ZOEKEN:
Agenda-kaartverkoop
Actuele agenda
Boekenweek 2017: Midas Dekkers - UITVERKOCHT

Midas Dekker (c) Foto Annaleen Louwes -klein

De 82ste Boekenweek die plaats vindt van zaterdag 25 maart t/m zondag 2 april 2017 heeft als thema: Verboden vruchten. Ook dit jaar organiseren Stichting Kunst en Cultuur, Boekhuis Aalsmeer en de Bibliotheek Amstelland een boeiende avond met een bijzondere gast: Midas Dekkers.

Op de vraag of Midas wel eens proeft van verboden vruchten zei hij: 'Kijk eens in de spiegel. Dat valt nog niet mee. De meeste mensen wilden dat ze iemand anders waren. Damesbladen en sportscholen beweren te weten hoe dat zou moeten kunnen, maar in de praktijk blijven de meeste pogingen om een ander mens te worden bij spartelen. Je bent nu eenmaal wie je bent. Omdat je een man bent of een vrouw, een mens of een kangoeroe, het kind van je vader of het kind van de melkboer. Accepteer liever wie je bent: de vrucht van je moeders schoot. Alle andere vruchten zijn verboden. De schepper is geen groenteboer.'

Meer informatie over de Boekenweek 2017 vindt u op www.boekenweek.nl 

Boekenweek 2017: Midas Dekkers
woensdag 29 maart
20.15-22.00
Oude Veiling Aalsmeer

I.s.m. Boekhuis Aalsmeer en Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer

 

verboden vruchtenMidas Dekkers
Wie in de catalogus van de Koninklijke Bibliotheek naar publicaties op naam van Midas Dekkers zoekt, stuit in eerste instantie op een indrukwekkend aantal vertalingen van titels als Op onderzoek in de natuur, eigen werk in de vorm van keurige gidsjes over trekvogels en bosleven en zelfs een lesmethode biologie voor het lbo. Laat er geen twijfel over bestaan: Midas Dekkers is bioloog. Maar sindsdien worden de natuurgidsen vervangen door werk waarin Midas eigen, originele persoonlijkheid en stijl doorklinken, al blijft de bioloog nooit ver buiten beeld. 

 
Social Media Bootcamp

SocialMediaBootcamp logo -275Kom in topconditie met de Social Media Bootcamp in de bibliotheek. Ben je werkzoekend of ondernemer en kan je wel wat extra exposure gebruiken? Ga dan actief aan de slag in ons Social Media Bootcamp! Leer hoe je sociale media - als Facebook, LinkedIn en Twitter - voor jou kan laten werken om die droombaan of nieuwe klant te vinden.

De focus in deze training ligt op het gebruik van sociale media in de dagelijkse praktijk, in relatie tot marketing en PR. De kracht van deze training is dat je samen aan het werk gaat en is gericht op jouw dagelijkse praktijk, daar liggen immers de kansen. Voor werkzoekenden kan de inzet van bijvoorbeeld Linkedin en Facebook heel nuttig zijn om vacatures op het spoor te komen of om zich ‘in de picture’ te zetten. Voor ondernemers geldt hetzelfde: hoe kan ik social media effectief inzetten om mijn bedrijf te profileren en aantrekkelijke projecten op het spoor te komen?

Dit is een Social Media Bootcamp, dus dat betekent zelf actief aan de slag met eigen smartphone, laptop of tablet. 

Social Media Bootcamp
dinsdag 4 april
19.00-22.30
inloop vanaf 18.30
Stadsplein 

Prijs: €22,50
Pashouders: €15,-

tickets

 

 
Lente in de Heemparken

06-04-2017 Lente in de heemparken275Wie is er niet klaar voor de lente? 

De Heemparken, het ‘Rijksmuseum voor Planten’, zijn drie sfeervolle parken die garant staan voor een authentieke natuurervaring.
Nu in het voorjaar worden de Heemparken weer een indrukwekkende bloemenpracht! De natuur komt langzaam uit haar winterslaap, bolletjes en knolletjes komen weer op met allerlei subtiele kleurencombinaties. Het gonst er van het insectenleven en ieder vogeltje zingt weer zijn lied.

Door de stijl, het ontwerp en het gebruik van uitsluitend inheemse planten hebben de parken faam gekregen tot ver buiten onze grenzen.
Hoe is dit zo gekomen? Vanavond zal Walter Busse, medewerker heemgroen van de Gemeente Amstelveen, u alles vertellen over de historie, de kunst van het dagelijks onderhoud én de toekomstvisie van de parken De Braak, het Dr. Koos Landwehrpark en het Dr. Jac. P. Thijssepark, aan de hand van prachtige foto’s en oude afbeeldingen.

