De Maakplaats

Wat maak jij vandaag?

Vanwege het coronavirus even geen Maakplaats in de Bieb, maar wel online!

Elke woensdag publiceren wij een korte workshop, zodat jij thuis kan programmeren, dingen maken en verhalen schrijven. 

Online workshop 1: Scratch

We gaan een verhaal met Scratch (gratis programma) maken. Je geeft de computer opdrachten om figuren te laten bewegen en geluid te laten maken. Het programma is zo opgebouwd dat je er snel mee aan de slag kunt gaan en je spelenderwijs leert programmeren. In de video wordt uitgelegd hoe je het doet.

Maak jij een mooi verhaal?

Online workshop 2: Maak je eigen fotostrip

Tijdens deze workshop bedenk je een spannend of grappig verhaal en maak je daar een strip van. Met LEGO (of iets anders) bouw je je scenes en met een tablet maak je foto’s die je in je strip kunt gebruiken. In deze workshop gebruiken we de gratis app Storyvisualizer.

Welk verhaal bedenk jij? 

Online workshop 3: Ballonraket maken

Wat heb je eigenlijk nodig om een raket te lanceren? In ieder geval een motor en brandstof. Vandaag is de ballon onze motor en de lucht onze brandstof. Test de raket en kijk hoe je hem zo ver mogelijk kunt lanceren. Hoe snel gaat jouw raket?

Voor deze workshop heb je nodig: 1 wasknijper, 1 rietje, 1 ballon, dun draad, karton, liniaal, plakband, schaar, 2 stoelen.

Wat is de Maakplaats?

De Maakplaats is een plek in de Bibliotheek Amstelveen Stadsplein, waar kinderen van 4 tot 12 jaar zich ontwikkelen op het gebied van techniek en creativiteit.

Je leert hoe het is om zelf dingen te bouwen en in beweging te krijgen. Zo zijn er bijvoorbeeld LEGO-workshops waarin er robots geprogrammeerd worden. Of je gaat zelf een windmolentje in elkaar schroeven of aan de slag met je eigen digitale verhaal.

Kinderen ontdekken waar zij enthousiast van worden en ontwikkelen nu al belangrijke vaardigheden voor later!

Waarom in de Bibliotheek?

De initiatiefnemers van de Bieb vertellen over de maatschappelijke behoefte aan de Maakplaats en over wat er je allemaal kunt verwachten!


De vier thema's van de Maakplaats

 • LEGO

  Bedenk de meest innovatieve ontwerpen en bouw ze met onze moderne LEGO pakketten. Maak bijvoorbeeld een verhaal na of zoek uit hoe je een speeltoestel of een robot kan laat bewegen.

  Bekijk details van LEGO

 • Digitale verhalen

  Zit jouw hoofd boordevol verhalen? Ga aan de slag met video, geluid en stop motion en deel jouw verhalen met de wereld.

  Bekijk details van Digitale verhalen

 • Robotica: programmeren & coderen

  Robots worden steeds vaker ingezet in onze samenleving. Leer hoe robots in elkaar zitten en welke mogelijkheden ze ons te bieden hebben. En leer hoe je ze programmeert zodat ze precies doen wat jij zegt.

  Bekijk details van Robotica: programmeren & coderen

 • Maken

  Iets bouwen met je eigen handen geeft een kick! Leer hoe je met de juiste techniek en het juiste gereedschap zelf ingewikkelde dingen kunt maken.

  Bekijk details van Maken

In de agenda: Maakplaats

Met korting naar de Maakplaats

In de Maakplaats is er meestal plek voor zo'n 15 deelnemers. Koop daarom op tijd je kaartje. Ben je lid van de Bibliotheek, dan krijg je 50% korting!

Kinderen kunnen tot 18 jaar gratis lid worden, kom daarvoor even langs in de Bibliotheek.