De Bibliotheek & corona

Actuele stand van zaken

Alle vestigingen van de Bibliotheek Amstelland zijn weer open, vooralsnog alleen om materialen te lenen en terug te brengen. Het is nog niet mogelijk om in de Bibliotheek te werken, te printen of te verblijven.

Je kunt nog niet in alle vestigingen zelf boeken uitzoeken. We hebben gekeken wat er op korte termijn veilig en haalbaar is. Dit zijn de mogelijkheden per vestiging:

 • Aalsmeer: reserveringen ophalen & boeken uitzoeken in de bieb
 • Amstelveen Stadsplein: reserveringen ophalen & boeken uitzoeken in de bieb
 • Amstelveen Westwijk: reserveringen ophalen & boekenpakket ophalen
 • Uithoorn: reserveringen ophalen & boekenpakket ophalen

Daarnaast kun je gebruik maken van onze digitale collectie en activiteiten.

We zien je graag weer in de Bibliotheek!

Vragen rondom de Bibliotheek & corona

Zijn de Bibliotheken weer gewoon open?

Alle vestigingen van de Bibliotheek Amstelland zijn vanaf dinsdag 12 mei weer open, maar wel met aangepaste openingstijden en een beperkte dienstverlening. Je kunt nu alleen komen om materialen te halen en terug te brengen, dus nog niet om te werken, printen of te verblijven.

De aangepaste openingstijden voor alle vestigingen zijn:

 • Dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.
 • Zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.

Mag ik weer boeken komen lenen?

Lenen kan op drie manieren: boeken uitzoeken in de bieb, boeken vooraf reserveren of door een boekenpakket aan te vragen. Je kunt nog niet in alle vestigingen zelf boeken uitzoeken. We hebben gekeken wat er op korte termijn veilig en haalbaar is.

Dit zijn de mogelijkheden per vestiging:

 • Aalsmeer: reserveringen ophalen & boeken uitzoeken in de bieb
 • Amstelveen Stadsplein: reserveringen ophalen & boeken uitzoeken in de bieb
 • Amstelveen Westwijk: reserveringen ophalen & boekenpakket ophalen
 • Uithoorn: reserveringen ophalen & boekenpakket ophalen

De uitleentermijn van boeken is momenteel zes weken.

Kan ik van te voren boeken reserveren?

Graag! Je kunt boeken reserveren in de catalogus. Wij zetten je reservering klaar en hoef je zelf op zoek te gaan in de Bibliotheek. Je kunt iedere vestiging als afhaallocatie kiezen. In de Bibliotheek Westwijk en Uithoorn kun je alleen nog maar per reservering boeken lenen (of een boekenpakket aanvragen).

Als de reservering klaar staat, krijg je daar bericht over. Je moet het boek nog wel even op je pas zetten bij de uitleencomputer. Om snel aan boeken te komen, kun je het beste kiezen voor titels die al in de afhaalvestiging aanwezig zijn.

Waarom zijn de reserveringsmogelijkheden beperkt?

Maximaal 5 openstaande reserveringen
Normaal gesproken stellen wij geen maximum aan het aantal reserveringen, maar in deze periode kun je maximaal 5 materialen tegelijk reserveren. Dit is een provinciale afspraak, omdat er vanwege de coronamaatregelen anders teveel reserveringen worden gemaakt en het logistiek tussen bibliotheken snel vast zou lopen. We verwachten vanaf 1 juli weer onbeperkt reserveren aan te kunnen bieden.

Alleen reserveren uit de Bibliotheek Amstelland
Op dit moment is het alleen mogelijk om materialen te reserveren van één van de vier vestigingen van de Bibliotheek Amstelland. Twee keer per week worden deze materialen verdeeld over de vestigingen. Om de kans op snelle honorering te vergroten, kun je het beste kiezen voor boeken die op ‘Aanwezig’ staan. Kies voor boeken uit jouw afhaallocatie om niet te hoeven wachten op transport onder de vestigingen. Naar verwachting kun je vanaf half juni ook weer materialen uit andere Bibliotheken reserveren.

Ik heb nog boeken thuis. Kan ik die weer inleveren?

Ja, vanaf dinsdag 12 mei kun je weer gewoon langskomen om ze in te leveren. Je mag ze ook nog wat langer thuishouden, we verschuiven de inleverdatum in ieder geval tot 1 juni.