Uw toegangskaart is tevens goed voor gratis deelname aan de excursie in het Thijssepark zelf op zondag 9 april, 11.00-13.00u. We verzamelen bij de hoofdingang van het Thijssepark, Bernardlaan naast huisnummer 8.

Kom, en proef de lente!

Lente in de Heemparken
donderdag 6 april
19.30-21.30 uur
Stadsplein

Toegang gratis - wel reserveren

tickets

 


Inclusief:
rondleiding in het Thijssepark

zondag 9 april, 11.00-13.00u.
We verzamelen bij de hoofdingang van het Thijssepark, Bernardlaan naast huisnummer 8.

 
Joke J. Hermsen – Melancholie van de onrust

13-04-2017 Joke Hermsen ovv Tessa Posthuma de Boer275Vanavond is bij ons te gast de essayist voor de Maand van de Filosofie 2017: Joke J. Hermsen. Zij dompelt ons onder in de melancholie en duisternis van de onrust en toont ons tevens de veerkracht om daar weer uit te komen aan de hand van denkers als Hannah Arendt en Ernst Bloch. Wat is er nodig om de melancholie ‘gezond’ te houden?

De mens is volgens Nietzsche een weemoedig wezen, een homo melancholicus, die weet heeft van verlies, vergankelijkheid en verlatenheid, en dit besef probeert om te buigen tot hoop en creativiteit. Maar wat als het flink tegenzit en onze melancholie door onrust, angst en teloorgang van idealen slechts naar de duistere kant van het verlies getrokken wordt? Kan zij dan nog vruchtbaar, in de zin van creatief of hoopvol, gemaakt worden?

In dit essay onderzoekt Joke Hermsen het kantelpunt waarop de mens nog net over voldoende moed, daadkracht en hoop beschikt om over het verlies heen te stappen en een nieuwe verhouding tot de wereld en zichzelf te zoeken. Wat is er nodig voor deze veerkracht van het denken, die ons dezer dagen steeds vaker lijkt te ontbreken?

Joke Hermsen (1961) studeerde filosofie en letteren in Amsterdam en Parijs. Zij publiceerde diverse artikelen over contemporaine filosofie en literatuur. In 1993 promoveerde Hermsen aan de Rijksuniversiteit Utrecht op de literair-filosofische ideeëngeschiedenis Nomadisch narcisme en was daarna als onderzoeker verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Universiteit Tilburg.
In 1998 debuteerde zij bij De Arbeiderspers met Het dameoffer, een paar jaar later gevolgd door Tweeduister (2001). Haar essaybundel Heimwee naar de mens (2003) werd genomineerd voor de Socrateswisselbeker, het beste filosofische boek van 2003.
Ze publiceerde succesvolle essaybundels als Stil de tijd (2011, bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs) en Kairos (2014, nominatie shortlist Socratesbeker), en haar volledige oeuvre werd bekroond met de Halewijnprijs.

Joke J. Hermsen – Melancholie van de onrust
donderdag 13 april
20.15-22.00 uur
Stadsplein
i.s.m. Boekhandel Libris Venstra

Prijs: €12,50
pashouders: €10,-

tickets

plectrum-April-maand-van-de-filosofieIn het kader van APRIL de Maand van de Filosofie - Thema 2017: Rust

De Maand van de Filosofie vindt elk jaar plaats in de maand april. In 2017 onderzoeken en bevragen we een maand lang de betekenis van Rust.

Er is een grote roep naar meer rust in ons leven. Hoe stil te staan, hoe rust te vinden, in de drukte van alledag?
We beperken ons niet tot het idee van rust zelf, maar kijken ook naar het contrapunt, naar de onrust. We bevinden ons in een tijd waarin tendensen op scherp staan. Over welk onrecht blijven we te rustig? Waarin moeten we ons berusten? Kortom: hoe rust te vinden?

De essayist voor de Maand van de Filosofie 2017 is Joke J. Hermsen (1961). Haar essay is getiteld Melancholie in tijden van onrust.

 
Bureau Boeiend: Abstract-expressionisme

20-04-2017 bureau boeiend expressionisme 275In de eerste helft van de jaren 1940 ontstond in New York een nieuwe kunststroming, die wereldwijde erkenning en invloed zou genieten. Het was heel tekenend dat het abstract expressionisme op Amerikaanse bodem het levenslicht zag, want het markeerde de verschuiving van Europa naar de VS als het gaat om de 'leiding' in de kunst.

Niet dat de abstract expressionisten allemaal geboren en getogen Amerikanen waren, want voor velen waren de VS hun tweede vaderland. Willem de Kooning kwam uit Rotterdam, Mark Rothko uit Daugavpils (toen Rusland, nu Letland), Arshile Gorky uit Armenië en Lee Krasner was dan wel in Brooklyn geboren, maar van de vijf kinderen van het gezin, was zij de enige die niet in Rusland ter wereld kwam.

