De Bibliotheek & corona

Mondkapjes, werkplekken gesloten, ouderenuurtjes

Update: 13 oktober 2020

Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt te snel op. Daarom heeft de overheid nieuwe maatregelen genomen. Je blijft welkom om materialen te lenen en terug te brengen. Je hoeft niet te reserveren. Het is even niet meer mogelijk om in de Bibliotheek te lezen, werken of studeren.

In onderstaand nieuwsbericht lees je de precieze maatregelen die we hebben genomen.

Wij doen ons best om het bezoek zo veilig mogelijk te maken. Draag een mondkapje, houd je aan de anderhalve meter afstand en blijf thuis bij klachten. Bedankt voor je medewerking en graag tot ziens in de Bibliotheek.

Waarom heeft de Bibliotheek aangepaste openingstijden?

De Bibliotheek werkt met vrijwilligers. Zij helpen ons om de vestigingen zoveel mogelijk open te houden. Aangezien veel vrijwilligers op leeftijd zijn, kan de Bibliotheek geen volledig beroep op hen doen. Daardoor zijn de openingstijden beperkt.

Bekijk de huidige openingstijden.

Moet ik reserveren als ik wil lenen of terugbrengen?

Nee, dat is niet nodig. De Bibliotheek is aangeduid als doorstroomlocatie. Er mogen een maximum aantal mensen tegelijk binnen zijn. In Aalsmeer, Uithoorn en Westwijk krijg je daarom bij binnenkomst een mandje. Je reserveert hiermee jouw plekje in de Bieb op dat moment. Op Stadsplein houdt de beveiliger bij de ingang het aantal bezoekers in de Bibliotheek in de gaten.

Deze werkwijze is beschreven in het protocol van de bibliotheekbranche en goedgekeurd door de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.

Moet ik een mondkapje dragen in de Bibliotheek?

Ja, graag. Zo houden we de Bibliotheek veilig open.

Sinds 28 september 2020 wordt er dringend geadviseerd om een mondkapje te dragen in publieke ruimtes. De bibliotheekmedewerkers dragen mondkapjes wanneer zij in de Bibliotheek rondlopen (tenzij zij ze achter een kuchscherm zitten). We vragen alle bezoekers om dit ook te doen. Hartelijk dank voor je medewerking.

Zijn er ook speciale bezoekuren voor kwetsbare groepen?

Ja, vanaf 28 september zijn we in alle vestigingen anderhalf uur per week extra open, speciaal voor ouderen en kwetsbare groepen. Lees meer

Lenen & terugbrengen

Kan ik net als normaal boeken lenen en terugbrengen?

Ja, je mag in iedere vestiging zelf boeken uitzoeken en je geleende boeken terugbrengen. Ook is het mogelijk om van te voren materialen te reserveren. Wij zetten deze dan voor je klaar. Hierover krijg je bericht.

Kan ik van te voren boeken reserveren?

Graag! Je kunt boeken reserveren in de catalogus. Wij zetten je reservering klaar. Zo hoef je zelf niet op zoek te gaan in de Bibliotheek. Je kunt iedere vestiging als afhaallocatie kiezen.

Je kunt een onbeperkt aantal titels gratis reserveren uit de vestigingen van de Bibliotheek Amstelland. Voor een vergoeding kun je ook titels aanvragen buiten de Bibliotheek Amstelland, bijvoorbeeld in andere gemeenten in Nederland, Universiteitsbibliotheken of Muziekweb.

Als de reservering klaar staat, krijg je daar bericht over. Je moet het boek nog wel even op je pas zetten bij de uitleencomputer. Om snel aan boeken te komen, kun je het beste kiezen voor titels die al in de afhaalvestiging aanwezig zijn.

Kan ik ook e-books lenen met mijn lidmaatschap?

Ja, dat kan zeker. Daarover lees je meer op onze e-bookspagina.

Ik wil gebruik maken van de online diensten, maar ik kan niet inloggen.

Dit kan komen doordat je je lidmaatschap of een boete nog niet hebt betaald. Ga naar Mijn Menu en kijk onder het kopje ‘Details financiële posten’. Heb je een openstaand bedrag, dan kun je deze met iDEAL betalen. Daarna kan je weer inloggen.

Lukt dit niet? Neem dan contact op met onze klantenservice. We proberen je zo snel mogelijk te helpen.

Activiteiten & verblijven

Kan ik een activiteit bezoeken?

Inmiddels is het weer mogelijk om voor maximaal 30 mensen activiteiten te organiseren. Het dragen van een mondkapje wordt aangeraden en het bewaren van anderhalve meter afstand tussen de bezoekers is altijd het uitgangspunt. We houden ons aan vooraf getoetste protocollen.

Alle activiteiten verschijnen in de agenda. Daar lees je ook waar je bij je bezoek rekening mee moet houden.

Kan ik naar de Bieb om te werken, studeren, lezen of een printje maken?

Op dit moment is het in onze vestigingen niet mogelijk om te werken of studeren. Ook de printers staan uit.

Kan ik in de Bibliotheek naar het toilet?

In Aalsmeer, Amstelveen Westwijk en Stadsplein zijn de toiletten geopend, in Uithoorn nog niet. In Stadsplein vragen we je om een vergoeding van 50 cent (muntstuk) voor een schoon toilet.

Heb je een andere vraag?

Neem dan contact op met onze klantenservice.
We proberen je zo snel mogelijk verder te helpen.