Tips van de leesmediaconsulent

Wat is het laatste nieuws op het gebied van lezen en mediawijsheid? Welke leuke jeugdactiviteiten zijn er deze maand te doen in de bibliotheek? Welke boeken zijn nieuw of echt een aanrader om (voor) te lezen? Je leest het in onderstaande nieuwsbrief van december 2019!

Fijne feestdagen!

Met groet, Maarten, Marjolein, Connie en Annemieke.
Meer weten of vragen? Bel of mail naar educatie@debibliotheekamstelland.nl

(Voor)lezen in de kerstvakantie

De kerstvakantie komt er weer aan! Dat betekent gezellige avonden met spelletjes, kerstfilms en.. lezen! Om een dip in het leesniveau na de kerstvakantie te voorkomen is het heel goed om lekker te blijven lezen. Zoek samen naar boeken waar je kind blij van wordt. Daarnaast is deze sfeervolle periode natuurlijk perfect om lekker voor te lezen. We adviseren ouders zeker tot groep 8 te blijven voorlezen. En zoek je nog een leuk cadeautje voor onder de boom? Kijk dan bij onze nieuwe boekentips!

Maakplaats on tour

Ook in de maand december bieden we weer verschillende leuke workshops aan in onze Maakplaats. Vervelen in de kerstvakantie is dus niet nodig! Wat dacht je van het maken van trekrobotjes, feestverhalen of je eigen muziekinstrument? De Maakplaats gaat daarnaast regelmatig op zaterdag "on tour". Dan kan er gemaakt worden in bibliotheek Westwijk, Uithoorn of Aalsmeer. Nieuwsgierig geworden? Klik op de knop hieronder voor het tourschema van de Maakplaats en meer jeugdactiviteiten in december.

Sprookjes

Sprookjes doen een groot beroep op de fantasie van kinderen. Ze zijn vaak magisch, anders en soms zelfs een beetje vreemd. Daarnaast komen er woorden in sprookjes voor die kinderen niet vaak horen. Ze geven dus ook een boost aan de taalontwikkeling. Sprookjesboeken hebben we op ieder leesniveau in huis. Van prentenboeken tot eerste leesboekjes en van MLP-boeken tot echte voorleesboeken. Wist je dat er tegenwoordig ook moderne sprookjes zijn? De kikkerbilletjes van de koning van Janneke Schotveld is wat ons betreft een echte aanrader! Deel twee ligt nu in de boekhandel! 

Gratis!

Lid zijn van de bibliotheek geeft veel voordelen. Je kunt lekker genieten van de leukste boeken en meedoen met verschillende activiteiten. Maar wist je dat je ook gratis gebruik kunt maken van Yoleo en Junior Einstein? Yoleo is een programma om het lezen leuker en makkelijker te maken d.m.v. karaokelezen en het verdienen van punten. Sinds kort is er zelfs een app te downloaden! Junior Einstein is een leer- en oefenplatform voor groep 2 t/m 8 om extra te oefenen met verschillende vakken. Super handig dus! Klik hieronder voor meer informatie. 

Internationaal Voorleesfestival

Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 2020 organiseren we net als vorig jaar een spetterend voorleesfestival. Het festival vindt plaats op zaterdag 1 februari 2020 en is voor voorleesliefhebbers uit alle hoeken van de wereld. De tweede editie heeft na het succes van vorig jaar nóg meer nationaliteiten en voorstellingen! In de knusse voorleeshoekjes in de bieb wordt voorgelezen in allerlei talen. De voorlezers nemen bijzondere dingen uit hun cultuur mee en bij het podium zijn er muzikale voorstellingen van Ton Meijer, Mama Coelia en Scratch Marionetten i.s.m. het Amstelveens Poppentheater. Je bent vanaf 11.00 uur van harte welkom in Bibliotheek Stadsplein!

 

 

Binnenkort in de Bibliotheek

Leestips

Wij gaan wekelijks naar basisscholen toe om kinderen enthousiast te maken over nieuwe boeken en lezen. 

Dit zijn onze tips voor deze maand!

Nieuwe boekentips voor in de kerstvakantie

 • De man met de zeegroene ogen

  Koos Meinderts

  Aan zee woont een man met zeegroene ogen. Hij leeft van de wind en wat de zee hem schenkt. Maar dan spoelt een schatkaart aan en vertrekt hij. Op een eiland wordt hij verwelkomd door een lieve vrouw. Toch blijft hij zoeken naar de schat. Prentenboek met intense gekleurde illustraties en poëtische tekst. Vanaf ca. 5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De man met de zeegroene ogen

 • Het kleine draakje in de val

  Sanne de Bakker

  Roos ligt in bed. Ze ziet een enge slang. De slang wil dat Roos met hem naar de kleine draak gaat. Maar de kleine draak is lief en de slang is vals. Wat moet Roos doen? AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het kleine draakje in de val

 • Gordeldier en Haas

  Jeremy Strong

  Tien verhalen over Gordeldier en Haas, die samen in het bos wonen en elkaars beste vrienden zijn. Ze beleven allerlei avonturen en filosferen vaak samen. Met veel tekeningen in zwart-wit. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Gordeldier en Haas

 • Het land van Raas

  Jenny McLachlan

  Arthur en Roos (11) zijn met opa op zolder als hij ineens verdwijnt. Zou de toegangspoort naar hun fantasiewereld soms echt bestaan? Opa is in het Land van Raas in handen gevallen van de boosaardige Strokop. De tweeling gaat hem achterna. Zullen ze opa kunnen bevrijden? Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het land van Raas

 • Spinnenalarm!

  Nina Dulleck

  Bang voor spinnen? Lees waar ze leven, zich verstoppen, hoeveel ogen en welke kleuren ze hebben. Spannende en grappige spinnenweetjes met veel kleine kleurenillustraties. Vanaf ca. 5 t/m 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Spinnenalarm!

 • Het complete drakenboek

  Anna Láng, Federica Magrin

  Wil je alles weten over draken en/of een draak willen leren temmen? Met veel grapjes wordt verteld welke westerse, oosterse en bijzondere draken er zijn en tips gegeven om ze o.a. te berijden en fit te houden. Met grote kleurenillustraties van draken. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het complete drakenboek

Gedicht

Kerstmis

Reine de Pelseneer 

Vanavond is het kerstfeest
met cadeautjes en bezoek.
De kamer ruikt naar sparrenboom,
kaneel en peperkoek.

Mijn lichaam bruist van spanning
over wat er komen zal.
Ik speel wat met de poppetjes
die schuilen in de stal.

Bij het kindje in de kribbe
houdt een ezel trouw de wacht.
Aan de hemel prikken sterren
warme lichtjes in de nacht. 

(uit gedichtenbundel "Ahoy!" van Reine de Pelseneer)

     

Meer tips voor de jeugd

Jeugd

Alles over de Bibliotheek & onderwijs

Onderwijs