Zwarte schuur

van Oek de Jong

Tip van Cissy | 10 april 2020

De hoofdpersoon in dit spannende verhaal is Maris Coppoolse, een gevierd beeldend kunstenaar van middelbare leeftijd. In het eerste hoofdstuk van het boek bezoekt hij zijn eigen expositie in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Al snel begrijp je als luisteraar dat deze man geen gelukkig leven leidt, ondanks al zijn succes en zijn geld.

Een verschrikkelijke gebeurtenis tijdens zijn jeugd die hem levenslang blijft achtervolgen, met als gevolg een slecht huwelijk en een constante angst dat zijn geheim aan het licht komt.

Het tweede deel van het boek gaat terug naar zijn jeugd op het Zeeuwse boerenland. Langzaam maar zeker ontdek je wat zich heeft afgespeeld in de zwart-geteerde schuur. Maris zal hierdoor voor altijd een buitenstaander blijven, zich voor altijd verbonden blijven voelen met hen die door de maatschappij geminacht worden, en leven met schuldgevoelens.

Uiteindelijk krijg je als luisteraar begrip voor de strijd die de hoofdpersoon moet voeren met zichzelf en met zijn geliefden.

Een bijkomend thema in het boek  is de beeldende kunst. De stijl van het boek past hierbij omdat het taalgebruik ook zeer beeldend is. We zien het Zeeuwse boerenland van Maris’ jeugd als het ware voor ons uitgetekend, evenals de ruige punkfeesten die Maris in de jaren tachtig bezoekt wanneer hij een jong, aankomend kunstenaar is.

Op rustige manier voorgelezen is het beluisteren van dit boek een zeer aangename manier om deze vreemde weken door te brengen.

De luisterboeken zijn te vinden in de LuisterBieb-app

Naar de LuisterBieb

 

Cissy

Adviseur Media & Informatie