Ronald Giphart over het Giphart-Robot experiment

9 november 2017, van 20:00 tot 22:00 | Thamerkerk Uithoorn (Amsteldijk Noord)

Kosten: lid €12,50 niet-lid €15

Kun je met een robot een literair verhaal schrijven?

Wat gebeurt er als de techniek voortschrijdt en met literatuur aan de slag gaat? Dat is de vraag bij het experiment dat Ronald Giphart samen met het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen aan is gegaan voor de campagne Nederland Leest die dit jaar in het teken van Robotica staat.

Het experiment draait om het brein van de robot, ook wel kunstmatige intelligentie genoemd. Deze kunstmatige intelligentie is speciaal gevoed met een bibliotheek aan literatuur: tienduizend Nederlandstalige boeken die totaal een miljard woorden bevatten. Hierdoor kan tekst worden geproduceerd die een algemeen taalmodel overstijgt en echte literatuur wordt.

De auteur als creatief genie is bij dit schrijfproces van groot belang, menselijkheid maakt de slimme machine krachtiger. Voor auteur Ronald Giphart (1965) bekend van Ik ook van jou en Phileine zegt sorry breken dan ook spannende tijden aan. Hij zal in ieder geval nooit meer last hebben van een writer’s block: “Het is enorm spannend wat voor verhaal we samen gaan schrijven. Normaal gesproken verzin ik zelf het plot, werk ik de karakters uit en zoek de woorden. Nu gaat de robot me daarbij helpen. Ik ben de baas, maar hij doet het werk!”

De  afgelopen maanden zijn Giphart en de robot aan de slag gegaan, vanavond komt hij hier over vertellen. Ben je ook nieuwsgierig of het gelukt is?

Let op: de lezing vindt plaats in de Thamerkerk dus niet in de bibliotheek zelf.

Thamerkerk
Amsteldijk Noord