Deel 3: Huisarrest, Berenjacht, de Media Ukkie Dagen, Voorleesgids en Lettercircus

Gepubliceerd op: 1 april 2020 20:40

Wat een mooie initiatieven zijn er in deze tijd! Heb je al gehoord van de nieuwe spannende verhalenserie over kinderen in quarantaine?

Bekijk hieronder de tips van deze week.

Huisarrest


Op de website van de Jeugdbibliotheek kun je elke dag genieten van de serie Huisarrest. Huisarrest is een online verhalenserie over kinderen in quarantaine. Je volgt tien kinderen, die wonen aan hetzelfde plein. Omdat er een virus heerst mogen ze niet naar buiten en niet naar school. Omdat ze elkaar ook niet kunnen opzoeken, vertellen ze elkaar verhalen door het open raam.

Een spannende serie in tien delen, elke dag geschreven én voorgelezen door een andere kinderboekenschrijver, zoals Simon van der Geest, Enne Koens of Anna van Praag. En aan het einde van het verhaal geeft de schrijver nog extra boekentips. Klik hieronder voor de eerste aflevering.

Wij gaan op berenjacht!


Ga je mee op berenjacht? Op veel plekken in Nederland verschijnen de afgelopen dagen beren voor het raam. Initiatief hiervoor komt van de Facebook-groep Berenjacht in NL. Die pagina roept mensen op om teddyberen voor het raam te zetten. Kinderen kunnen zo –op een veilige manier- in hun eigen buurt op speurtocht en zoveel mogelijk beren ontdekken. De adressen worden bijgehouden op een kaart, zodat deelnemers een idee hebben waar ze kunnen zoeken. Het idee komt oorspronkelijk uit Australië en Groot-Brittannië om kinderen af te leiden van de Coronacrisis en is gebaseerd op het bekende prentenboek Wij gaan op berenjacht van Michael Rosen & Helen Oxenbury. Ook de bibliotheek doet mee aan de actie! En wist je dat de app voor de tablet tijdelijk gratis is te downloaden? Je kunt het verhaal beluisteren, liedjes luisteren, creatief bezig zijn en leuke spelletjes spelen!

Media Ukkie Dagen


Het zijn ongewone tijden en in veel gezinnen zal er flink gebruik gemaakt worden van media. Jonge kinderen zijn dol op media. Ze bladeren door boekjes, kijken filmpjes en spelen spelletjes op de tablet. Dat biedt veel mogelijkheden, maar brengt ook risico’s met zich mee. Veel ouders en opvoeders hebben vragen over hoe ze hun kind het beste kunnen begeleiden in het mediagebruik. Om hier extra aandacht aan te besteden komen jaarlijks de “Media Ukkie Dagen" voorbij. Dit jaar is dat van 27 maart t/m 3 april, deze week dus! Wil je meer over weten over mediagebruik en je kind of zoek je leuke apps, websites of andere tips? Kijk dan op de website van de Media Ukkie Dagen.

De Voorleesgids

Door de Corona-crisis zijn veel digitale kinderboeken tijdelijk gratis. Maar er wordt heel veel aangeboden, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daar heeft kinderboekenschrijfster Rian Visser wat op bedacht! Zij verzamelde in De Voorleesgids alle websites en apps en verdeelde ze in handige categorieën. Bijvoorbeeld op leeftijd, soort boek of activiteit. Zo wordt het een stuk makkelijker om tussen al die mooie boeken een boek uit te zoeken wat bij je kind past. Veel (voor)leesplezier!  

Het Lettercircus

Het Lettercircus is een mooi programma van uitgeverij Delubas en gebaseerd op het boek Lettercircus van Rian Vissser. Op deze website kunnen kleuters en kinderen uit groep 3 spelenderwijs oefenen met letters en klanken. Per letter is er een voorleesverhaal beschikbaar, samen met leuke spelletjes en activiteiten. Zo wordt leren lezen wel heel leuk!

 

Deze tips krijg je van de leesconsulenten van de Bibliotheek Amstelland! Wij werken samen met scholen om van ieder kind een grote lezer te maken. Wil je de tips de volgende keer in je mail ontvangen? Klik dan op de knop hieronder.

Groetjes,
Maarten, Marjolein Annemieke en Connie