Mark van Ostaijen: Wij zijn ons

10 april 2019, van 20:15 tot 22:00 | Bibliotheek Amstelveen Stadsplein

Kosten: €6 (leden) €12 (niet-leden)

Een lezing over hoe mensen zich als groepsdieren door elkaar laten beïnvloeden.

Mensen laten zich makkelijker beïnvloeden dan ze denken. Mark van Ostaijen verklaart veel van ons gedrag dan ook vanuit de sociologie. Hij neemt bekenden fenomenen als carnaval vieringen, babyshowers, #MeToo, Bitcoins en het kijken naar voetbal onder de loep en hij laat zien hoe het gedrag van anderen ons drijft in dit soort situaties. En hoe dit in sommige gevallen sterker is dan ons eigen brein.

Mark doet dit aan de hand van het door hem geschreven boek ‘Wij zijn ons’ waarmee hij zich afzet tegen recente neuropsychologische publicaties. Met behulp van grote denkers als Max Weber, Norbert Elias, Pierre Bourdieu, Jane Jacobs en Johan Huizinga biedt hij ons een hernieuwde kijk op sociaal gedrag. We zijn meer dan ons brein en een verzameling van individuen, stelt hij.

Mark van Ostaijen is bestuurssocioloog en promoveerde in 2017 aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam met een onderzoek naar migratie en mobiliteit in Europa. Hij doet op dit moment stadsetnografisch onderzoek in Amsterdam en publiceert onder andere in de Volkskrant en het NRC Handelsblad.

Een avond vol inzichten over onze soms bizarre gedragingen! Mis het niet en koop je kaartje via onderstaande link.