Tips van de leesmediaconsulent

Wat is het laatste nieuws op het gebied van lezen en mediawijsheid? Welke leuke jeugdactiviteiten zijn er deze maand te doen in de bibliotheek? Welke boeken zijn nieuw of echt een aanrader om (voor) te lezen? Je leest het in onderstaande nieuwsbrief van januari 2020!

Met groet, Maarten, Marjolein, Connie en Annemieke.
Meer weten of vragen? Bel of mail naar educatie@debibliotheekamstelland.nl

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen staan weer voor de deur. Van 22 januari t/m 1 februari staat alles weer in het teken van dit voorleesfeestje. Centraal staat het prentenboek van het jaar: Moppereend van Joyce Dunbar. Tijdens deze dagen lezen we extra veel voor op kinderdagverblijven en scholen. Over voorlezen gesproken: wist je dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met voorlezen? En dat dagelijks 15 minuten voorlezen zorgt voor 1000 nieuwe woorden per jaar? Daarnaast vergroot voorlezen het concentratievermogen, prikkelt het de fantasie en de sociaal-emotionele ontwikkeling en is het heel goed voor de band met je kind. Voorlezen is dus letterlijk een feestje!  

Internationaal Voorleesfestival

Tijdens de Nationale Voorleesdagen organiseren we net als vorig jaar het Internationaal Voorleesfestival. Het festival vindt plaats op zaterdag 1 februari 2020 en is voor voorleesliefhebbers uit alle hoeken van de wereld. De tweede editie heeft na het succes van vorig jaar nóg meer nationaliteiten en voorstellingen! In de knusse voorleeshoekjes in de bieb wordt voorgelezen in allerlei talen. De voorlezers nemen bijzondere dingen uit hun cultuur mee en bij het podium zijn er muzikale voorstellingen van Ton Meijer, Mama Coelia en Scratch Marionetten i.s.m. het Amstelveens Poppentheater. Je bent vanaf 11.00 uur van harte welkom in Bibliotheek Stadsplein!

 

Poëzie

De Gedichtendag op 30 januari is het startsein voor een week lang extra aandacht rondom poëzie en gedichten. Ook op scholen worden tijdens deze Poëzieweek activiteiten georganiseerd. Poëzie is een andere kijk op taal en prikkelt de taalontwikkeling en creativiteit van kinderen. Wist je dat je thuis ook heel leuk met gedichten aan de slag kunt? Zo zijn er veel prentenboeken met tekst op rijm en hebben we in de bibliotheek verschillende gedichtenbundels voor kinderen met leuke, herkenbare, grappige, gekke, mooie, verdrietige, serieuze of lieve gedichten. Er zijn zelfs stripboeken met gedichten!

Bereslim

Een mooie aanvulling op het voorlezen van prentenboeken en voorleesverhalen zijn digitale prentenboeken. Een digitaal prentenboek kan door de bewegingen en geluiden een verhaal nog leuker en leerzamer maken voor je kind. Daarnaast zorgt het voor een boost op het gebied van woordenschat, taalontwikkeling, leesplezier en digitale geletterdheid. Er zijn online veel verschillende aanbieders van digitale (prenten)boeken voor allerlei leeftijden. Voor de leeftijd van 3 tot 7 jaar raden wij Bereslim aan. Deze digitale prentenboeken zijn bekeken en beoordeeld door een panel van pedagogen.

Binnenkort in de Bibliotheek

Leestips

Wij gaan wekelijks naar basisscholen toe om kinderen enthousiast te maken over nieuwe boeken en lezen. 

Dit zijn onze tips voor deze maand!

Nieuwe boekentips

 • Waar is de draak?

  Leo Timmers

  Drie ridders moeten voor hun koning een draak verslaan. Ze gaan ’s nachts op zoek. Maar steeds als ze denken de draak gevonden te hebben, blijkt het iets anders te zijn. Zal het hen wel lukken in het donker? Oblong prentenboek met grappige, spannende kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Waar is de draak?

 • Sam Schoffel en de verdwenen baby

  Paul van Loon

  Jaap moet op zijn broertje passen. Maar hij speelt zo fijn met de slee in de sneeuw. Dan is ineens de baby weg! Sam Schoffel is een speurder. Kan zij helpen de baby terug te vinden? Verhaal in de vorm van een toneelstuk. AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Sam Schoffel en de verdwenen baby

 • Winter!

  Winter is de tijd van sneeuwballen gooien en schaatsen, maar ook van lekker binnen koekjes bakken en lezen. En voorlezen natuurlijk! Voorleesboek met verhalen, versjes en kleurenillustraties van verschillende schrijvers en illustratoren. Vanaf ca. 3 t/m 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Winter!

 • De ijstuin

  Guy Jones

  Jess (12) is allergisch voor zonlicht en leeft in totaal isolement. In het ziekenhuis praat ze veel tegen een jongen in coma. Op een nacht ontdekt Jess een mysterieuze tuin, waar zij geen last heeft van haar ziekte. Maar er is daar nog iemand. Wat is er met die jongen aan de hand? Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De ijstuin

 • 10 redenen waarom pinguïns geweldig zijn

  Catherine Barr

  Wist je dat pingüins 'vliegsprongen' maken? En dat ze elkaar warm houden? Lees waarom pingüins zo bijzonder zijn. En wat je kunt doen om ze te beschermen. Met grote illustraties in kleur. Vanaf ca. 6 t/m 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van 10 redenen waarom pinguïns geweldig zijn

 • Officiële Fortnite Battle Royale survival-gids

  Uitleg van de game Fortnite, met tips en trucs. Lees over o.a. belangrijkste plaatsen, overleven van een storm, wapens, teamtactieken, voertuigen en bouwwerken. Met veel gekleurde schermafbeeldingen. Vanaf ca. 9 t/m 13 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Officiële Fortnite Battle Royale survival-gids

Gedicht

De boom in de tuin
Koos Meinderts

De boom in de tuin
rilt van wortel tot kruin
Wat heeft hij het koud
tot diep in zijn hout.

Zonder zijn blaadjes
is hij zo bloot.
Als dit zo doorgaat,
vriest hij nog dood.

Van de zomer stond hij
nog vol in het blad.
Gek hoor, daar had hij
nu meer aan gehad.

Ging het maar sneeuwen,
wat lijkt me dat fijn.
Dan zou het een boom
met een bontjas aan zijn.

 

(uit gedichtenbundel Jij & ik en al het moois om ons heen)

         

Meer tips voor de jeugd

Jeugd

Alles over de Bibliotheek & onderwijs

Onderwijs