Kenniscafé: spoedcursus middeleeuws zingen

31 december 2017, van 11:30 tot 12:30 | Stadsplein

Kosten: Lid €3,50 | Niet-lid €7,-

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

spoedcursus middeleeuws zingen

Wat gaan we doen op de laatste dag van het jaar? Zingen als een middeleeuwer!

In de middeleeuwen werd vaak en veel gezongen. Op straat, tijdens het werk, in de kerk, in de kroeg en onderweg zongen mensen van alle leeftijden, samen of alleen. Sommige liederen spreken ook vandaag nog tot de verbeelding, zoals de vele liefdesliederen of de liederen die verre verhalen vertellen. Maar hoe klonk dat Middelnederlands nou eigenlijk? En welke problemen komen we tegen als we proberen om nu te zingen zoals de middeleeuwers dat deden?

Op deze vragen zal literatuurwetenschapper dr. Cécile de Morrée antwoorden geven. Zij zal vertellen over de werking van een heffingsvers en een middeleeuwse tekst nader toelichten door het met elkaar, zingend op een wijsje die iedereen kent, te ontleden. Na afloop van deze spoedcursus kunnen we allemaal zingen als een middeleeuwer.

Cécile de Morrée studeerde Nederlands en Medieval Studies in Utrecht, met een focus op een interdisciplinaire benadering van Middeleeuwse literatuur. In 2016 voltooide Cécile haar proefschrift Voor de tijd van het jaar, over volkstalige devote liedverzamelingen. Het proefschrift zal als boek worden uitgegeven. Daarnaast richt zij zich op het zoeken naar methoden die recht doen aan het functioneren van liederen als geluiden in een orale cultuur. 

Hou je van zingen en van taal? Kom dan naar deze spoedcursus!

De Morree bij DRONGO festival 2017

Cecilé de Morrée en cursisten bij het DRONGO festival 2017 in Utrecht