Nederland Leest de Toekomst

Gepubliceerd op: 23 oktober 2017 10:07

Vanaf 1 november 2017 krijgt iedere volwassen bezoeker van de bibliotheek het boek 'Ik, Robot' van Isaac Asimov cadeau.

Ik, robot van Isaac Asimov is het cadeauboek van de nationale campagne Nederland Leest 2017. Lees de Toekomst!

Robots
Een eeuw geleden was het nog sciencefiction, maar nu zijn ze er echt: robots. Je vindt ze in fabrieken en bedrijven, maar ook steeds vaker in het dagelijks leven. Denk aan de uitleenrobots in bibliotheken, de automatische stem als je naar een klantenservice belt en de zorgrobot. Wat betekent de komst van robots voor de samenleving? Worden mensen straks ook machines? En krijgen we straks ook robotliteratuur, boeken geschreven door robots? Die vragen staan centraal tijdens Nederland Leest 2017.

Lezen over de toekomst
De Amerikaanse schrijver en biochemicus Isaac Asimov publiceerde tussen 1940 en 1950 negen sciencefictionverhalen, in 1950 gebundeld onder de titel Ik, robot. Een psycholoog blikt in 2057 terug op haar leven waarin ze veel met robots heeft gewerkt. Ze ontmoette een verliefde robot, één die dronken was, maar ook twijfelende of bewust van zichzelf geworden robots. Dit spannende en nog steeds actuele boek staat centraal tijdens Nederland Leest, de nationale leescampagne rondom een bepaald thema. Je krijgt het boek Ik, robot straks cadeau bij bibliotheken.

Net als vorig jaar is er voor lezers van 10-14 jaar een eigen boek passend bij het thema robotica: Cyberboy van Tanja de Jonge. Cyberboy is dit jaar kanshebber voor de Prijs van de Jonge Jury.

Nederland Leest 2017 is van 1 tot en met 30 november.