Alleen al aan de hierboven opgesomde namen is een grote diversiteit van stijl en aanpak af te lezen. De Koonings kunst oogt weliswaar robuust en grof, maar niet altijd abstract. Rothko, maar ook Barnett Newman, maakte grote kleurvlakken en bij Arshile Gorky zie je nog surrealistische invloeden. Dan hebben we nog Jackson Pollock die als action painter de geschiedenis in is gegaan.

In deze lezing zullen we deze rijke en revolutionaire stroming karakteriseren in al zijn diversiteit. Kunt u er geen genoeg van krijgen? Tot 4 juni wijdt het Guggenheim in Bilbao een grote overzichtstentoonstelling aan het abstract expressionisme.

Bureau Boeiend: Abstract expressionisme
donderdag 20 april
14.30-16.30
Stadsplein

Prijs: €19,-
Pashouders: €12,50

reserveren via www.bureauboeiend.nl of via tel. 020 2216498

 
Poëzie café

poezie cafe geelLezers, schrijvers, luisteraars: verenigt u!

Maandelijks organiseren wij samen met Boekhandel Libris Venstra een Poëzie Café.
Tijdens deze avonden kunt u een eigen gedicht voordragen of werk van iemand anders.
Geen gedicht dat niet gehoord wil worden, alleen luisteren kan ook. Iedereen is welkom!

Laat u verrassen en inspireer elkaar op deze avond vol poëzie, nieuwsgierigen en liefhebbers: dichter bij elkaar.

Als je goed om
je heen luistert
hoor je dat overal
poëzie in zit

(vrij naar K. Schippers)

Kijk voor andere data van het Poëzie Café in de agenda

Poëzie café
donderdag 20 april
19.30-21.00 uur
Venstra Café
Toegang gratis

– deelnemers aanmelden via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. o.v.v. Poëzie café

 
Workshop: Filosoferen met je kind

23-04-2017 FilosoferenKids275'Mamma, kunnen dieren denken?', 'Pappa, wat is belangrijker: eerlijk zijn of niet kwetsen?', 'Oma, waarom is fantasie niet echt?'

Komt uw kind ook wel eens met dit soort filosofische vraagstukken? Zou u graag zo’n gesprek aan gaan of meer willen verdiepen? Doe dan samen met uw kind mee aan de workshop van filosofe Sabine Wassenberg. In korte tijd leert Sabine u de eerste kneepjes van het filosoferen met kinderen. We oefenen ook direct samen met uw kind, dus handig als die meekomt ; -)

Kom samen filosoferen, samen oefenen en samen wijzer worden. Dat is wat filosofie ons geeft!

Eén kaartje is geldig voor ouder én kind (twee kinderen mag ook, mits dezelfde leeftijd). Voorkennis is niet nodig.

Drs. Sabine Wassenberg (1981) is filosofe. Samen met Maaike runt zij Wonder Why, organiseert ze filosofische workshops en filosofeert ze met kinderen. In januari 2015 is bij uitgeverij AW Bruna (LeV) haar boek Mijn Ego & Ik .

Sabine: "Filosoferen is voor mij persoonlijk het zoeken naar wijsheid. Ik heb het vermoeden dat wijsheid iets te maken heeft met vrede, in tegenstelling tot botsingen.”

Over wonderwhy.nl: Filosoferen, onmisbaar bij het ontwikkelen van 21st century skills. Filosofie levert de grondstof om kinderen kritisch te leren denken. Daarvoor is moed nodig, creativiteit en een open geest. Met elkaar in gesprek, leren luisteren en elkaars meningen waarderen: sociale vaardigheden die onontbeerlijk zijn. Probleem oplossen, creatief denken, kritisch denken, zelfregulering, sociale & culturele vaardigheden, samenwerken en communiceren zijn enkele van de 21ste eeuwse vaardigheden die kinderen door te filosoferen ontwikkelen.

BOEK Kinderlogica – filosoferen op een multiculturele school - Verwacht: maart 2017, bij Lemniscaat

Sabine Wassenberg is al bijna tien jaar lang ‘filosofiejuf’ op basisscholen in Amsterdam-West. Ze laat leerlingen denken en praten over de meest prangende onderwerpen. Daardoor leert ze veel over de denkbeelden van kinderen uit andere culturen en wordt zo stevig aan het denken gezet over haar eigen westerse waarden.
‘Die jaren filosoferen met kinderen hebben mij veranderd. Wat er in zo’n multiculturele klas gebeurt, is een afspiegeling van wat er ook in het groot gebeurt, in de samenleving en zelfs in de hele wereld.’

