrijnender voor het voetlicht.

Zelden zijn geschreven woorden zo mooi uitgesproken als door Jan Donkers.

De luisterboeken zijn te vinden in de LuisterBieb-app

 

Eric

Adviseur Media & Informatie

Aanbevolen door de Bieb: om te lezen en luisteren

Aanbevolen door de Bieb: om te doen

 • Poëziecafé - Vrijheid

  Elke laatste donderdag van de maand is het Poëziecafé in het Venstra Café. De dichters willen ook nu hun gedichten met jou delen. Het thema is 'Vrijheid'.

  28 mei 2020

  Bekijk details van Poëziecafé - Vrijheid

 • Walk&Talk Online

  Kom je ook deelnemen op donderdag 28 mei van 10.30 - 11.30 uur ?

  12 mei 2020

  Bekijk details van Walk&Talk Online

 • Waar kijk jij naar uit?

  Waar kijk jij naar uit? We zijn benieuwd wat je het meeste mist tijdens de coronacrisis.

  12 mei 2020

  Bekijk details van Waar kijk jij naar uit?

 • Plotscast

  Plotscast is een werk-, een speel-, een ontmoetings- en een luisterplaats ineen voor dichters, denkers, dromers gesproken woord artiesten, muzikanten en ook-niet-weters.

  8 mei 2020

  Bekijk details van Plotscast

 • Online lezing: Florence

  In Florence kom je ogen tekort. Bureau Boeiend geeft je tijdens de online lezing een mooie selectie van de immense rijkdom van de kerken, kloosters, musea en paleizen.

  8 mei 2020

  Bekijk details van Online lezing: Florence

 • Mode tijdens de Tweede Wereldoorlog

  Kostuum- en kunsthistorica Birthe Weijkamp vertelt over mode in De Tweede Wereldoorlog en toont kledingstukken uit haar collectie.

  7 mei 2020

  Bekijk details van Mode tijdens de Tweede Wereldoorlog

 • Online expo Literatuurmuseum

  Literair leven na de oorlog - de achterkant van de bevrijding

  23 april 2020

  Bekijk details van Online expo Literatuurmuseum

 • Pakhuis de Zwijger LIVECAST

  Live & gratis te volgen elke werkdag stipt om 20.30.

  22 april 2020

  Bekijk details van Pakhuis de Zwijger LIVECAST

 • Poëziecafé - Het uur van de waarheid

  Elke laatste donderdag van de maand is het Poëziecafé in het Venstra Café. De dichters willen ook nu hun gedichten met jou delen. Het thema is 'Het uur van de waarheid' in de Maand van de Filosofie.

  14 april 2020

  Bekijk details van Poëziecafé - Het uur van de waarheid