Bureau Boeiend: Art Nouveau

17 januari 2019, van 14:30 tot 16:30 | Bibliotheek Amstelveen Stadsplein

Kosten: €12,50 (leden) | €19 (net-leden)

Vooruitstrevende artistieke stroming in een land dat niet bestond.

Wie eens een werk van Stanisław Wyspiański heeft gezien, wil meer. Neem 'Copernicus' systeem' op de afbeelding. De aantrekkelijke, frisse kleuren en dansende lijnen van art nouveau gaan hier hand in hand met een diepere inhoud: de gele figuur is zonnegod Apollo met de planeten om hem heen.

Kortom, Wyspiański combineerde visueel genot met iconografische inhoud. Wyspiański wordt dan ook een van de grote namen van de lezing. Een lezing die u meeneemt naar het Krakau van rond 1900, toen de stad een belangrijk kunstcentrum in de Oostenrijks-Hongaarse monarchie was. Een stad die ooit zelf de hoofdstad van een dubbelmonarchie was geweest, die van Polen en Litouwen, en waar tot op heden de schilderachtige sporen van de geschiedenis het straatbeeld bepalen. Een stad ook, die in de negentiende eeuw niet meer was dan een provinciaal openluchtmuseum en waar desondanks een nieuwe kunststroming het levenslicht zag: de Poolse variant op de Wiener Secession.

In deze lezing beloven we dat u veel nieuwe kennis opdoet. U maakt kennis met in Nederland volstrekt onbekende kunstenaars en met hun prachtige schilderijen, tekeningen en glas-in-loodramen. Dat alles plaatsen wij in de context van de complexe geschiedenis van een land dat niet eens op de kaart stond toen al dat moois werd gemaakt. 

Over Bureau Boeiend

De kunsthistorische lezingen van Bureau Boeiend zijn zo opgezet dat u niet alleen luistert en kijkt, maar ook meedoet en ziet. Kijken en zien is namelijk niet hetzelfde.


Bel voor kaarten 020-221 64 98 of bestel via www.bureauboeiend.nl

 

Binnenkort in de Bibliotheek (uitgelicht)