Tips van de leesconsulent

Wat is het laatste nieuws op het gebied van lezen en mediawijsheid? Welke leuke jeugdactiviteiten zijn er deze maand te doen in de bibliotheek? Welke boeken zijn nieuw of echt een aanrader om (voor) te lezen? Je leest het in onze maandelijkse nieuwsbrief!

Veel leesplezier!

Met groet, Maarten, Marjolein, Connie en Annemieke.
Meer weten of vragen? Bel of mail naar educatie@debibliotheekamstelland.nl

Voorlezen in de bieb

De bibliotheek organiseert veel voorleesactiviteiten. Maar wat is geschikt voor welke leeftijd en op welke dagen kun je komen luisteren? In onze nieuwe voorleesfolder staan alle voorleesactiviteiten op een rijtje. Wat dacht je van voorlezen in het Spaans, Chinees of Japans? En heb je thuis nog een baby of dreumes rondkruipen? Dan is het BoekStart Babycafé zeker leuk om eens te bezoeken! Haal de folder op in één van onze vestigingen. Je kunt ook een kijkje nemen op de voorleespagina van onze website. Klik daarvoor op de knop hieronder.

Yoleo gratis in 2019

Kijk, dat is nog eens een actie waar wij blij van worden! Vanaf nu kun je - als je lid bent bij de bieb- helemaal gratis alle boeken in het assortiment van het online leesprogramma Yoleo lezen. Yoleo is vanaf nu namelijk een uitleenservice van de Bibliotheek en onderdeel van het Makkelijk Lezen Plein (MLP). Yoleo is een game waarbij kinderen karaokelezen; een voorleesstem leest synchroon met een meeleesbalkje in het boek mee. Hoe meer het kind leest, hoe meer punten hij of zij verdient. Het stimuleert kinderen die niet van lezen houden om toch te gaan lezen!

 

Snelwegsprookjes

Bijna voorjaarsvakantie! Hebben jullie een lange rit voor de boeg op weg naar de wintersport? Of gaan jullie een dagje weg met de auto? Download dan de gratis app Snelwegsprookjes. Een samenwerking met Volkwagen, de Nationale Voorleesdagen en vier kinderboekenschrijvers. Het resultaat? Een app met prachtige sprookjes die zich aanpast aan de omgeving en de route. Zo komt de omgeving van de snelweg tot leven en rijd je met het hele gezin door het sprookje heen. Interactieve luisterverhalen voor onderweg dus. Zo wordt elke autorit een avontuur!

Lachen, gieren, brullen!

Ieder kind houdt van lachen. Daarom is een moppenboek lezen hartstikke leuk! Moppenboeken zijn juist ook heel geschikt voor kinderen die net beginnen met lezen of lezen lastig vinden. Dankzij de korte verhaaltjes is het gemakkelijk geconcentreerd te blijven tijdens het lezen en als het verhaaltje uit is, wacht er een beloning: lachen, gieren, brullen! Natuurlijk valt er ook genoeg te lachen voor oudere kinderen. Zo brengt Kidsweek elk jaar een nieuw moppenboek uit. Klik op de knop hieronder om in onze catalogus te zoeken.

 

Binnenkort in de Bibliotheek

Leestips

Wij gaan wekelijks naar basisscholen toe om kinderen enthousiast te maken over nieuwe boeken en lezen. 

Dit zijn onze tips voor deze maand!

Lekker lezen

 • De kleine Scheetjesles

  Sunna Borghuis

  Papa zet samen met de tweeling Mies en Jet en hun jongere broertje Kees elke dag de boel op stelten. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De kleine Scheetjesles

 • Vos en Haas

  Sylvia Vanden Heede

  Haas krijgt van Pluim een koffer vol kleren. Pluim zegt dat je alleen met vriendinnen jurken mag passen. Maar Haas mist haar maatje Vos. AVI-M3. Vanaf ca. 6,5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Vos en Haas

 • De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes

  Janneke Schotveld

  Bundel met vijftien moderne sprookjes met een verrassende draai. Zo is er een dappere 'ridster' die een knappe prins redt en verandert een koning in een kikker. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes

 • De griezelbus; 6

  Paul van Loon

  Onnoval wordt gepest door zijn klasgenootje Gino die jaloers is op de schrijfkunsten van Onnoval. Om wraak te nemen op Gino schrijft Onnoval een nieuw verhaal over een schoolreisje naar de Andere Werkelijkheid. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De griezelbus; 6

 • Jij & ik en al het moois om ons heen

  Hoeveel bomen heb je nodig voor een bos? Ademt een zee in en uit? Zo'n honderd gedichten van verschillende dchters over de natuur. Met grote en kleine illustraties in kleur en zwart-wit. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Jij & ik en al het moois om ons heen

 • Toekomstatlas

  Enrico Passoni;Tomasso Vidus Rosin

  Hoe ziet ons leven eruit in 2050? Lees hoe we dan reizen, met elkaar communiceren, wat voor sporten we doen en hoe we eruitzien. Grote uitgave met veel kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Toekomstatlas

Gedicht

De boom in de tuin
Koos Meinderts (uit gedichtenbundel "Jij & Ik en al het moois om ons heen")

De boom in de tuin,
rilt van wortel tot kruin.
Wat heeft hij het koud
tot diep in zijn hout.

Zonder zijn blaadjes
is hij zo bloot.
Als dit zo doorgaat,
vriest hij nog dood.

Van de zomer stond hij
nog vol in het blad.
Gek hoor, daar had hij
nu meer aan gehad.

Ging het maar sneeuwen,
wat lijkt me dat fijn.
Dan zou het een boom
met een bontjas aan zijn.

Meer tips voor de jeugd

Jeugd

Alles over de Bibliotheek & onderwijs

Onderwijs