Gaan de activiteiten ook weer beginnen?

De activiteiten met publiek zijn tot nader order stopgezet. Veel van onze activiteiten, de Maakplaats en Poëziecafé bijvoorbeeld, bieden we nu online aan en breiden we nog steeds uit. Zo komen er bijvoorbeeld meer en meer online voorstellingen bij. Kijk voor het complete online aanbod even hier voor volwassenen en hier voor jeugd

Kan ik ook e-books lenen met mijn lidmaatschap?

Ja, dat kan zeker. Daarover lees je meer op onze e-bookspagina. Bekijk ook de Tips voor volwassenen en Tips voor jeugd, voor de andere mogelijkheden die je met je biebpas hebt.

Ik wil gebruik maken van de online diensten, maar ik kan niet inloggen.

Dit kan komen doordat je je lidmaatschap of een boete nog niet hebt betaald. Ga naar Mijn Menu en kijk onder het kopje ‘Details financiële posten’. Heb je een openstaand bedrag, dan kun je deze met iDEAL betalen. Daarna kan je weer inloggen.

Lukt dit niet? Neem dan contact op met onze klantenservice. We proberen je zo snel mogelijk te helpen.

Hoe veilig is het om weer in de Bibliotheek te komen?

Wij doen ons best om het bezoek zo veilig mogelijk te maken en vertrouwen op dat ook klanten rekening houden met de belangrijkste maatregelen:

 • Blijf thuis als jij of één van je gezinsleden verkouden is of griepklachten heeft.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Kom alleen naar de Bibliotheek of met maximaal 1 andere persoon uit je huishouden.
 • Kinderen onder de 16 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene.
 • Er wordt een beperkt aantal bezoekers tegelijk toegelaten.
 • Bezoek de Bibliotheek doelgericht en blijf niet langer dan nodig.

De route in de Bibliotheken is veilig en functioneel, zodat je de Bibliotheek doelgericht kan bezoeken.  De regels worden duidelijk gecommuniceerd bij de ingang. Deze werkwijze is afgestemd met de GGD.

Onze medewerkers volgen de richtlijnen van het RIVM. We blijven thuis als we klachten hebben. Op het werk houden we de 1,5 meter afstand aan en werken we met handschoenen bij het verzamelen van boeken. Daarnaast gaan de boekenpakketten drie dagen in quarantaine nadat ze zijn teruggebracht.

Vragen over de boekenpakketten van de Afhaalbibliotheek

Kan ik nog een boekenpakket aanvragen als de Bieb weer open is?

Je kunt momenteel alleen boekenpakketten aanvragen in Westwijk en Uithoorn. 

Hoe krijg ik een boekenpakket?

Stap 1: vul het aanmeldformulier in en laat weten welk genre jouw voorkeur heeft. Wij gaan aan de slag om een boekenpakket met 5 titels voor je samen te stellen.

Stap 2: wij hebben het pakket klaar en sturen je een email. Het pakket laten we vijf dagen voor je liggen. We hebben namelijk maar beperkt ruimte. Mocht het onverhoopt niet lukken om het pakket op tijd op te halen, laat het ons dan weten.

Stap 3: je komt langs om het pakket op te halen. Je mag de boeken zes weken thuishouden.

Wie mag een pakket komen afhalen?

Je mag het pakket zelf halen als je alleen komt en geen verkoudheidsklachten hebt. Je mag het pakket ook door iemand ander laten ophalen, of pakketten voor anderen ophalen. Je kunt dit aangeven op het aanmeldformulier.

Ik heb mijn nieuwe lidmaatschapsperiode nog niet betaald. Wat nu?

Om de Afhaalbibliotheek te gebruiken heb je een geldig lidmaatschap nodig. Je kunt je lidmaatschap betalen via Mijn Menu op deze website. Log in, klik op Details financiële posten en betaal het openstaande bedrag met iDEAL. Momenteel kun je dit niet in de bibliotheekvestigingen regelen. 

Ben je niet meer lid, dan kun je eerst online lid worden.

Heb je een andere vraag?

Neem dan contact op met onze klantenservice.
We proberen je zo snel mogelijk verder te helpen.