Nederland Leest

In november leest heel Nederland één boek, een cadeau van de Bibliotheek voor iedereen. Tijdens Nederland Leest krijgen leden én bezoekers van de Bibliotheek het boek 'Het zwijgen van Maria Zachea' van Judith Koelemeijer cadeau. Let op: de Nederland Leest periode is  verlengd tot en met maandag 14 december.

De Bibliotheek is gesloten van 5 t/m 18 november. Daarna ben je welkom om het cadeauboek op te halen. Wil je verzekerd zijn van een boekje? Laat dan je gegevens achter, dan houden we een exemplaar achter.

Activiteiten tijdens Nederland Leest

UITGESTELD - De plantage van onze voorouders - Maartje Duin en Peggy Bouva (uitgesteld)

12/11 Stadsplein - In de indrukwekkende achtdelige podcastserie 'De plantage van onze voorouders' onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis. Samen met Peggy Bouva gaat ze op zoek naar hun gedeelde verleden.

Deze activiteit wordt verzet naar een later moment vanwege corona.

Swingend voorleestheater: De Leftenant van Inishmore

03/12 Stadsplein - In swingende taal knalt het hilarische IRA-drama De Leftenant van Inishmore van de vloer. Een prachtige line-up van acteurs van Luistertheater Hear Hear laat je sidderen en gieren van de lach.

Wat is jouw verhaal?

Een goed verhaal brengt gesprekken op gang en verbindt lezers. 

Bewonder in november de tentoonstelling Wat wil je kwijt over de coronatijd. 

Expo: Wat wil je kwijt over de coronatijd

3/11 - 21/11 Stadsplein - Tijdens de coronaperiode wordt er veel geschreven over (kwetsbare) ouderen, maar we horen hen weinig. In deze expositie komen een aantal ouderen aan het woord en in beeld.

Theatervoorstelling: Aadje piraatje viert Sinterklaas

25/11 Stadsplein - In de verte vaart het schip van Sinterklaas en dat schip entert het schip van de piraten. Alleen Aadje is niet bang voor Sinterklaas maar de rest van de heren blijken hun tong te zijn verloren .

UITVERKOCHT


Ruim 13 miljoen krantenpagina's

Duik eens in de geschiedenis van jouw familie, de geschiedenis van een ander of de geschiedenis van de stad of streek waarin je woont.

Je persoonlijke geschiedenis begint klein en ligt soms verborgen, maar als je goed leest en je verdiept in het verleden, is er altijd een groot verhaal te vinden.

Met behulp van Delpher kan je zoeken in een gigantisch krantenarchief met ruim 13 miljoen krantenpagina’s.

Ontdek meer. Steeds weer.


Tips van de redactieIn gesprek over boeken

Landelijk zetten Alfred Birney, Hans Goedkoop en Susan Smit zich dit najaar in voor de campagne Nederland Leest. Ze gaan door het hele land het gesprek aan over boeken, het thema Kleine geschiedenis, grote verhalen en het bijbehorende geschenkboek. Benieuwd naar hun werk? Hieronder vind je een selectie.

  • Hans Goedkoop

  • Alfred Birney

  • Susan Smit

E-books en luisterboeken lenen

Ben je lid van de Bibliotheek? Dan mag je gratis e-books lenen en luisterboeken downloaden. Dat doe je op de online Bibliotheek: de online variant van je eigen vertrouwde bieb.

Meer weten


Nederland Leest Junior

Dwars door de storm

In 1953 gaat de Molukse Jacob met zijn familie in Groningen wonen. Hij leert op school Tjakkie kennen en ze worden vrienden. Beiden hebben een droom waar hun ouders niet achter staan. Vanaf ca. 10 jaar.

Bekijk dit e-book