Tips van de leesmediaconsulent

Wat is het laatste nieuws op het gebied van lezen en mediawijsheid? Welke leuke jeugdactiviteiten zijn er deze maand te doen in de bibliotheek? Welke boeken zijn nieuw of echt een aanrader om (voor) te lezen? Je leest het in onderstaande nieuwsbrief van oktober 2019!

Veel leesplezier!

Met groet, Maarten, Marjolein, Connie en Annemieke.
Meer weten of vragen? Bel of mail naar educatie@debibliotheekamstelland.nl

Kinderboekenweek

Het is zover! De Kinderboekenweek staat voor de deur. Van 2 t/m 13 oktober staat alles op school en in de bibliotheek in het teken van leesplezier en het thema Reis mee! Oftewel lekker (voor)lezen over reizen, vervoer en voertuigen. Anna Woltz (schrijfster van bestseller "Mijn bijzonder rare week met Tess") schreef het kinderboekenweekgeschenk én komt bij ons op bezoek. Op vrijdag 11 oktober is ze aanwezig in bibliotheek Stadsplein en de toegang is gratis. Ook organiseren we een schrijfwedstrijd waarbij je een leuk boekenpakket kunt winnen. Klik op de knop voor meer info.

Week van de Mediawijsheid

Zit mijn kind niet te lang achter de tablet? Zijn de filmpjes en games die mijn zoon speelt wel geschikt? En leidt de smartphone mijn dochter niet te veel af tijdens het huiswerk maken? Ouders hebben veel vragen over het mediagebruik van hun kinderen. Van 8 t/m 15 november is het de Week van de Mediawijsheid. Door heel het land worden activiteiten en bijeenkomsten georganiseerd om handvatten te geven aan de mediaopvoeding van je kind. Ook bij ons in de bibliotheek! Klik op de knop voor meer info over de campagne en scroll naar beneden voor meer info over onze ouderbijeenkomst.

 

Doe-boeken

Je hebt denkers en je hebt doeners! Sommige kinderen vinden het heerlijk om weg te dromen bij een spannend boek. Anderen vinden het leuker om écht in actie te komen. In onze collectie hebben we een aantal leuke, grappige, gekke, informatieve en onzinnige doe-boeken. Over proefjes, recepten, knutselen, techniek, games.. te veel om op te noemen! Wist je dat het lezen van deze boeken heel goed voor de leesontwikkeling is? En dat het een enorme boost voor het leesplezier kan zijn? Je vindt deze doe-boeken bij de jeugd informatieboeken.

 

 

 

Schoolbieb

Omdat de school van jouw kind structureel samenwerkt met de bibliotheek, wordt er extra aandacht besteed aan het up-to-date houden van de schoolbieb. We schaffen regelmatig nieuwe boeken aan en verwijderen verouderde of kapotte boeken. Want nieuwe, aantrekkelijke boeken zijn heel belangrijk voor het leesplezier. Wist je dat je thuis in de collectie van de schoolbieb kunt neuzen? Leuk om samen met je kind te doen als er een nieuw boek geleend moet worden. Ook een gesprekje over boeken zorgt namelijk voor meer leesplezier! Klik op de knop hieronder en zoek het logo van je school.

Ouderbijeenkomst 'JONGleren in het verkeer'

Het thema van de Kinderboekenweek is 'Reis mee!' en daar hoort natuurlijk ook alles bij over het verkeer. Vervoerregio Amsterdam organiseert daarom een ouderbijeenkomst in bibliotheek Uithoorn over verkeersopvoeding voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Je krijgt informatie over de ontwikkeling van je kind en welke gevolgen dit heeft voor het verkeer. Daarnaast leer je alles over het veilig vervoeren van je kind in de auto of op de fiets. Deze ouderbijeenkomst is gratis en op woensdag 9 oktober van 10.00 tot 11.00 uur. We zien je graag daar!