Workshop: Filosoferen met je kind
zondag 23 april
11.00-12.30 uur
Westwijk

Leeftijd: 6 t/m 12 jaar
In het kader van de Maand van de Filosofie

Prijs: €12,50
Pashouders: €10,-

tickets 

 

 

 
Origami workshop

OrigamiVan een vierkant blaadje papier - welke kleur dan ook - kun je de mooiste vormen vouwen. In Japan doen ze dat al meer dan honderd jaar en noemen het Origami.
Kleine kunstwerkjes van papier worden dat.

In bibliotheek Stadsplein organiseren we weer een feestelijke Origami Workshop onder de bevlogen begeleiding van de Japan Women's Club, met het thema 'Cartoons'. Kom langs en schuif aan!
Je ouders mogen een half uurtje even iets voor zichzelf doen met een kopje koffie of een tijdschrift in een hoekje van de bieb, terwijl jij je Japanse papierkunst maakt.
Als je kunstwerk af is staat er limonade en een kleine, Japanse verrassing klaar!

Origami workshop
zondag 14 mei
13.30-16.30 
Stadsplein

Leeftijd: 6 t/m 12 jaar
Toegang gratis - reserveren niet nodig 
- laatste inloop om 16.00 uur

 
Amstellandse Kinderjury 2017

AKJ 2017

9-Plussers opgelet!! Lees jij B-boeken en heb je daar een mening over? Dan is de Amstellandse Kinderjury echt iets voor jou!
Doe ook mee, want wij hebben de leukste boeken voor jou uitgezocht!
Jouw jurygroepje komt drie keer bij elkaar. Tijdens die bijeenkomsten gaan we speed-daten, krijg je tips hoe je een boek het beste kunt beoordelen en praten we samen over de verhalen.

Een Top 3 van jouw eigen favorieten, stel je zelf samen.
De Amstellandse Top 3 (van alle juryleden) onthullen we op het eindfeest in Westwijk. Jij komt dan toch ook?
Er komt een bekende kinderboeken schrijver - misschien wel jouw lievelings! - die je het hemd van het lijf kan vragen, en een handtekening.
Wie dat is houden we lekker nog even geheim.

Wil je weten welke boeken er zijn geselecteerd? Lees dan het blog van onze kinderboekenexpert Joke Ten Have.

Meld je nu aan! Als jij zorgt dat je erbij bent, zorgen wij voor de boeken, de juryformulieren, limonade en natuurlijk iets lekkers.

Amstellandse Kinderjury 2017

9 t/ m 12 jaar

€ 11,50 voor 3 bijeenkomsten, het slotfeest en alle materialen

locaties en data:

Aalsmeer maandag  23 jan   6 mrt  1 mei   Tijd: 16.00-16.45 uur
Stadsplein dinsdag  24 jan   7 mrt  18 apr   Tijd: 16.00-16.45 uur
Westwijk zaterdag  28 jan  18 mrt  22 apr   Tijd: 15.30-16.15 uur

Slotfeest Westwijk 20 mei 15.30-17.00 uur

  
Bureau Boeiend: De Stijl

08-06-2017 De Stijl -  Piet Mondriaan_Victory_Boogie_Woogie275Niet 'EEN stijl', maar 'DE stijl'. De kracht van de stroming komt al in het lidwoord tot uitdrukking. Het was dan ook een boude onderneming die de kunstenaars van de Stijl voor ogen hadden: een internationale avant-garde met een programma en eigen communicatiemiddelen in de vorm van een tijdschrift. Wat is er van terechtgekomen? Wat heeft de Stijl voortgebracht en wie waren er zoal bij betrokken?

Bij 'de Stijl' denk je gelijk aan Piet Mondriaan en dat is zeker niet onjuist. Hij is van al zijn collega's zonder meer de beroemdste geworden. Wellicht is het dan wat apart dat de brochure die hij in 1921 uitgaf 'Le néoplasticisme' heette. Of iets inheemser: nieuwe beelding. De Stijl is een van de benamingen die de stroming draagt, zoals Mondriaan een van de kunstenaars is die ertoe behoorde. De grote roerganger was Theo van Doesburg, die eigenlijk Christian Küpper heette.

Samengevat zou je kunnen zeggen dat de Stijl een pure kunst is, die primaire kleuren en abstractie gebruikt en wel zo (letterlijk) rechtlijnig dat Van Doesburg en Mondriaan ruzie kregen over het gebruik van de diagonale lijn in composities. Zoals vaker valt er op dit soort programmapunten heel wat af te dingen. Neem Bart van der Leck met zijn figuratieve schilderijen. Of Rietveld met een rond raampje in het Schröderhuis. En kom vooral luisteren naar het bijzondere verhaal van een stroming die zich als DE stijl aan de wereld voorstelde.

Bureau Boeiend: 100 jaar De Stijl
donderdag 8 juni
14.30-16.30
Stadsplein
Prijs: €19,-
Pashouders: €12,50 -

reserveren via www.bureauboeiend.nl of via tel. 020 2216498