Boek dicht, AVI-niveau omlaag

Gepubliceerd op: 5 juli 2018 15:52

Om een terugval te voorkomen is het goed voor kinderen om te blijven lezen in de vakantie.

Hoe je een (lees)zomerdip voorkomt

Kinderen die in de vakantie veel lezen blijven op niveau, terwijl het niveau bij kinderen die dit niet doen achteruit gaat. Dit is vooral bij kinderen die al iets zwakker zijn bij het lezen. Dit verlies in kennis tijdens de zomervakantie, soms wel 1 tot 2 AVI niveaus, noemen we ook wel de zomerdip of leerdip. Maar hoe krijg je je kind in de vakantie aan het lezen en voorkom je deze dip?

Zoek samen met jouw kind wat boeken uit voor onderweg op de achterbank of op het strand. Ook stripboeken of boeken onder het AVI-niveau helpen! Of hou het speels en laat bijvoorbeeld je kind de verkeersborden onderweg voorlezen. Op de meeste bestemmingen liggen wel folders van bezienswaardigheden. Ook die kan je samen met je kind lezen. Zo blijf je samen bezig met leesvaardigheid.

Liever geen extra boeken in de bagage? Download dan de app VakantieBieb. Vanaf 1 juli beschikbaar tot en met 31 augustus. Niet alleen voor kinderen, maar ook volwassenen kunnen kiezen uit 60 e-books. En natuurlijk kun je ook langskomen in de Bibliotheek en samen met je kind een paar leuke, grappige, spannende of zomerse boeken lenen. Of probeer de LuisterBieb app om naar een mooi verhaal te luisteren.

Een spelletje spelen is natuurlijk ook leuke en educatieve manier om de hersenen actief te houden. 

Fijne vakantie!