Kenniscafé: Het dienstmeisje van Degrelle

29 april 2018, van 11:30 tot 12:30 | Stadsplein Amstelveen

Kosten: €5 | €10

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Simone Korkus met Hannah Nadel

Journaliste en auteur Simone Korkus schreef een boek over hoe Hannah Nadel de oorlog overleefde. Margo Rijerkerk gaat met haar in gesprek over het belang van verhalen bij herdenken van de gruwelen van de oorlog.

De Joodse Hannah belandt tijdens de Tweede Wereldoorlog als dienstmeisje bij Madeleine, de zus van Léon Degrelle, de beruchtste oorlogsmisdadiger van België. Zij en haar ouders overleven de oorlog op wonderbaarlijke wijze. Hannah vertrekt naar Israël waar zij door het journalistieke speurwerk van Simone weer in contact komt met de kinderen van haar redders. 

Het dienstmeisje van Degrelle is ook een verhaal over migranten, over hun leven, over hun ontberingen, hun overlevingskracht en ongelooflijke ervaringen. Simone Korkus werkte vier jaar aan het boek en stuit bij het schrijven op familiegeheimen en haar eigen vooroordelen. Want wat is waarheid in de manier waarop we naar anderen kijken en hun gedrag beoordelen? En hoe vervormt ons geheugen trauma’s zoals die na de Tweede Wereldoorlog? In 'Het dienstmeisje van Degrelle' maakt ze de lezer deelgenoot van de lange weg die Hannah Nadel heeft afgelegd én zij zelf als schrijfster van dit verhaal.

Simone Korkus woont en werkt 50% in Nederland en 50% in Israël als schrijfster en journaliste. Zij won de prestigieuze internationale persprijs van de Verenigde Naties voor de beste reportage uit het Midden-Oosten. Dit is haar vierde boek. 

Margo Rijerkerk, initiatiefnemer www.gohappyoffline.nl en projectleider bij amstelveenvoorelkaar, gaat met Simone Korkus in gesprek over haar boek en haar leven in Israël als journaliste. Centrale vraag: wat kan het verhaal van Hannah ons vandaag de dag nog vertellen? 

Het dienstmeisje van Degrelle’ heeft mooie recensies gekregen van zowel Belgische als Nederlandse kranten en tijdschriften. 

‘Een boeiend verhaal dat zowel het relaas van de twee families, de historisch-politieke en maatschappelijke context, als relevante hedendaagse vraagstukken tot leven brengt.’  -NRC Next 

Meer café's