Tips van de leesconsulent

Wat is het laatste nieuws op het gebied van lezen en mediawijsheid? Welke leuke jeugdactiviteiten zijn er deze maand te doen in de bibliotheek? Welke boeken zijn nieuw of echt een aanrader om (voor) te lezen? Je leest het in onderstaande nieuwsbrief van april 2019!

Veel leesplezier!

Met groet, Maarten, Marjolein, Connie en Annemieke.
Meer weten of vragen? Bel of mail naar educatie@debibliotheekamstelland.nl

Wat maak jij vandaag?

Op 6 april is de Maakplaats feestelijk geopend. Vanaf nu kunnen kinderen zich elke woensdagmiddag in de bieb ontwikkelen op het gebied van techniek en creativiteit. Dit doen ze door maakworkshops te volgen met de thema’s: LEGO, Robotica, Digitale verhalen maken en fysieke producten Maken. In de LEGO workshops bouwen kinderen een verhaal na of zoeken ze uit hoe ze een speeltoestel of een robot kunnen laten bewegen. Nieuwsgierig naar alle activiteiten in de Maakplaats? Klik dan op de knop hieronder. 

 

Nieuwe aanwinsten

Regelmatig voegen wij nieuwe boeken toe aan onze collectie. Deze boeken liggen meestal verspreid op diverse displays op de jeugdafdeling, zodat ze lekker opvallen. Maar het kan ook gebeuren dan ze steeds uitgeleend zijn. Wil je een goed overzicht van onze nieuwste aanwinsten? Klik dan op onderstaande knop. Daar kun je per niveau en boekensoort bekijken welke leuke nieuwe boeken je kunt lenen, zoals boeken over de lente of de Tweede Wereldoorlog. 

 

Websites van schrijvers

Wist je dat kinderboekenschrijvers vaak veel tijd investeren in hun website? En dat je op die website naast informatie over de schrijver en zijn/haar boeken nog meer leuks kunt vinden zoals nieuwtjes, spreekbeurt-pakketten, filmpjes, liedjes en andere boekentips? Leuk om eens samen met je kind te bekijken. Wij vinden bijvoorbeeld de websites van Jozua Douglas, Tosca Menten en Paul van Loon echte aanraders! Klik op de knop hieronder om een voorbeeld te zien.

 

Luisterboeken

Luisterboeken zijn heerlijk voor onderweg of als je even geen zin hebt om zelf te lezen, maar wel graag voorgelezen wilt worden. Voor alle leeftijden en alle smaken is wel iets te vinden. We raden ze ook aan voor kinderen die niet graag lezen of lezen moeilijk vinden. Als je lid bent van de bibliotheek, kun je een aantal luisterboeken downloaden via de Luisterapp. Dit aanbod wisselt steeds. Daarnaast lenen we ze ook uit op cd, dus kom gerust langs. Verder zijn er veel apps en websites die ook luisterboeken aanbieden, zoals Storytel en Luisterrijk. 

 

   

Binnenkort in de Bibliotheek

Leestips

Wij gaan wekelijks naar basisscholen toe om kinderen enthousiast te maken over nieuwe boeken en lezen. 

Dit zijn onze tips voor deze maand!

Lekker lezen

 • Dirk de Dappere en de Prinses van Aanstel

  Becka Moor;Marc Starbuck

  Als er gevaar dreigt, wil prinses Annabel het liefst gered worden door Dirk de Dappere, de dapperste ridder van het land. Maar is prinses Annabel wel echt in nood elke keer dat zij een noodoproep stuurt? Prentenboek met kleurrijke, grappige tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Dirk de Dappere en de Prinses van Aanstel

 • Knip knap knuis

  Liesbeth Mende

  Ruim twintig korte verhalen om samen te lezen of uit te spelen. Ze zijn gebaseerd op sprookjes, zoalds Assepoester en Het lelijke jonge eendje. Vanaf ca. 6 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Knip knap knuis

 • Piraat Blunderbaard

  Amy Sparkes

  De Stichting Anti Slappe Piraterij vindt dat piraat Blunderbaard een schande is voor de piratengemeenschap. Dan krijgt Blunderbaard te horen dat hij mee moet doen met de Piraat van het Jaar-trofee. Kan hij bewijzen dat hij toch een echte piraat is? Vanaf ca. 7 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Piraat Blunderbaard

 • Operatie oma Sjannie

  Lysette van Geel

  Als de oma van Amare (11) na een val in het ziekenhuis belandt, willen Amares ouders haar in een verzorgingshuis onderbrengen. Maar dat wil oma Sjannie helemaal niet. Amare besluit haar oma te verstoppen op de zolder van hun huis. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Operatie oma Sjannie

 • Anne Frank

  Sveta Dorosheva;Maria Isabel Sánchez Vegara

  Anne Frank was een joods meisje dat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog moest verschuilen. Ze schreef haar verhaal op in een dagboek, totdat haar schuilplaats werd ontdekt en ze naar een kamp werd gebracht. Prentenboek over het leven van Anne Frank (1929-1945). Met zwart-wit kleurenillustraties. Vanaf ca. 6 t/m 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Anne Frank

 • Reis door je lijf

  Dominic Walliman

  Waarom moeten we niezen? Wat is het nut van onze huid? Stripfiguur professor Astrokat laat zien hoe het menselijk lichaam werkt. Grote vierkante uitgave met paginagrote grafische kleurenillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Reis door je lijf

Gedicht

Slootje kijken
 
Hans Andreus (uit gedichtenbundel "Jij & Ik en al het moois om ons heen")

Loop je je wat te vervelen
weet je niet wat je moet spelen,
wil geen spelletje je lijken,
moet je eens gaan slootje kijken.

Eerst zie je alleen maar water
tussen 't kroos. Maar even later
zie je diertjes scharrelen,
zwemmen, zweven, dwarrelen

of ze liggen roerloos stil.
- Waterspinnen, kikkerdril,
dikkoppen, nog hele kleintjes,
mooie torretjes die fijntjes

't oppervlak bestippelen,
langs de bodem trippelen,
of er zweeft er één hogerop
met een luchtbel op z'n kop-

en vlak langs de kant, daar zie
je een stekelbaars, twee, drie,
stekelbaarsjes, watervlug
(nee, die zie je niet meer terug!)-

boven 't water net zo vlugge
kleine groene dansers: muggen-
en soms een libel die kleurig,
maar ook nuffig en zeer keurig,

op iets heel verfijnds wil lijken-
- 't Is best leuk, dat slootje kijken,
als je (wat me nu pas invalt)
niet zo stom bent dat je 'r invalt.

 

 

Meer tips voor de jeugd

Jeugd

Alles over de Bibliotheek & onderwijs

Onderwijs