Boek dicht, AVI-niveau omlaag

Gepubliceerd op: 5 juli 2018 15:52

Het einde van het schooljaar komt in zicht en dan… zomervakantie! Tijd om lekker even uit te rusten én tijd voor een goed boek! Maar ook de tijd om een dip in het AVI-niveau van uw kind te voorkomen.

Hoe je een (lees)zomerdip voorkomt

Kinderen die in de vakantie veel lezen blijven op niveau terwijl het niveau bij kinderen die dit niet doen achteruit gaat. Dit is vooral bij kinderen die al iets zwakker zijn bij het lezen. Dit verlies in kennis tijdens de zomervakantie, soms wel 1 tot 2 AVI niveaus, noemen we ook wel de zomerdip of leerdip. Maar hoe krijg je je kind in de vakantie aan het lezen en voorkom je deze dip?

Zoek samen met uw kind wat boeken uit voor onderweg op de achterbank of op het strand. Ook stripboeken of boeken onder het AVI-niveau helpen! Of hou het speels en laat bijvoorbeeld uw kind de borden die je tegenkomt onderweg voorlezen. Op de meeste bestemmingen liggen wel folders van bezienswaardigheden. Ook die kan je samen met je kind lezen. Hou het speels maar blijf uw kind bezig houden met leesvaardigheid. Liever geen extra boeken in de bagage? Download dan de app VakantieBieb. Vanaf 1 juli beschikbaar tot en met 31 augustus. Niet alleen voor kinderen, maar ook volwassenen kunnen kiezen uit 60 e-books. En natuurlijk kun je ook langskomen in de bibliotheek en samen met je kind een paar leuke, grappige, spannende of zomerse boeken lenen. Of probeer de LuisterBieb app om naar een mooi verhaal te luisteren.

Spelletjes zijn leuk om te doen op vakantie. Kies eens voor een spel waarmee de hersenen blijven kraken. Of neem een kaartspel mee en verzin zelf een spel. Een leuke leerzame manier om je kind bezig te houden met de basisschoolvakken.

Fijne vakantie!