Tips van de leesconsulent

Wat is het laatste nieuws op het gebied van lezen en mediawijsheid? Welke leuke jeugdactiviteiten zijn er deze maand te doen in de bibliotheek? Welke boeken zijn nieuw of echt een aanrader om (voor) te lezen? Je leest het in onderstaande nieuwsbrief van juli/augustus 2019!

Veel leesplezier en een fijne zomervakantie!

Met groet, Maarten, Marjolein, Connie en Annemieke.
Meer weten of vragen? Bel of mail naar educatie@debibliotheekamstelland.nl

Zomerlezen

Zomervakantie! Tijd om lekker even uit te rusten en... tijd voor een goed boek! Want in de zomervakantie kan het leesniveau van je kind achteruit gaan, de zogeheten “zomerdip”. Het is dan na de zomervakantie veel moeilijker om verder te lezen op hetzelfde niveau en dat werkt demotiverend. Een pauze van 6 weken is ook niet niks natuurlijk! Om die reden is blijven lezen heel belangrijk. En dat kan op allerlei manieren, zoals de Vakantiebieb, vakantie-doe-boeken en de leukste boeken uit onze collectie. En doe mee met onze vakantiebingo waarmee je een zomers prijsje kunt winnen!

 

Winnaars Kinderjury 2019

De Gorgels en het geheim van de gletsjer van Jochem Myjer en Dummie de mummie en de schat van Sohorro van Tosca Menten zijn de winnaars van de Publieksprijs van de Nederlandse Kinderjury. De Senaatsprijs ging naar Juf Braaksel en de magische ring van Carry Slee en naar Schaduw van de leeuw van Linda Dielemans.

Supertrots zijn wij op onze eigen leesmediaconsulent Connie Fransen. Connie behoort nu officieel tot de top 3 van beste jeugdspecialisten in Nederland: “We gunnen ieder kind een eigen Connie”.

Kijk- en zoekboeken

Tip voor de zomervakantie! Een kijk- en zoekboek mee in de koffer. Met kijk- en zoekboeken stimuleer je leesplezier, de taalontwikkeling en de concentratie van een kind op een speelse manier. Maak samen de zoekopdrachten uit het boek, verzin zelf een zoekopdracht of geniet gewoon lekker van de prachtig gedetailleerde platen. We hebben ze in allerlei soorten en maten. Van sprookjes tot voertuigen en van Wookie tot Wally.

 

 

   

Zomeractiviteiten

Vervelen in de zomervakantie hoeft niet. Elke week bieden we bij de Bibliotheek leuke activiteiten voor kinderen aan op verschillende locaties. Wat dacht je van een rondreizende voorleesvoorstelling of een Mad Science Zomerkamp? En in de Maakplaats organiseren we allerlei spannende activiteiten die te maken hebben met de ruimte. Nieuwsgierig geworden? Klik op de knop hieronder voor meer informatie.

       

Binnenkort in de Bibliotheek

Leestips

Wij gaan wekelijks naar basisscholen toe om kinderen enthousiast te maken over nieuwe boeken en lezen. 

Dit zijn onze tips voor deze maand!

Lekker lezen in de vakantie

 • Dierentuin met vlinders

  Isabelle Geeraerts;Frank Geleyn

  Tess is dol op dieren en wil het liefst haar eigen dierentuin. Maar Tess en mama wonen in een kleine flat, dus mama zegt steeds nee. Maar dan leren ze Fred kennen. Fred is lief en heeft een heel grote tuin. Prentenboek met dynamische kleurrijke tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Dierentuin met vlinders

 • Mo en Tijger gaan op reis

  Elisabeth Mollema

  Mo en Tijger gaan met papa, mama en broertje Sem op reis. Ze gaan naar het huis van opa in de duinen. Maar er gaat al voor vertrek van alles mis. Zullen ze wel bij opa aankomen? Oplopend van AVI-E3 t/m AVI-M5. Vanaf ca. 6,5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Mo en Tijger gaan op reis

 • Over de grens

  Bundel met ruim dertig verhalen over reizen. Maak kennis met verschillende landen, culturen en gebruiken. Vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Over de grens

 • Reisdagboek van Travis Montgomery

  Victoria Farkas

  Het is 2304 en Travis Montgomery (12, ik-figuur) gaat met zijn familie een reis van drie weken naar Mars maken. Travis wil later ruimtereiziger worden en houdt een dagboek bij tijdens de reis. Maar helaas loopt niet alles op rolletjes. Met veel zwart-witte potloodtekeningen. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Reisdagboek van Travis Montgomery

 • Het dikke kriebelbeestjesboek

  Marianne Busser;Ron Schröder

  Wist je dat er in ons land zeker zestig soorten sprinkhanen zijn? En dat bootsmannetjes heel goed kunnen vliegen? Lees de versjes en weetjes over veertig kriebelbeestjes. Met stripachtige kleurenillustraties. Vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het dikke kriebelbeestjesboek

 • De atlas van wereldwonderen

  Ben Handicott;Lucy Letherland

  Wel eens gehoord van de piramides van Gizeh of de scheve toren van Pisa? Ontdek welke bijzondere gebouwen, natuurwonderen enz. in elk werelddeel te vinden zijn. Grote atlas met landkaarten, een grote kleurenillustratie van elk wonder en zoekopdrachten. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De atlas van wereldwonderen

Gedicht

Smultuin
 Reine de Pelseneer

We eten buiten, in de schaduw
van de grote parasol.
De avond ruikt nog warm,
de tafel staat propvol
met slaatjes en tomaatjes
en glazen glimmend sap.

We genieten met z’n allen
van elke slok en hap,
maar ik smikkel het meest,
want buiten smaakt echt alles
ongelofelijk naar feest.

 

(uit gedichtenbundel "Ahoy! Gedichten over wilde dromen, klein geluk en groot gevoel")

     

Meer tips voor de jeugd

Jeugd

Alles over de Bibliotheek & onderwijs

Onderwijs