12 jaar en ouder

Ben je 12 jaar of ouder en ben je op zoek naar een leuk boek of informatie over boeken of schrijvers? Hier vind je het laatste boekennieuws, leuke leestips en informatie over schrijvers en illustratoren en kun je zien wat voor theatervoorstellingen en tentoonstellingen er op dit moment lopen. En natuurlijk vind je hier ook informatie voor school.

Boeken voor 12 jaar en ouder

Boekennieuws

 1. Krijgt Het Eos-project jouw stem?

  Welke boeken ga jij lezen voor de Jonge Jury? Wij helpen je kiezen door alle leestips voor te stellen. Vandaag de nieuwste jeugdthriller van Mirjam Mous: Het Eos-project.  

  13 december 2017

  Bekijk details van Krijgt Het Eos-project jouw stem?

 2. Is Bloedzusters jouw favoriet?

  We zijn begonnen met onze voorstelronde van de leestips voor de Jonge Jury. Vandaag reizen we terug in de tijd met Bloedzusters van Annejoke Smids, een spannend historische verhaal. 

  12 december 2017

  Bekijk details van Is Bloedzusters jouw favoriet?

 3. Stem jij op Afgesloten?

  De leestips voor de Jonge Jury zijn bekend en vanaf vandaag stellen we er iedere dag een aan je voor. We trappen af met Afgesloten van Natasza Tardio. Een niet te dik, super spannend verhaal.

  11 december 2017

  Bekijk details van Stem jij op Afgesloten?

 4. Mare is de winnaar van onze selfiewedstrijd

  De jury had een lastige klus met al die prachtige inzendingen voor onze selfiewedstrijd. Uiteindelijk koos ze Mare als hoofdprijswinnaar. Tobias kwam uit de bus als winnaar van de verloterij. Kijk snel...

  8 december 2017

  Bekijk details van Mare is de winnaar van onze selfiewedstrijd

 5. Wonderstruck

  Ga jij ook naar de verfilming van Het wonderkabinet van Brian Selznick? Vanaf vandaag kun je Wonderstruck in de Nederlandse bioscopen gaan bekijken. 

  7 december 2017

  Bekijk details van Wonderstruck

 6. KerstLuisteren met de LuisterBieb

  Liever luisteren dan lezen? Download dan de app LuisterBieb en laat je verrukkelijk voorlezen. Raak bijvoorbeeld in kerstsfeer met Reis naar de Noordpool (Polar Express).

  7 december 2017

  Bekijk details van KerstLuisteren met de LuisterBieb

 7. De leestips van de Jonge Jury 2018 zijn bekend!

  De elf leestips voor de Jonge Jury 2018 zijn bekend! Met deze leestips maken de leden van het Jonge Jury Boekgenootschap je wegwijs in het enorme aanbod van boeken uit het afgelopen jaar.

  4 december 2017

  Bekijk details van De leestips van de Jonge Jury 2018 zijn bekend!

 8. Interview met Reggie Naus

  Onlangs verscheen Broederschap van de Bok, het eerste boek voor jongeren van Reggie Naus. Leesplein sprak met de schrijver over dit boek en de mysterieuze bokkenrijders. 

  1 december 2017

  Bekijk details van Interview met Reggie Naus

 9. Natasza Tardio laat zien hoe ze zich voelt

  Je hebt nog een paar dagen om mee te doen aan de selfiewedstrijd, want de Kunstmaand op Leesplein is bijna voorbij. Natasza Tardio inspireert je met een bijzondere selfie, die ze zelf tekende. 

  27 november 2017

  Bekijk details van Natasza Tardio laat zien hoe ze zich voelt

Bekijk al het nieuws

Auteurs en illustratoren

Wil je iets weten over een schrijver of een tekenaar? We hebben van heel veel schrijvers en tekenaars op een rijtje gezet wanneer ze geboren zijn, welke boeken ze hebben geschreven en waar die over gaan, wat ze allemaal nog meer doen behalve tekenen en schrijven... Kortom, bijna alles. En als je het niet kunt vinden, kun je ons een mailtje sturen.

Iets vervelends gebeurd op internet?

Op Meldknop.nl vind je meer informatie en advies.

Leestip van de week

 • Broederschap van de Bok Bekijk details

  In de achttiende eeuw maakte de broederschap van de bok de straten in Limburg onveilig. Maar nu gebeuren er ook vreemde dingen die te maken lijken te hebben met de broederschap. Zullen de bokkenrijders...

  Bekijk details van Broederschap van de Bok

 • Afgesloten Bekijk details

  Niets lijkt een geweldige werkweek op Texel in de weg te staan. Dana kijkt er enorm naar uit. Maar dan gebeurt het onwaarschijnlijke.

  Bekijk details van Afgesloten

 • Wat is moderne kunst? Bekijk details

  Het is een goede vraag, want wat is moderne kunst eigenlijk? Wanneer mag je iets kunst noemen? Zijn er regels voor? Of kunnen de kunstenaars die zelf bedenken? Daarover lees je in dit boek.

  Bekijk details van Wat is moderne kunst?

 • Frida Bekijk details

  Haar schilderijen zijn kleurrijk en worden regelmatig gebruikt voor ansichtkaarten. Maar de schilderijen van Frida Kahlo zijn veel meer dan alleen maar mooie afbeeldingen. Dit prachtige boek helpt je om...

  Bekijk details van Frida

 • Blockbusters. De verborgen dromen van Dalí Bekijk details

  Storm gaat met zijn ouders naar Spanje en hij mag zijn vrienden meenemen. Het wordt vast een heerlijke vakantie. Maar iets zit hem dwars: iemand heeft op instagram een foto geplaatst waarop hij met een...

  Bekijk details van Blockbusters. De verborgen dromen van Dalí

Bekijk alle leestips voor 12+ jaar

Interactieve animaties

100 Interactieve animaties zijn nu beschikbaar voor het onderwijs. De thema's zijn: De aarde, De mens, Dieren & planten en Techniek. Bekijk de mogelijkheden en vraag een inlog aan!

Lezen voor de lijst 12+

Zit je op het vmbo of in de onderbouw havo/vwo en zoek je een boek voor je leeslijst Nederlands? Kijk dan in onze themalijsten Lezen voor de lijst. Zo kun je een boek kiezen dat past bij jouw leesniveau en schooltype.

Info voor werkstuk of spreekbeurt

Hier vind je informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Ingedeeld op basisschool groep 5/6, groep 7/8 en voortgezet onderwijs klas 1/2.

Auteur van de maand

 1. Reggie Naus zocht naar de waarheid over de bokkenrijders Bekijk details

  Eerder schreef Reggie Naus al veel over piraten en rovers, maar nu blijkt dat hij ook veel weet over de bokkenrijders. Hierover gaat zijn eerste boek voor jongeren. Nicky de Boer sprak met de schrijver...

  Bekijk details van Reggie Naus zocht naar de waarheid over de bokkenrijders

 1. Manon Berns schrijft over misdaad in de kunstwereld
 2. Lydia Rood snuift geschiedenis op straat op
 3. Mel Wallis de Vries kreeg faalangst

Bekijk alle interviews