Evenementenreeks Sprankel succesvol gestart met Eus

Gepubliceerd op: 20 mei 2021 16:56

Woensdagavond 12 mei werd Özcan Akyol (Eus) geïnterviewd in de Bibliotheek door onze collega Gertrude Hoogendoorn en Jacobine van den Hoek van Amstelveens Boekenfeest. Het was het eerste initiatief van Sprankel.

De online voorstelling was helaas zonder live publiek en dat was even wennen. Toch, of misschien juist daardoor, sprak Eus, auteur, columnist en presentator, openhartig over zijn gezin, auteurs met wie hij zich verwant voelt en de verschillen tussen hen.

"De schrijfster Lala Gül is net als ik Turks, maar ze heeft een totaal andere ervaring dan ik als het gaat om de Turkse cultuur. Zij vecht als vrouw voor gelijke rechten binnen de moslimcultuur.”

Het gesprek werd opgeluisterd met een intiem optreden van Alyssa van Ommeren. Ze zong ‘Best part’, het nummer waarmee ze met glans door mocht na haar auditie in The Voice of Holland.

 “Ik ben een wees met ouders,” zei Eus later over zichzelf. Hij sprak over vriendschap, buitengesloten  voelen en over hoe hij naar zichzelf kijkt (of juist niet kijkt). Het interview werd in stijl afgesloten met het gedicht ‘Wakker worden als een walvis’ van Meliza de Vries. Ze won onlangs de AMAI award voor haar poëzie op Instagram.

Benieuwd geworden naar het interview? Bekijk de voorstelling van een uur terug via YouTube.