Tips van de leesconsulent

Wat is het laatste nieuws op het gebied van lezen en mediawijsheid? Welke leuke jeugdactiviteiten zijn er deze maand te doen in de bibliotheek? Welke boeken zijn nieuw of echt een aanrader om (voor) te lezen? Je leest het in onderstaande nieuwsbrief van juni 2019!

Veel leesplezier!

Met groet, Maarten, Marjolein, Connie en Annemieke.
Meer weten of vragen? Bel of mail naar educatie@debibliotheekamstelland.nl

Boeken voor stoere jongens en meisjes

Boeken zijn er in allerlei soorten en maten. Voor ieder kind is er wel een boek te vinden wat hem/haar motiveert om te lezen. Wist je dat we in onze collectie ook veel boeken hebben voor stoere jongens en meiden? Griezelboeken, sportboeken of spannende avonturen. Voor beginnende en gevorderde lezers. En wat dacht je van boeken over games of Youtubers? Of een kijk- en zoekboek over labyrinten, Star Wars of spookhuizen? Soms geeft een 'stoer boek' net even dat zetje wat een kind nodig heeft om tot lezen te komen.

Nominatie jeugdspecialist

De stemweek van de Kinderjury is inmiddels geweest. Tijdens de prijsuitreiking van de Kinderjury wordt ook ieder jaar de NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar gekozen. Dit jaar op woensdag 26 juni. Supertrots zijn wij op de nominatie van onze eigen leesmediaconsulent Connie Fransen. De jury: "Connie valt op door haar inzet voor initiatieven om met name laaggeletterde gezinnen en kwetsbare kinderen te bereiken". Nu duimen dat 'onze Connie' gaat winnen! Klik op de knop hieronder voor meer informatie en de andere genomineerden.

 

Nationale voorleeswedstrijd

Op woensdag 22 mei was de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd 2019. De finale werd georganiseerd in de Schouwburg van Amstelveen. De nieuwe landelijke voorleeskampioen is Yosan uit Sleen. Eerder was zij al de voorleeskampioen van de provincie Drenthe. Volgens de jury waren alle kandidaten geweldig, maar Yosan was vooral goed in het gebruik van klemtonen en op de juiste momenten hard en zacht lezen. Gefeliciteerd Yosan!

 

 

   

Vakantiebieb

Hij is er weer! De Vakantiebieb: 't zomercadeautje van De Bibliotheek. Van 1 juni t/m 31 augustus 2019 is de app beschikbaar en staan er meer dan 50 e-books voor het hele gezin klaar. Wist je dat lekker lezen in de zomervakantie een terugval in leesniveau helpt te voorkomen? Dat kan natuurlijk op allerlei manieren, zoals de app Vakantiebieb, vakantie-doe-boeken en de leukste boeken lenen uit onze collectie. Het aftellen tot de zomer kan beginnen!

       

Binnenkort in de Bibliotheek

Leestips

Wij gaan wekelijks naar basisscholen toe om kinderen enthousiast te maken over nieuwe boeken en lezen. 

Dit zijn onze tips voor deze maand!

Lekker lezen

 • Kom je mee?

  Grootzus (Rotterdam);Sjoerd Kuyper

  Nesta’s ouders zijn gescheiden. Zijn vader woont hoog in een flat, dus mag Nesta’s kat Bardo niet mee als hij daar slaapt. Voor zijn zwemdiploma-A krijgt Nesta een ingelijste foto van Bardo cadeau. Maar daar neemt Nesta mooi geen genoegen mee. Prentenboek met kleurrijke collages. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Kom je mee?

 • Hugo

  Mia Nilsson

  Krokodil Hugo gaat met zijn vrienden op vakantie. Maar wat moet je doen als iedereen iets anders leuk vindt? AVI-M4. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Hugo

 • Het handboek

  Elias Våhlund

  Lisa (9) wordt veel gepest omdat ze grote oren heeft. Maar op een dag vindt ze in de bibliotheek het Handboek voor Superhelden. Met behulp van het handboek en de prachtige rode pyjama die haar oma maakt, wordt Lisa een echte superheldin. Met veel stripachtige illustraties. Vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het handboek

 • Drie is te veel

  Martine Kamphuis

  Oliver moet tegen zijn zin een paar weken op Ameland gaan logeren. Hij komt in contact met twee vriendinnen, en samen besluiten ze een geheimzinnige man te volgen. Ze raken verzeild in een spannend avontuur. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Drie is te veel

 • Weg met de viezekiezenbeestjes!

  Vivian den Hollander

  Tandarts Jula laat zien hoe de viezekiezenbeestjes smullen van restjes eten tussen je tanden. En hoe ze daar gaatjes maken. Met tips om je tanden goed te poetsen en een tandenpoetslied. Met stripachtige kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 t/m 6 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Weg met de viezekiezenbeestjes!

 • YouTube 100

  Wie waren de meest populaire vloggers op YouTube in 2018? Een jury stelde een You Tube Top 100 samen. Naast informatie over alle honderd vloggers zijn er interviews, quizjes opgenomen. Met veel lijstjes, o.a. van de 20 beste video's en veel kleurenfoto’s. Vanaf ca. 12 t/m 18 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van YouTube 100

Gedicht

Ver
Miriam Bruijstens

Ik schilder je
ik zing je
ik denk je
heel de dag.

Ik zucht je
en ik spring je
en ik huppel
naar je lach.

(uit gedichtenbundel "Ik huppel naar je lach")

   

Meer tips voor de jeugd

Jeugd

Alles over de Bibliotheek & onderwijs

Onderwijs