Afrikaans ontwerp in de bibliotheek
Contact Niek Verweij

afrika tapijtZuid-Afrika staat in de belangstelling. Gisteravond werd de lof bezongen op verschillende zonnige aspecten van het land: op het klimaat, op het losse ondernemerschap, op de cultuur, maar in de eerste plaats op Afrikaans design: mode, kunst en productontwerp. Het is lente in de designwereld in Zuid Afrika, waar Cape Town World Design Capital van 2014 is. De afrikakenners en promotors Cathal McKee (CMK1)  en Mariette de Haan (From Africa with love) presenteerden een prachtige, wonderlijke en kleurrijke wereld in onze Bibliotheek.

afrika lamp kleinHoewel er een stroming is die ze zelf 'non-europees' noemen, is in onze ogen de hele Zuid-Afrikaanse designtraditie erg onorthodox. Het is niet gestoelt op de traditie die wij kennen waarbij elke nieuwe stroming een logisch gevolg lijkt van de voorgaande, maar ze hebben het zelf uitgevonden. Natuurlijk heeft het wortels in het oude afrika maar het is vooral een uitvloeisel van een herboren kijk op de wereld na het ontwaken uit de apartheid, met het daarbij behorende optimisme.

Ruwe materialen, zoals steen, hout en hergebruikt rubber, worden bijvoorbeeld herkenbaar in hun oorspronkelijke vorm toegepast in de producten.

Een ander mooi voorbeeld is het loslaten van de westerse strakheid, die wij onbewust maar overheersend in onze producten en architectuur doorvoeren. In Zuid-Afrika wordt men niet gehinderd door deze handicap, zoals het onderstaande serviesontwerp laat zien.

afrika borden

Na de bespreking van Cathal McKee en Mariette de Haan werd een ander aspect van Zuid-Afrika uitgelicht, de wijncultuur. Importeur en ondernemer Jeroen Tebbe van ‘No House Wines’ presenteerde zijn Vonkelwijn, de Afrikaanse naam voor Champagne. De wijn en de productontwerpen werden na de lezingen aan een grondig onderzoek onderworpern door het kleurrijke publiek dat in grote aantallen aanwezig was.

Afrika publiek en expo
Het was een avond vol prachtige beelden mét een natuurlijke imperfectie en véél kleurrijker dan we gewend zijn. Voor degenen die het gemist hebben is er troost: nog t/m 28 maart 2014 blijft de expositieruimte in de Bibliotheek Amstelland (Stadsplein) geheel gewijd aan Zuid-Afrikaans ontwerp.