Ouderbijeenkomst mediawijsheid

In het kader van de Week van de Mediawijsheid organiseren we een ouderbijeenkomst over mediaopvoeding. Kinderen groeien op in een wereld vol media. En steeds jonger worden ze al een actieve gebruiker. Dit zorgt bij ouders voor vragen. Vragen over schermtijd, social media, gameverslaving, kijkwijzers en veiligheid. Samen met twee leesmediaconsulenten ga je deze avond op zoek naar antwoorden voor een mediawijze opvoeding. Deze ouderbijeenkomst is gratis en op woensdag 13 november van 20.00 tot 21.00 uur in bibliotheek Stadsplein. Je bent van harte welkom!

 

Binnenkort in de Bibliotheek

Leestips

Wij gaan wekelijks naar basisscholen toe om kinderen enthousiast te maken over nieuwe boeken en lezen. 

Dit zijn onze tips voor deze maand!

Tips voor de Kinderboekenweek!

 • Met Muisje Gijs op wereldreis

  Hanneke Mostert-Wensink

  Muisje Gijs gaat met zijn bus op wereldreis. Er komen steeds meer dieren bij. Maar zijn er wel genoeg plekjes vrij? Prentenboek met vrolijke kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Met Muisje Gijs op wereldreis

 • Kom in de hut

  Bundeling van dertig versjes, moppen, verhaaltjes, strips, samenleesverhalen en informatieve teksten die eerder in andere boeken zijn verschenen. Met vrolijke, kleurrijke tekeningen en foto’s van allerlei illustratoren. AVI-Start. Vanaf ca. 6 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Kom in de hut

 • Spekkie en Sproet

  Vivian den Hollander

  Spekkie en Sproet mogen met neef Nelson, die politieagent is, mee naar Duitsland. Maar ineens moet Nelson voor een politiemissie door naar Wenen en Spekkie en Sproet mogen mee. Zal de dief van het engelenbeeld ook aan boord van de nachttrein zitten? Vanaf ca. 7 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Spekkie en Sproet

 • Tien vragen aan mijn vader

  Evelien Feltzer, Jeanette Steenmeijer

  Lou (ik-persoon) krijgt voor haar twaalfde verjaardag een onverwacht cadeau: een vader. Ze kent hem niet maar nu heeft hij haar een ticket gestuurd. Dat komt Lou goed uit, want ze heeft iets doms gedaan en wil haar klasgenoten niet onder ogen komen. Met haar twee moeders vliegt Lou naar Spanje. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Tien vragen aan mijn vader

 • Groot weetjesboek over voertuigen

  Camille Babeau

  Wat betekenen al die verkeersborden? Hoe zien voertuigen er in de toekomst uit? Kijk naar en lees van alles over voertuigen. Bevat ook veel vragen en opdrachten. Vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Groot weetjesboek over voertuigen

 • Het orkest

  Chloé Perarnau

  De maestro is wanhopig: al zijn orkestleden zijn op vakantie! De violisten zijn in Tokio en de koperblazers in Rio de Janeiro. Wat beleven ze daar? Kan de maestro iedereen op tijd vinden voor het grote concert volgende week? Zoekboek met fantasierijke kleurentekeningen waarin muzikanten met hun instrument zijn verstopt. Vanaf ca. 6 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het orkest

Gedicht

De laatste trein

Harriët Laurey

De lichten zijn overal uitgedaan.
Mensen en dieren zijn slapen gegaan,
behalve het paard in de Spoorweglaan.
Het staat in het gras van de nacht.
het staat in het donker en wacht.

Luister, daar komt nog een trein voorbij,
over de spoordijk, vlak achter de wei.
De machinist knikt al, en mindert vaart.
Hij leunt wat naar buiten en roept: 'Dag paard!'
Hij zwaait met zijn pet en hij lacht.

En dáár heeft het paard op gewacht.

 

(uit gedichtenbundel "Tikken tegen de maan" verzameld door Joke van Leeuwen)

     

Meer tips voor de jeugd

Jeugd

Alles over de Bibliotheek & onderwijs

Onderwijs