Barbizon, Jongkind en de weg naar de nieuwe kunst

11 januari 2018, van 14:30 tot 16:30 | Stadsplein

Kosten: €12,50 | €19

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Achtergronden bij de tentoonstelling 'Jongkind en vrienden' in Dordrecht verzorgd door Bureau Boeiend

Johan Barthold Jongkind was een Nederlandse schilder die leefde in Frankrijk en in de Franse kunstgeschiedenis een belangrijke rol speelde. Hij was bevriend met tal van moderne kunstenaars en heeft velen van hen beïnvloed met zijn vernieuwende blik op het landschap en het stadsgezicht. Claude Monet zag in hem een van zijn leermeesters in het kijken en de oefening van het oog.

Jongkind kwam in 1819 ter wereld in Dordrecht. Tot 27 mei is in zijn geboorteplaats de tentoonstelling 'Jongkind en vrienden' te zien. Daartoe behoorden schilders uit wat we nu als de school van Barbizon aanduiden. In deze lezing maakt u kennis met hun werk en ziet de bossen nabij Barbizon door de ogen van Daubigny, Troyon en anderen. Ook volgt u Jongkinds loopbaan als kunstenaar in Frankrijk, zijn invloed op het schilderen van landschappen en stadsgezichten en zijn vriendschappen met onder meer Monet.

U ziet en hoort hoe Jongkind deel uitmaakte van het artistieke leven van het negentiende-eeuwse Frankrijk. Een artistiek leven dat zich afspeelde in een tijd waarin veel nieuwe stromingen hun intrede in de artistieke wereld deden en die Jongkind mede had geschapen of mede mogelijk had gemaakt. Toen hij in 1891 in Parijs overleed, was men al aan het impressionisme gewend geraakt en waren de ooit verguisde schilders als Monet zelfs werk goed aan het verkopen.

Kaartjes kopen kan alleen via www.bureauboeiend.nl of via tel. 020 2216498