Minnebrieven

Multatuli

Tip van Anton

De roman beschrijft prachtig de moeilijke keuze tussen waarheid en verbeelding in het schrijverschap van Multatuli, en hoe die een rol spelen in zijn pleidooi de Javanen een eerlijke prijs te geven voor hun werk in de plantages.

Nu de agenda ineens leeg is, heb ik eindelijk eens tijd om klassiekers te lezen, zoals de Minnebrieven van Multatuli. Minnebrieven is de tweede roman van de schrijver van Max Havelaar, waarin we Max Havelaar, de alter ego van Multatuli,  terugzien als berooide schrijver die ver weg van zijn gezin worstelt met zijn schrijverschap. Hoe moet hij aan het weerbarstige publiek duidelijk maken dat de Javanen worden onderdrukt? 

Multatuli verbeeldt deze worsteling in een correspondentie tussen Max en Fancy. Maar wie is Fancy? En waarom moedigt zijn vrouw Tine aan om haar te schrijven? En bestaat ze wel, of spruit zij voort uit de verbeelding? Hoe meer Max worstelt met zijn werk, hoe benauwder Fancy het krijgt. Ze moet voortdurend verhuizen naar een steeds kleinere woning. 

Te lezen op de digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren.