Amity op bezoek

Gepubliceerd op: 19 juni 2019 22:21

Leerlingen van de Amity International School bezochten vorige week de Bibliotheek op het Stadsplein.

De leerlingen uit de vroege klassen werden voorgelezen en mochten boeken uitzoeken. De school zet aandacht voor lezen hoog op de agenda.

In het nieuwe schooljaar gaat Amity, dat gevestigd is in Amstelveen, vaker gebruik maken van de bibliotheek. Met het schoolabonnement kunnen zij klassikaal lenen en geeft de bibliotheek advies over het optimaliseren van het leesonderwijs op de school.

Samen genieten van lezen en verhalen

Sophie Davies, docent en coördinator op de school, is verheugd met de samenwerking: “We vinden het belangrijk om lokale initiatieven op te zoeken die passen bij het thema dat we met de kinderen behandelen. Het opdoen van real life experiences, zoals een bibliotheekbezoek, hoort daar ook bij."

"Op dit moment hebben we het in de klas over verhalen. Op jonge leeftijd een liefde voor lezen aanwakkeren is zo belangrijk. Ze zijn al bezig met het schrijven van eigen verhalen, geïnspireerd op verhalen die ze hebben gelezen in de bibliotheek."

"Door ons met de bibliotheek te verbinden hebben we toegang tot nieuwe boeken, leren we de bibliotheek kennen en konden we zien hoe kinderen en volwassenen samen genieten van lezen. We hebben ook een schoolbibliotheek, maar op deze manier leren kinderen nieuwe boeken kennen en maken ze kennis met Nederlandse teksten."

Leesbevordering in de internationale stad

De Bibliotheek is serieus bezig met leesbevordering in deze internationale stad, vertelt Gertrude Hoogendoorn, manager Educatie & Programmering. "Bijna 20% van de inwoners van Amstelveen komt uit een ander land. Voorlezen en daarna zelf blijven lezen is goed voor het ontwikkelen van taalvaardigheid. Voor anderstalige kinderen is het des te belangrijker. Een goede ontwikkeling van de moedertaal kan ook het leren van het Nederlands positief beïnvloeden."

Het levert de bibliotheek ook nieuwe leden op: "Door de internationale leerlingen kennis te laten maken met onze bibliotheek, vertellen zij aan hun ouders dat ze vaker willen komen. Diezelfde dag zijn er nog gezinnen langs geweest om een gratis lidmaatschap aan te vragen."

Een aantal sfeerbeelden van het bezoek