Week van de Alfabetisering 2019

Samen voor een geletterd Nederland!

Weg met het taboe en op naar een samenleving waarin meer mensen de kans krijgen om zich hun hele leven lang te ontwikkelen op het gebied van lezen schrijven en rekenen!

1 op de 6 mensen in Nederland is laaggeletterd

Alfabetisering

In de week van 9 t/m 15 september besteden verschillende organisaties in heel Nederland aandacht aan laaggeletterdheid tijdens de 'Week van de Alfabetisering'.

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. Dat staat gelijk aan 18% en daarmee aan ongeveer 1 op de 6 mensen in Nederland. Meer dan de helft van deze groep is autochtoon. Deze mensen worden ook wel laaggeletterd genoemd.

Woordenschat en begrijpend lezen

...................is voor het.................teksten heel belangrijk. Er bestaat een sterk.......................... en begrijpend lezen. Om een tekst goed te kunnen ................moet.....................ruim 90% van de ..................... kennen (het ...............................).

Om betekenis te kunnen geven aan de tekst moet je de woorden begrijpen die in de tekst staan en strategieën kennen om nieuwe woorden te leren vanuit de tekst (Lehr, Osborn, & Hiebert, 2004). Onderzoek wees uit, dat mensen die meer dan vijf procent van de woorden in een tekst niet kennen, moeite hebben met het begrijpen van de tekst (Bast & Reitsma, 1998).

Doe mee!

Tijdens de 'Week van de Alfabetisering' organiseren bedrjiven, organisaties en bibliotheken door het hele land activiteiten om mensen bewust te maken van hoe belangrijk het is om goed te kunnen lezen en schrijven.

Op de website van de 'Week van de Alfabetisering' vind je een overzicht van alle tot nu toe aangemelde activiteiten. Zelf een activiteit organiseren kan ook! Op deze pagina staan voorbeelden van leuke activiteiten en tips & tricks over hoe jij jouw activiteit tot een succes maakt.

Laten we er samen voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen zich kunnen ontwikkelen op het gebied van taal en rekenen zodat iedereen mee kan bouwen aan onze maatschappij!

Taalfestival

Kom naar het Taalfestival in Uithoorn, speel de taalquiz, zing het Nederlandse lied en laat je verrassen door één van de beste taalkunstenaars van Nederland. Ook zeer inspirerend voor taalcoaches!

Waar lopen laaggeletterden tegenaan?

Mensen die laaggeletterd zijn, zijn geen analfabeten. Ze kunnen wel lezen en schrijven, maar beheersen niet het eindniveau vmbo of niveau mbo-2/3. Hierdoor hebben zij bijvoorbeeld moeite met:

• Formulieren invullen (zorgtoeslag, belasting)
• Straatnaamborden lezen
• Reizen met openbaar vervoer
• Voorlezen aan (klein)kinderen
• Pinnen en digitaal betalen
• Werken met de computer, solliciteren
• Begrijpen van informatie over zorg

Meer lokale activiteiten

Taal-actie

Op woensdagavond 11 september organiseert de Buurtkamer de Taal-actie. Een avond voor alle taalcursisten die taallessen volgden in de Buurtkamer. Een avond vol taal, raadsels en taalspelletjes.

Aanmelden kan bij de Buurtkamer, Lindenlaan 75, 1185 LC Amstelveen. De toegang is gratis.

Koos Vervoort

Vijftien jaar geleden had Koos moeite met lezen en schrijven. Ondanks dat ontwikkelde hij zich tot succesvol blogger en op 12 september dit jaar brengt hij zelfs zijn eigen boek uit.

Kom naar zijn lezing in Bibliotheek Amstelveen Stadsplein op 17 september en laat je inspireren!

Scrabble XL

Op zaterdag 14 september organiseert stichting wereldbuur een levengroot potje scrabble in het winkelcentrum in Amstelveen.

Kom vanaf 11.00 uur langs en leg een woord aan op het speelbord van 2x2 meter.

Wethouder leest voor in de Bieb

Op woensdag 11 september komt wethouder Frank Berkhout om 15:30 uur voorlezen in de Bibliotheek aan het Stadsplein in Amstelveen. Hij leest voor uit het boek 'Met Roos op reis' van Deborah Marcero. De illustraties uit het boek zullen op een groot scherm te zien zijn.

Kinderboekeninzameling

Op zaterdag 14 september worden er in de centrale hal van het winkelcentrum in Amstelveen kinderboeken ingezameld voor kinderen die geen geld hebben om zelf aan boeken te komen.

Heb jij kinderboeken over? Breng ze langs en organisatie Lions Mingle zorgt dat ze goed terecht komen.

Taal activiteiten in de Bibliotheek

Kijk voor meer taalactiviteiten buiten de 'Week van de Alfabetisering' op de 'Taalvaardig' pagina van de Bibliotheek.

Taalvaardig in de Bieb

Werk aan je persoonlijke ontwikkeling

Met diverse workshops en activiteiten draagt de Bibliotheek het hele jaar bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

Een leven lang leren