Ondersteuning bij coronatoegangsbewijs

Gepubliceerd op: 22 oktober 2021 14:06

Om toegang te krijgen tot theater, horeca of bioscoop heb je een coronatoegangsbewijs nodig. Bibliotheek Amstelland hielp al 160 mensen aan zo'n bewijs.

Lang niet iedereen in ons land is (digi-)taalvaardig. Dat is de afgelopen weken weer eens extra duidelijk geworden. Om toegang te krijgen tot theater, horeca of bioscoop heb je een coronatoegangsbewijs (CTB) nodig. Maar niet iedereen lukt het om benodigde app te installeren of de QR-code te printen. De rijksoverheid verwijst mensen voor hulp door naar de Bibliotheek.

De afgelopen twee weken hebben de medewerkers van de Bibliotheken Stadsplein, Westwijk, Aalsmeer en Uithoorn meer dan 160 mensen geholpen. Soms met het aanvragen van een papieren bewijs, maar nog vaker met het installeren van de app. In heel veel gevallen is ook geholpen met een aanvragen van de DigiD die daarvoor benodigd is. Het zijn gesprekken waar vaak nog meer vragen achter schuilgaan, en die veel tijd kosten. Maar het is ook dankbaar werk, want dankzij deze inzet kunnen veel mensen weer naar het café, uit eten, en van cultuur genieten!

Naast hulp bij de corona-app biedt de Bibliotheek ook hulp bij vragen over andere overheidsinstanties met het Informatiepunt Digitale Overheid, dat we dit jaar gestart zijn. Daarnaast kunnen mensen gratis cursussen volgen om hun digitale vaardigheden te vergroten.